More

  RECENTE POSTS

  Ha eindelijk. Fopverkiezingen. Voor de vrede

  Vandaag de Europese fopververkiezingen; zoals bekend een soort Monty Python invulling van het begrip democratie. In de meeste landen lijkt dat besef ook redelijk doorgedrongen, reden waarom ongeveer 70% stelt “my voice does not count in the EU”. Het zou zomaar eens de reden kunnen zijn voor de lage opkomstverwachting voor vandaag. Maar de bedoeling was nu net dat wij allemaal opgewonden en met een ernstig gezicht naar die stembus gaan om een parlement te kiezen dat verder kan gaan zitten lanterfanten omdat de echte beslissingen worden genomen in het kamertje ernaast. Kortom: tijd voor actie en dus heeft het Brussel behaagd wat van uw geld te spenderen aan allerlei merkwaardige clubjes die u met youtube naar de stembus moeten lokken. Zoals het immens populaire Ivotefor.eu. (typische naam overigens, als je erover nadenkt). Ivotefor.eu vinden we terug op een zeldzaam brakke server – dus niet allemaal tegelijk klikken want dan weet u wat er gebeurt – en staat boordevol informatie die niemand ooit gaat lezen. Ze bevorderen in ieder geval de ”awareness about the European Parliament and importance of voting in the EP elections”. Van de site zullen ze het niet hebben, dus wat dan wel? Nou: youtube dus. We nemen er één en aan de pageviews ziet u meteen dat uw geld nuttig wordt besteed.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=lyK8VtwN7io]
  Goed, why vote for Europe? Reden nummer 1: peace.
  We beginnen uiteraard met een stevige godwin en zien wat Oosterburen voorbij marcheren, gevolgd door een charismaloze aardappel die in steenkolenengels een speech neerzet waar zelfs onze gecorrumpeerde Horst Wesselzanger van in slaap zou vallen. De boodschap is helder: dankzij de EU heeft Duitsland al zeventig jaar geen andere landen meer aangevallen.

  Het is een vaste riedel: de EU zorgt voor vrede. Op 1 mei was het tien jaar geleden compleet Oost-Europa bij de EU werd gevoegd. Dat werd gevierd met een feestje in Bratislava voor de incrowd (je wilt per slot van rekening wel wat te declareren hebben deze maand). Uit de speech van de betreffende EU-commissaris:  “Europa is weer verenigd, na jaren van kunstmatige scheiding tijdens de Koude Oorlog.” Ik geef toe dat Europa voor de Koude Oorlog ook redelijk bijeen gebracht was, maar ik vind de vergelijking toch wat bedenkelijk. Maar goed, heeft de EU ook echt voor stabiliteit en veiligheid gezorgd?

  Voor zover dat aan de orde was, zou dat voornamelijk op conto van de NAVO moeten komen en dan met name de massale militaire aanwezigheid in Europa van het Amerikaanse leger. Onderling hadden de lidstaten na 1945 weinig meer uit te vechten en zouden er nog oude rekeningen hebben opengestaan, met name tussen Frankrijk en Duitsland, dan waren de mogelijkheden voor oorlog vrij beperkt door de volledige militaire occupatie van West-Duitsland door de geallieerden – tot diep in de jaren 90.
  Sterker: de Brusselse onderhandelingstafels zijn juist in ieder conflict het toonbeeld gebleken van falend buitenlands beleid. Zo heeft Europa niets van doen gehad met de omverwerping van de dictaturen in Spanje en Portugal, en heeft het evenmin iets kunnen uitrichten tegen de Turkse bezetting van Noord-Cyprus. Zelfs in de Oekraïne staat Europa buitenspel.

  Tijdens het oorlog in Joegslavië, waar misdaden werden begaan die de zwartste bladzijden uit de Europese geschiedenis in herinnering riepen , kwam Europa niet verder dan het sturen van blauwhelmen onder VN-vlag en het voeren van overleg met een nietszeggend driemanschap. Uiteindelijk hebben de Amerikanen het conflict maar beëindigd, net als in Kosovo. Israël, waarmee Europa innige economische en culturele banden onderhoudt, heeft de EU nooit een strobreed in de weg gelegd bij haar mensenrechtenschendingen. Een boycot van de apartheidsstaat zou Israël dwingen om subbiet tot een oplossing te komen met de Palestijnen. Europa heeft ook in geen enkel lokaal conflict een rol van betekenis kunnen spelen. Zie bijvoorbeeld het separatitische geweld in Baskenland of The Troubles in Noord-Ierland. Ook Noord-Ierland is uiteindelijk door de VS in rustiger vaarwater geloodst – niet door Europa. Het adagium dat landen hun conflicten aan de onderhandelingstafels in Brussel bijleggen, is flauwekul. Goede vraag voor een D66-er: welke conflicten heeft Brussel zoal opgelost?

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  19 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  19 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Charlietoffert
  22/05/2014 - 12:37 12:37

  – “Europa is weer verenigd, na jaren van kunstmatige scheiding tijdens de Koude Oorlog.”
  Nee,.
  – Europa is weer kunstmatig verenigd, na jaren van duidelijke scheiding tijdens de Koude Oorlog.

  Illuminatus Magnus
  22/05/2014 - 12:57 12:57

  Als de EU voor vrede in Europa heeft gezorgd, dan was dat de EU van voor 1999. Elke wijziging aan die toestand is dus een bedreiging voor de vrede! Snel! Draai de klok terug!

  biermeester
  22/05/2014 - 13:36 13:36

  Kapitalisme zorgt voor vrede. (In Europa althans)

  trekpet
  22/05/2014 - 13:54 13:54

  Zal we met de opvoeding te maken hebben (kom uit gezin van democratische fundi’s), maar hoe graag ik ook wil, niet stemmen is geen optie.

  Illuminatus Magnus
  22/05/2014 - 13:56 13:56

  Ah, het Europa van 1914 en 1945 was niet kapitalistisch? De Balkan in 1912 was niet kapitalistisch? Frankrijk en Pruisen waren niet kapitalistisch in 1870?

  Bismarck
  22/05/2014 - 13:57 13:57

  Oeioei, als dit al fopverkiezingen zijn, hoe zit het dan met de nationale verkiezingen?

  Ome Mc
  Lid
  22/05/2014 - 13:58 13:58

  Ik ondersteun wel dat handel tussen landen vrede bevordert en dat de EU daar een faciliterende rol in speelt waardoor er wel degelijk een belangrijk stukje van de langstdurende vrede tussen landen in West-Europa op het konto van de EU geschreven kan worden.

  Wat mij altijd zo irriteert is die heel irritante, kinderlijke frame dat je niet EU-kritisch zou kunnen zijn omdat je dan Hitler ondersteunt ofzo. Ik ben best pro-europa. Maar ik ben niet voor een federaal Europa en niet voor nog meer macht naar Brussel. De voordelen van de EU zie ik, maar dat maakt niet dat de lobbyclubs, de weinig transparante besluitvorming, het algehele gebrek aan een fatsoenlijk democratisch mandaat, de corruptie en de massafraudes in ene niet meer bestaan.

  Er wordt maar wat graag gespind dat je of de euro en EU uit wilt óf je voor meer EU moet zijn. Maar daartussen ligt een heel scala aan andere opties, waaronder hervorming met gelijke of minder verantwoordelijkheden voor de EU, meer transparantie en eerlijkere verkiezingen.

  Bismarck
  22/05/2014 - 14:04 14:04

  “Tijdens het oorlog in Joegslavië” dat ten tijde van die oorlog volledig buiten de EU viel…
  Bij mijn weten wordt er in de delen van Joegoslavië die nu binnen de EU vallen niet meer op elkaar geschoten. En ik denk ook nog dat die twee dingen heel erg met elkaar te maken hebben.

  MadDieu, drukt zijn snor
  22/05/2014 - 14:31 14:31

  De oude Romeinen hebben hun rijk keer op keer vergroot om tot een maximalisatie van inbare belastingen te komen. Men is dus ook gestopt bij Schotland en langs de grens met de (originele) Saksen (globaal de lijn van Noordwijk naar Berlijn).
  Hun grens werd zo hard mogelijk vastgelegd, zodat duidelijk was wie, waar belasting mocht heffen. En op de eerste uren loopafstand achter deze grens mocht geen grote markt gehouden worden om belastingontduiking te ontmoedigen.

  Het Romeinse Rijk kwam aan zijn eind en het duurde tot Pepijn de Korte (vader van Karel de Grote) voordat er weer een groot rijk met geharmoniseerde wetten kwam.

  De grenzen binnen Europa verschoven nogal een keer of wat. De mensen in de wisselgebieden hadden daar niet veel mee op, enkel het belastingregiem wijzigde.
  Zelfs de overzeese koloniën en gebieden zorgden niet voor dat euforische nationalistische gevoel.

  De Franse revolutie zorgde dat Frankrijk een paternalistische, nationalistische staat werd. De hieruit voortvloeiende dienstplicht (ipv horigheid) en nationalistische eer werd door Napoleon geexporteerd naar alle veroverde landen.

  Nationalisme is sinds 1945 een minder gewenst gedachtengoed.
  De dienstplicht wordt in de meeste landen niet meer opgelegd.

  Het enige wat sinds de Romeinen nog steeds de reden is voor uitbreiding: verhoging van belastingopbrengst.

  De EU is een handelsverdrag tussen souvereine nationalistische staten (met afnemende nationalistische identificatie), dat droomt van grote geldstromen (Europese belastingen) en daarvoor steun zoekt bij de burgers van de deelnemende landen, omdat het belastingrecht verbonden is aan de souverijne staten.

  DE EU, EEN FRAAI MISBAKSEL

  MadDieu, drukt zijn snor
  22/05/2014 - 14:44 14:44

  A propos:
  Ik mag driemaal stemmen voor het EU-parlement. Eenmaal in het stembureau en tweemaal per post of op de ambassade. (Elke nationaliteit één keer.)
  Mocht je als Nederlander bijvoorbeeld in Frankrijk wonen dan mag je tweemaal stemmen. Een keer op de Franse lijst en een keer op de Nederlandse. (Niet alle landen staan EU-landers toe lokaal te stemmen.)

  Charlietoffert
  22/05/2014 - 14:57 14:57

  @MadDieu, kun je aantonen dat dit zo werkt?

  Bismarck
  22/05/2014 - 15:22 15:22

  @MadDieu: Pas je wel even op dat Ome Roon je niet betrapt? Anders moeten we je een maand missen.

  G. de Vader
  Gast
  22/05/2014 - 16:13 16:13

  Bij mijn weten wordt er in de delen van Joegoslavië die nu binnen de EU vallen niet meer op elkaar geschoten. En ik denk ook nog dat die twee dingen heel erg met elkaar te maken hebben.

  Dat eerste klopt. Bosnië, Kroatië en Slovenië hadden namelijk geen conflict met elkaar. En Servië hield wel een beetje z’n muil dicht na eerst zware bombardementen door de NAVO en de stationering van 60.000 soldaten aan haar grens. En toen ze begonnen te etteren in Kosovo werd ook Belgrado even te pakken genomen.

  Inbreng EU: nul.

  Weirdoinventor
  Lid
  22/05/2014 - 17:58 17:58

  De minister wijst erop dat twee keer stemmen verboden is. “Het mag niet. Je kunt een maand gevangenisstraf krijgen of 4000 euro boete”,

  O foei, je doet iets waar je specifiek door ons voor uitgenodigd bent, maar als je dit artikel las zou je weten dat het niet mocht.

  “Wat er eigenlijk moet gebeuren is dat die twee Europese landen afstemmen dat er nog maar één formulier wordt verstuurd, bijvoorbeeld door het land waar die persoon verblijft.”

  Goh, zou je denken?

  Plasterk heeft dit al aan zijn Europese collega’s voorgesteld, maar de andere landen vonden het volgens hem te ingewikkeld. Mensen betrappen die twee keer stemmen is trouwens erg lastig. “Het is nu eenmaal geheim of je stemt.” Plasterk gaat de kwestie opnieuw in Brussel aankaarten.

  Wat je probeert te zeggen is dus dat je ze zou naaien als je kon? Eerst alle joden en zigeuners voor een douche uitnodigen, en dan oeps, mijn Godwintegoed is op voor deze maand. Dat duurde langer dan normaal.

  MadDieu, drukt zijn snor
  22/05/2014 - 18:01 18:01

  @Chocotalitis, zowel in Duitsland als in Luxemburg heb ik -enkele verkiezingen geleden- aangegeven per post te willen stemmen. Ik ontvang dus keurig twee brieven inclusief retourenveloppe.

  QBismark, Ome Roon stuurt zelf stempas informatie naar een Nederlandse kennis in Bordeaux (Frankrijk). Ome Roon kan weten dat de Franse gemeentes stempassen versturen aan alle inwoners, net zoals de gemeente Nijmegen een stempas verstuurd aan mijn Duitse en Oostenrijkse collega’s, die ook in eigen land mogen stemmen mits daartoe gemeld. (zo lijken de opkomstpercentages plots mee te vallen 🙂 )

  Illuminatus Magnus
  22/05/2014 - 18:02 18:02

  Twee keer voor hetzelfde stemmen is verboden, dat spreekt, maar je stemt toch niet twee keer voor hetzelfde? We hebben ook wel eens twee verkiezingen op één dag gehad. Mocht dat dan ook niet? Ik denk dat een beetje gewiekste advocaat zich daar wel uit kan kletsen.

  G. de Vader
  Gast
  23/05/2014 - 01:01 01:01

  Je stemt niet twee keer voor hetzelfde. Je stemt immers hier voor de Nederlandse afvaardiging en in Frankrijk voor de Franse.

  Bismarck
  23/05/2014 - 12:31 12:31

  @MadDieu en @ G. de Vader: Je stemt natuurlijk wel degelijk twee keer voor hetzelfde parlement en Ome Roon heeft heet gezegd, dat mag niet (en die weet dat toch echt beter dan jij en ik). Punt is (@MD) dat jij natuurlijk wel mag kiezen of je op een Nederlandse of een Franse vertegenwoordiger stemt. En daarom krijg je beide kiezerpassen. En natuurlijk omdat het de EU nooit lukt om af te stemmen dat jij aan hun moet doorgeven uit welke nationale lijsten je een keuze wilt maken. Logisch ook, de EU heeft daar veel te weinig ambtenaren voor en noch jij noch de meeste andere EU-burgers zijn bereid om meer geld richting Brussel te sturen om daar wat aan te doen. Liever blijf je lekker mopperen, dat is makkelijker en kost minder. En bovendien vind je het stiekem wel leuk om twee keer te kunnen stemmen en zo meer macht te hebben dan je mede Nederlanders en Fransen, geef maar toe!

  G. de Vader
  Gast
  23/05/2014 - 13:32 13:32

  ik vind het eigenlijk niet zo’n probleem, weet je, Dus ben ik er eigenlijk wel voor daar geen extra geld voor over te maken.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN