More

  RECENTE POSTS

  Hollandse Hits Maandag Tekstontleden: Charl Delemarre – Zonder Jou

  Over 20 jaar zult u ongetwijfeld aan vandaag refereren als Black Monday, de dag dat u voor het eerst geconfronteerd werd met deze Singer Songwriter die u huilend naar Bløf deed terugverlangen. Charl Delemarre is 21 jaar en afkomstig uit het Limburgse Milsbeek. Na het afronden van zijn Havo-opleiding bond hij zijn koffers op een motor om van Zuid-India naar de Himalaya te rijden. Blijkbaar heeft-ie tijdens die Indiareis toch niet genoeg levenswijsheid opgedaan om doorleefde teksten te schrijven. Hooguit een eerste aanzet tot een begin daarvan, want wat een sneue puberale kalverliefde poëzie-album meuk!

  Dat DWDD deze zingende bladblazer omarmt, daar kijkt niemand van op, maar dat een gerespecteerd instituut als VPRO’s 3VOOR12 meent dat met Charl de nieuwe Dichter Des Vaderlands is opgestaan, en de tekst van dit nummer een “ode aan het leven” noemt, is ronduit shocking. Als dit een ode aan het leven is dan ben je toch behoorlijk hersendood. Maar genoeg meningen, we gaan gewoon even lekker tekstontleden!

  Er is geen grijs gebied nooit geweest
  er is alleen maar zwart of wit
  maar mag ik nou die zonnestraal in mijn kamer ontvangen
  en de mensen zijn gaan slapen
  nu ik de nacht weer heb ontvangen
  ik ben gestolen door jouw leegte
  de maatschappij ik spreek je uit

  Tja, wat moet ik hier aan toevoegen? Het Koningslied is om minder tot de grond toe afgefakkeld. “ik ben gestolen door jouw leegte”??? “de maatschappij ik spreek je uit”?? Waar gaat dit in hemelsnaam over? Voor de gemiddelde DWDD stagiaire mag dit misschien heel diepzinnig overkomen, maar de grote holle leegte van deze nietszeggendheid is bijna tastbaar. Dit zijn willekeurige woorden in een willekeurige volgorde geplaatst. Hubert Both loslaten op de teksten van Bløf levert coherentere poëzie op. En vermoedelijk rijmt het één en ander dan ook beter

  ik hef mijn glas zonder jou
  loop ik door mijn straten zonder jou
  hoor ik de echo van mijn woorden
  weer en weer

  Het is dat ik geen neefje van 6 jaar heb, anders kon ik zeggen dat die het beter kon. Wat een aaneenrijging van cliché’s, wat een hoeveelheid open deuren worden hier ingetrapt. “ik hef mijn glas zonder jou”, daar zou Bløf zich nog te goed voor voelen.

  wat geluk is, ik ben het vergeten
  ik kan wel leven maar ik wil alleen maar slapen
  stuur me naar je lessen hoe te leven

  Allemachtig! Wat heeft die gast in India gedaan? Alleen op Facebook zitten surfen in de plaatselijke Starbucks? Dit zijn teksten die je op Hyves zou verwachten, of op Motivational Plaatjes voor zwakbegaafde huisvrouwen. En dat clipje is trouwens ook een geval apart. Bij het Koningslied waren tekst en beeld nog een beetje congruent, maar hier lopen ze enorm uit de pas. Alsof er lukraak beelden zijn gefilmd en de kijker-luisteraar er zelf in z’n hoofd maar een geheel van moet zien te maken. En het dertien in een dozijn muzakje is gewoon hiervan gejat (Abel Alert!).

  Als dit nummer al blijft hangen dan is het toch in essentie omdat het zo intens slecht is. En als je het grijs wilt draaien, waar de 3VOOR12-recensent ons toe aanmoedigt, dan ben je toch een bedenkelijk soort van Ramptoerist.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Net jarig geweest
  Net jarig geweest
  Gast
  12/10/2015 - 12:11 12:11

  Alles leuk en aardig, maar wil je voortaan even waarschuwen als je linkjes plaatst naar Ab…. Ab…. (sorry, ik moest even binnensmonds overgeven) Abel?

  barq
  Lid
  Antwoord aan  Net jarig geweest
  12/10/2015 - 12:52 12:52

  Maar toch! Dat Abel kan ik nog best hebben, zeker qua melodie. Alleen dat stukje dat dat dat chaat niehiehieieiet..

  barq
  Lid
  12/10/2015 - 12:49 12:49

  Een patheet, wat heet.

  cspr
  Lid
  12/10/2015 - 13:24 13:24

  Waarvan we uiteindelijk kunnen aannemen dat de proza, waarvan je vermoedde dat deze naderde, ook daadwerkelijk overeenkomt met de verwachtingen..

  .

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  12/10/2015 - 14:49 14:49

  Het random aaneenrijgen van woorden tot iets dat als songtekst gebruikt kan worden, zonder dat het resultaat enige betekenis heeft en niet rijmt is een kunst op zich en iemand moet het een keer doen.

  Deze songtekst is de “Lorem Ipsum” van het Nederlandse lied. Ben je bezig met een webside met in de content iets van een songtekst, dan paste je deze er even in. om de boel te kunnen testen. Handig toch?

  Maar zoals ook met “Lorem Ipsum”, eenmalig voldoet, dus ik hoop NOOIT meer iets anders van deze man te hoeven vernemen.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  12/10/2015 - 15:01 15:01

  Maar nu weet ik wel waarom ze bij hem weg is… dat houdt toch niemand vol?

  grotesnor
  12/10/2015 - 21:56 21:56

  Waar het mij direct aan deed denken! En dat is dan weer wel een leuk liedje.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN