More

  RECENTE POSTS

  History tells us: We’re fucked!

  Tobias Stone, entrepreneur, maar vooral archeoloog, historicus en antropoloog, is daardoor gewend om naar het grotere plaatje te kijken. En in dat beeld ziet het er niet goed uit voor ons.

  En het aller ergste is dat we er helemaal niets aan kunnen doen. Oftewel: we’re fucked! Stone vergelijkt de huidige situatie in de wereld, zoals de Brexit, de zeer waarschijnlijke verkiezing van Donald Trump als de nieuwe POTUS, de terreurdreigingen en het beleid van Putin met dezelfde tijd vlak voor grote gebeurtenissen als bijvoorbeeld de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het blijken herhalingen van gebeurtenissen te zijn, die keer op keer tot grote drama’s leiden en de meeste mensen zien dat niet, want die focussen te veel op het moment dat nu is:

  My theory is that most peoples’ perspective of history is limited to the experience communicated by their parents and grandparents, so 50–100 years. To go beyond that you have to read, study, and learn to untangle the propaganda that is inevitable in all telling of history

  Hierdoor heeft men de indruk dat alles in principe redelijk okay is, ondanks een aantal minder prettige actuele gebeurtenissen. Maar het grote plaatje wordt volledig uit het oog verloren. Hierdoor escaleert de boel sneller dan men voor mogelijk kan houden en daar is helaas niets aan te doen. We zullen het moeten uitzitten:

  For the people living in the midst of this it is hard to see happening and hard to understand. To historians later it all makes sense and we see clearly how one thing led to another

  Lees zijn volledige essay hier, waarin Stone uitlegt dat de Brexit zelfs tot een nucleaire oorlog zou kunnen leiden. Dat is misschien wat enthousiast gesteld, maar in historisch opzicht nog niet eens zo’n rare gedachte. De oorzaak van de Eerste Wereldoorlog, waar 17 miljoen mensen het leven hebben gelaten, is te herleiden tot één simpele moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este. Dan kan een gebeurtenis als een Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot veel gekkere dingen leiden. Een behoorlijke long-read, maar ook een absolute must-read! Het was leuk jullie gekend te hebben, maar we gaan er nu toch echt allemaal aan (of in ieder geval een behoorlijk aantal van ons).

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  wout
  wout
  27/07/2016 - 13:26 13:26

  To historians later it all makes sense and we see clearly how one thing led to another

  Met de kennis van nu …

  Maar dat is natuurlijk flauwekul. Historici menen verbanden te zien tussen gebeurtenissen in het verleden. Of de verbanden er echt zijn, is niet te testen, dus ouwehoeren ze er veel over. Verder zijn ze het allemaal chronisch oneens met elkaar, want als je het op alle vlakken eens bent met je collegae, heb je geen waarde als historicus.

  Zo duidelijk is het dus niet, laten we Tobias Stone met een blokje zoutlik nemen.

  Bismarck
  Antwoord aan  wout
  27/07/2016 - 14:45 14:45

  Maar dit is geen historicus (ongeacht de bombastiche openingszin van Reet), maar iemand met een bachelor en master in archeologie en vooral een entrepreneur. In dat licht moet je zijn stukje ook vooral lezen. Het is feitelijk clickbait.

  wout
  wout
  Antwoord aan  Bismarck
  27/07/2016 - 15:52 15:52

  Anniehoe, Geschiedschrijving geeft meestal een betere kijk op de samenleving waarbinnen hij wordt verricht dan op de samenleving die zij heet te bestuderen.

  cspr
  Lid
  27/07/2016 - 15:11 15:11

  Voor een Academicus heeft de goede man behoorlijk weinig wetenschappelijke bronnen/referenties. Om precies te zijn; 0

  Alles wat Tobias Stone schrijft zijn meningen/aannames onderbouwd op andere meningen aannaames. Alle links verwijzen naar krantenartikelen/twitter/etc…

  Niets academisch aan dit stuk. De mening van een nobelprijswinnar is net zo interessant en belangrijk als de mening van mijn lokale visboer. Sterker nog: als we het eens zijn krijg ik extra veel uitjes op m’n haring.

  xaderp.
  Redacteur
  Antwoord aan  cspr
  27/07/2016 - 20:19 20:19

  Wie was dat ook weer, Nance?

  xaderp.
  Redacteur
  27/07/2016 - 20:15 20:15

  Helemaal mee eens (helaaschelijk!) Al die kleine plaagstootjes richting Rusland lijken zo onschuldig, maar brengen ons elke keer dichterbij oorlog, die volgens sommige analisten NU AL ONAFWENDBAAR is. Pussy Riot werd in het westen als een stel hedendaagse Jeanne d´Arcs en moeder Theresa´s verkocht, het in de media afbranden van de spelen in Sotchi (weet je noch, met die rare WC´s? En er werd een gigantisch natuurgebied omgeploegd voor de spelen! Sgande!) Tegelijkertijd vond er een door de CIA gesteunde coup plaats in Kiev, een land dat nu ook tot de NAVO wil toetreden. Ruslandvriend Assad werd door Westerse terroristen bijna van zijn troon gestoten. Economische boycot door het Westen. Rusland uit de G8 geschopt. Rusland bijna uitgesloten van de komende Olympische spelen. De NAVO die op steenworp afstand van Rusland eens lekker gaat oefenen, die oefening heette notabene Anaconda (een WURGSLANG, hoe fucking obvious willen ze het nog maken?)

  Bismarck
  Antwoord aan  xaderp.
  27/07/2016 - 21:09 21:09

  “het in de media afbranden van de spelen in Sotchi”
  Precies! Dat verhaal van de FSB die daar gaten in muren drilde om positieve dopingstalen te verwisselen is pure zwartmakerij! De Russen zijn gewoon brandschoon en hun atletiekploeg wordt ten onrechte geweerd, omdat het Westen jaloers om de medaillewinst die ze anders zouden behalen! WADA staat voor Westers Antirusland Deceptie Agentschap!

  xaderp.
  Redacteur
  Antwoord aan  Bismarck
  27/07/2016 - 21:45 21:45

  Wie is er wél brandschoon dan?

  Bismarck
  Antwoord aan  xaderp.
  28/07/2016 - 04:33 04:33

  Hé niet off topic gaan! Het gaat om het zwartmaken van de Russische overheid. Het Westers Antirusland Deceptie Agentschap beweert dat de Russische staat een dopingwitwasprogramma runde. Behalve het muizengatenverhaal (en de recente hartfalen epidemie onder Russische sporters) wordt beweerd dat Russische positieve dopingtests naar Moskou moesten, alwaar ze ofwel omgezet werden in negatieve resultaten, ofwel van het lijstje van dopingtests werden geschrapt. Een hetze zeg ik je!

  xaderp.
  Redacteur
  Antwoord aan  Bismarck
  27/07/2016 - 21:49 21:49

  Oh, en jij gelooft dit verhaal dus:

  “As McLaren notes, Rodchenkov “provided credible evidence” that the tainted samples from protected Russian athletes passed through a ‘mouse hole’ from inside the secure perimeter of the Sochi laboratory into an adjacent operations room where FSB and Russian anti-doping staff were waiting. The process happened around midnight when no one else was around.”

  Muhahahahaha wat een bullshit.

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  xaderp.
  28/07/2016 - 21:22 21:22

  Och, Putin en co. zijn relatief nog redelijk bij verstand.
  Gaan we echter naar het nieuws van vandaag, dan wil Erdogan directe controle over het leger en de inlichtingendiensten. (de ministeriele controle over de banken gaf hem toegang tot eenieder die vanuit Turkije gelden overmaakte aan de Gülen-beweging, auw… )
  Nou werden tijdens en direct na de “coup” poging de grotere NATO-luchthavens gesloten, omdat vermoedelijk daar atoomwapens liggen.
  (Overigens heeft Oekraïne nog Russische kernwapens ter beschikking cq nooit ingeleverd. Kun of wil je dat land wel vertrouwen in NATO-verband??)

  jihadlover
  jihadlover
  Lid
  28/07/2016 - 15:12 15:12

  Voor een gezaghebbend verslag (dat is iets anders dan pop culture) over de aanloop naar WO I: Christtopher Clark: The Sleepwalkers. Overigens is het wellicht beter voor uw nachtrust om dit boek niet te lezen. Want mobilisatieoefeningen aan het Oostfront enzo. Alsof zo’n verdwaasde Servier er dan nog toe doet.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN