More

  RECENTE POSTS

  Hoera voor de vrijheid! Maak ‘m snel stuk!

  Wat een week was dit. Eerst natuurlijk de gruwelijke aanslagen in Parijs, gepleegd door enkele totaalidioten die kennelijk ergens in de Koran lazen dat satirische uitingen over een meneer die met een negenjarige trouwde not done zijn (net als in dat boek schijnt te staan dat sneeuwpoppen een gruwel zijn in de ogen van de profeet), en die daarom met Kalasjnikovs enige kritiek gingen leveren. Maar dan de nasleep.

  Vrijwel direct na de terreurdaad was ineens iedereen en zijn moeder Charlie. Ook, of eigenlijk vooral mensen die Charlie Hebdo nog nooit gelezen hebben, gezien de gebruikelijke oplage van zo’n 70.000 exemplaren en de bijna vier miljoen mensen die door Frankrijk wandelden met hun potlood in de lucht, als een soort misplaatst fallussymbool.

  En natuurlijk wat regeringsleiders die in eigen land de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting te vuur en te zwaard bestrijden, maar wel vooraan liepen bij het fotomomentje wegens ‘Oh jee, wat erg’. De VS hadden tenminste nog het fatsoen om wat onderknuppels te sturen, hoewel ze daar inmiddels, onder druk van de media, weer excuses voor hebben aangeboden.

  Maarrrr

  In diezelfde media gaat het ook helemaal los. “Nee, je mag nooit iemand doodschieten om een mening of een plaatje, MAAR de redactie van Charlie Hebdo maakte het er wel een beetje naar,” heb ik al meerdere keren op enige wijze  zien langskomen. Het oproepen tot het verbieden van cartoons, “of gewoon het fatsoen hebben ze niet te maken,” zag ik ook al. Om nog maar te zwijgen over onomwonden steunbetuigingen voor de broers die vonden dat je spotprenten met dodelijk geweld moet vergelden.

  Verbodsfetisj

  Gelukkig zijn de leiders van verschillende landen er als de kippen bij om allerhande anti-terrorismemaatregelen te nemen. David Cameron, eindbaas van de Britten, wil nu bijvoorbeeld heel snel apps verbieden die berichten versleuteld versturen. “Willen we dat mensen communiceren op een manier die inlichtingendiensten niet kunnen uitlezen,” vroeg hij zich van de week hardop af. In dat geval moet hij natuurlijk ook kladblokken, fluisteren en bosrijke omgevingen gaan verbieden, want briefjes, een fluistergesprek of een conversatie tijdens een boswandeling zijn ook niet uit te lezen.

  Duitsland

  Ook in Duitsland gaat het lekker met het hoog in het vaandel houden van de vrijheid. Terwijl bondskanselier Angela Merkel het vrije woord zondag stond te verdedigen in Parijs, was haar minister van Justitie tegelijkertijd bezig met te proberen de demonstratie van Pegida te laten cancellen. Op datzelfde tijdstip verboden ambtenaren in Leipzig uit naam van de burgemeester dat demonstraties wél mochten, maar dat Mohammedcartoons verboten waren. So much voor je vrijheid. Oh, en de regeringspartijen in het land willen dat de strafmaat voor godslastering hoger wordt.

  Opstelten

  In Nederland vliegen de voorstellen je inmiddels ook alweer om de oren. Volgens Opstelten moet daar haast mee gemaakt worden, want hoe meer data, hoe beter. Dat van zijn vier voorstellen er pas eentje in de Kamer ligt, twee nog beoordeeld moeten worden en de vierde nog niet eens af is, had hij zelf even niet in de gaten. Verder is Opstelten niet te oud (of dement) voor zijn functie of zo.

  De oud-eindbaas van de MIVD sprak vlak na de aanslag ook al over het koppelen van elke willekeurige database, zodat je zo lekker makkelijk de terroristen kunt vinden. Uw privacy (ook een vorm van vrijheid) mag daarvoor wel sneuvelen. U heeft tenslotte niets te verbergen, is het wel?

  Databases

  Dat inlichtingendiensten met toegang tot meer databases dan wij met zijn allen sokken hebben erg zinvol omgaan met al die data, zagen we inderdaad in Frankrijk, waar momenteel al veel meer opgeslagen wordt van iedereen en tot het einde der tijden dan in ons land.

  De terreurbroers waren al tien jaar in beeld van de veiligheidsdiensten, maar hey, het toezicht was opgeheven. Oh, en ‘de meest gezochte vrouw van Frankrijk’ was ver voor de aanslagen en de klopjacht al naar Syrië afgereisd, samen met een andere persoon die al in de gaten gehouden werd.

  Hypocriet

  De aanslag op Charlie Hebdo haalt het meest hypocriete in de mensen naar boven. Helaas ook bij onze overheden. De échte aanslag op onze vrijheid zal waarschijnlijk dan ook weer komen door diezelfde overheden, die al jaren elke aanslag aangrijpen om hun verregaande burgerhaat nog iets meer te intensiveren. Uiteraard om een volgende aanslag te voorkomen. Want dat is met de draconische anti-terreurmaatregelen sinds 9/11 ook zo goed gelukt.

  Winnaars

  De echte ‘winnaars’ in deze tragedie zijn niet de 4 miljoen Charlies, niet de terroristen, niet de media. De echte winnaars worden wederom degenen die de gehele bevolking gaan criminaliseren en nu al over elkaar heen buitelen met manieren om dat te gaan doen. Bedankt, terreurbroers, dat jullie de natte droom van elke overheid hebben waargemaakt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  13 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  13 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  13/01/2015 - 13:36 13:36

  “Bedankt, terreurbroers, dat jullie de natte droom van elke overheid hebben waargemaakt.”

  Hé, Europa gaat zo wel qua staatsvorm meer lijken op de meeste Arabische landen. En daar is terrorisme natuurlijk een veel kleiner probleem dan hier.

  Hangmat
  Lid
  13/01/2015 - 14:32 14:32

  Mooi artikel vanuit de helicopterview + 1

  Møhammed Said al Sahaf
  13/01/2015 - 14:54 14:54

  Prachtige cartoon overigens. Huilende Mo met dat bordje in de hand #nietmijnislam en dat ‘Alles is vergeven’ als handreiking aan alle moslims maar tegelijkertijd toch weer die afbeelding van Mo.
  Ze deinzen niet terug, geven alle moslims een hand en trappen tegelijkertijd de extremisten toch weer even flink hard in de ballen.
  (Zo zie ik dat ding tenminste)

  En on-topic, er was al een meeting voor de mars waarin de politici afspraken aan het maken waren hoe ze de aanslagen konden misbruiken voor nog wat meer privacyroof, het woord cynisch voldoet niet eens meer.

  behanger
  Beheerder
  13/01/2015 - 15:01 15:01

  Ik snap nog even iets niet van het koppelen van data. Alle communicatie van de belastingdienst komt binnen op het adres waarmee je in de Gemeentelijke basisadministratie staat. Tot zover een begrijpelijke koppeling. Maar je eventuele toeslagen worden berekend op basis van je adres in de toeslagendatabase, die NIET is gekoppeld aan je belastingadres en dus ook niet aan de GBA.Vanzelfsprekend gaat dat fout en worden mensen die NA elkaar een bepaalde woning huren tot toeslagpartner gebombardeerd.

  Dus als de belastingdienst niet eens aan zichzelf gekoppeld is, hoe wil Opstelten dan probleemloos alles aan alles koppelen? En wat als dat fout gaat, bij welk loket kan ik mij dan laten ontkoppelen?

  Dat even los van het feit dat er helemaal geen informatietekort was. Charlie H. werd bewaakt, de daders werden al geschaduwd. De aanslagen waren niet te voorkomen geweest als de VS mijn hypotheek- en belastinggegevens beter had kunnen inzien.

  behanger
  Beheerder
  13/01/2015 - 15:02 15:02

  en natuurlijk ook:

  JE SUIS PIE

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  13/01/2015 - 15:32 15:32

  Tsja, wat ik gisteren ook al lulde… Met de data die er al is valt ruim voldoende te doen (sterker nog; ze mogen wel wat minder verzamelen).
  Conclusies zijn lokaal te trekken en als er dan een verdachte is mag je die wat mij betreft doorgeven worden aan de collega’s buiten de organisatie.

  Maar de natte droom is om mondiaal alles van iedereen op zoveel mogelijk plekken beschikbaar te hebben. Slimme algoritmen moeten dan verbanden vinden die lokaal niet te vinden zouden zijn.
  Voorbeeld: Als ik in Luxemburg naar Explosieven google is dat op zich niet verdacht. Als ik een Moskee in Marokko bezoek waar wel eens een radicale imam predikt ook niet. En als mijn bedrijf een afspraak maakt om bij een Joodse organisatie in Duitsland de kachel te komen repareren kan dat ook gewoon. Maar die drie gegevens samen zullen alle rode lampen laten branden.
  Kortom, het werkt pas echt goed als alle schijnbaar ongevaarlijke info overal beschikbaar is. Ook bedrijfsinformatie.
  En dus weet men in de VS straks exact hoe hoog mijn offerte voor een bepaald project zal zijn. Informatie die een Amerikaanse concurrent graag zou willen hebben. Als het om voldoende geld gaat is er altijd wel een loslippige figuur te vinden die die info even doorgeeft. Al is het maar uit patriottisme.; Amerikaanse werkgelegenheid of zo.
  Uiteindelijk zal er heus wel eens een aanslag mee verijdeld kunnen worden, maar de prijs daarvoor is extreem hoog; onbeperkte voorkennis voor hen die dicht tegen de macht aan schurken. Op de aandelenbeurs zul ja als leek sowieso altijd te laat zijn (zo ver zijn we nu trouwens al).

  horrorneefje
  Lid
  13/01/2015 - 16:06 16:06

  Dat van die nieuwe vrienden, daar heeft Holtrop natuurlijk gelijk. De stropdassen die hier politiek gewin uit willen slaan zijn ook zum Kotzen. Dat ‘gewone’ (iedereen en z’n moeder) mensen ineens met hun potlood in de lucht staan omdat ze oprecht boos zijn en zich oprecht solidair verklaren met Charlie, is alleen maar mooi. Daar zit weinig kwaads achter. Die demonstratie in Parijs riep bij mij toch een goed, hoopvol gevoel op, al heb ik tegelijk een tien liter emmer volgebraakt om de Nethanayus en Camerons.

  Ik bedoel, als bij de volgende WTFBBQ de volledige RC redactie plus 99% van het LieveRetecoolreaguurdertjesbestand wordt gereduceerd tot een geperforeerde massa nasmeulend, lillend vlees (blijft een BBQ, dus vooruit) omwille van het plaatsen van weer een Charlie H. cartoon, hoop ik toch dat er ook een miljoen mensen op het Museumplein uit solidariteit met hun reet omhoog gaan liggen demonstreren wat ze vinden van totaalidioten die anderen afslachten uit naam van hun denkbeeldige vriendje(s).

  Stel je voor dat alleen Blokhuis dan nog over is en dat die gaat roepen dat al die hypocrieten maar naar huis moeten gaan, want ze hebben zelfs helegaar nog nooit van RC gehoord, laat staan een VEO verzonnen, Blokhuis gemint, of een RvdD aangeklikt? Dat zou toch wat al te zuur zijn.

  Je_suis_Pie
  Lid
  13/01/2015 - 16:08 16:08

  U riep?

  CharlieToo
  CharlieToo
  Gast
  13/01/2015 - 16:58 16:58

  U riep?

  Xloph
  13/01/2015 - 17:13 17:13

  Wat dan wel weer positief is: die cartoons zijn inmiddels wereldwijd op allerlei grote websites te zien geweest.
  Een paar jaar geleden was een mohammed met een bommetje op zijn tulband nog aanleiding tot veel protest in de moslimwereld. Deze cartoons gingen een stuk verder, maar nu zie je toch vooral moslims die de aanslagen veroordelen.
  Natuurlijk ligt dat ook aan de berrichtgeving, maar ik heb toch wel het idee dat er inmiddels wat meer gezond eelt is gegroeid op de ziel van de gematigde moslims.
  Net zoals dat hier ook met het christendom is gebeurd. Nog niet zo heel lang geleden (wat zijn 4 eeuwen in de grote geschiedenis) stond hier op godslastering ook nog de doodstraf. Tot in de vorige eeuw stond er nog gevangenisstraf op in Nederland. Een simpel parodietje op het ‘onze vader’ van een VARA-programma wekte nog tot groot oproer, net als de film ‘Life of Brian’. Inmiddels ziet de meerderheid van de christenen in West-Europa in dat vrijheid van mening een groot goed is, en betitelt hun geloofsgenoten in de VS die nog wel stampij maken als extremisten.

  De les zou dus moeten zijn: meer cartoons en parodiën op de Islam zijn een krachtiger wapen tegen fundamentalisten dan drone-aanvallen en het bespieden van goedwillende burgers. Maar blijkbaar is het te hoog gegrepen voor ‘onze’ leiders om dat in te zien.

  Snorlax - altijd te laat met reageren...
  Snorlax - altijd te laat met reageren...
  13/01/2015 - 17:32 17:32

  @Xloph, ja, en die met dat bommetje was niet eens grappig…

  Xloph
  13/01/2015 - 19:20 19:20

  Overigens: wat een prachtige cover van die nieuwe Charlie Hebdo! Voor zoveel uitleg vatbaar, en alleen de héle erge fundi’s kunnen hier kwaad om worden.
  En wat een lef van die tekenaar om er ook mee te poseren! Daar kunnen al die grote anonieme bekken op internet (waartoe ik mezelf ook reken) een voorbeeld aan nemen.
  [img]http://vkphotoprovider3.vk-cdn.nl/photoprovider/artikel/8/0/11/af91bed748ea2c59aa7de4e909d662be/2710871/664x374xDIMENSION_664x374/v/20150113172555/2710871.jpeg[/img]

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN