More

  RECENTE POSTS

  Give War A Chance!

  1393778252865Aan de eerste secretaris-generaal van de NAVO baron Hastings Ismay worden de volgende twee quotes toegeschreven: “The purpose of NATO is to keep the Americans in, the Russians out, and the Germans down” en “I am convinced that the present solution is only a partial one, aimed at guarding the heart. It must grow until the whole free world gets under one umbrella.”  Dit, in een notendop, is nog steeds het doel van de NAVO. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie leek het onzinnig om door te gaan met deze geldverslindende oorlogsmachine. Volgens afspraken moeten lidstaten 2% van het BBP uitgeven aan “defensie”, wat nu dankzij de crisis niet gehaald wordt. Daarom sprak Prez Obomba in Brussel de Europese leiders toe met de boodschap om toch vooral geld aan het Militair-Industrieel Complex te blijven doneren:

  “And just as we meet our responsibilities as individuals, we must be prepared to meet them as nations because we live in a world in which our ideals are going to be challenged again and again by forces that would drag us back into conflict or corruption. We can’t count on others to rise to meet those tests.

  The policies of your government, the principles of your European Union will make a critical difference in whether or not the international order that so many generations before you have strived to create continues to move forward, or whether it retreats. And that’s the question we all must answer: What kind of Europe, what kind of America, what kind of world will we leave behind?”

  Net zoals vroeger de overdrijving van de militaire macht van de Sovjet-Unie bedoeld was om een geloofwaardige vijand te scheppen waarmee de enorme defensie-uitgaven verantwoord konden worden, wordt Rusland nu als vijand neergezet om Europa onder de paraplu van de NAVO en daarmee de VS te houden. Dat is de reden dat de VS vanaf 1991 meer dan 5 miljard dollar investeerde “in the development of democratic institutions and skills in promoting civil society and a good form of government” in de Oekraine. En het lijkt te werken:

  “Door de zorgelijke situatie op de Krim kan snijden in uitgaven voor Defensie niet langer gerechtvaardigd worden met het argument dat de Koude Oorlog voorbij is, stelt generaal Tom Middendorp, de hoogste militaire baas in Nederland.”

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  21 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  21 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Charlietoffert
  08/04/2014 - 17:06 17:06

  Wel snijden in de JSF, bijleggen in degelijke andere onderdelen.

  Draken
  08/04/2014 - 17:18 17:18

  Heb ik net Xaderp geplust?

  Bobotie, uw dagelijkse zuidvrucht
  08/04/2014 - 17:54 17:54

  @Xaderp:
  Nee hoor, hij doet het prima. 🙂

  Weirdoinventor
  Lid
  08/04/2014 - 18:17 18:17

  Een beetje visionair zou sowieso het defensie budget voor langere tijd vastleggen, als je het laat schommelen kom je op het voorspelbare resultaat uit dat je uitgaven altijd het laagst zijn en dus je materiaal het slechtst op het moment dat er echt een oorlog uitbreekt. Hoog of laag maakt mij niet uit, constant is belangrijk, dan verspil je er zo weinig mogelijk van.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  08/04/2014 - 18:23 18:23

  De wapenwedloop van 2e helft vorige eeuw was inderdaad belachelijk overdreven. “De ander 50 keer te kunnen vernietigen is niet voldoende als die ander jou 100 keer kan vernietigen.” Dat soort onzin.
  De domme massa werd angstig genoeg gehouden om de wapenindustrie te spekken.
  In de Irak oorlog werd het spelletje nogmaals herhaald met de huidige financiële crisis tot gevolg.

  Het lijkt nu weer wat die kant op te gaan, maar toch zijn er grote verschillen. Natuurlijk heeft het Westen flink in Oekraïne gelobbyd en heeft dat de huidige situatie deels tot gevolg gehad. Maar van Russische kant is er hetzelfde gebeurd.

  De huidige situatie lijkt op een schaakspel waarbij alle partijen hun stukken nu zoveel mogelijk proberen te dekken. Dat verkleint de kans om een enkel stuk te verliezen maar mocht de pleuris uitbreken dan valt er opeens heel veel. Poetin gokte terecht dat het westen geen Koningin inzet als hij een Pion inpikt. En nu loert hij op de volgende pion.
  Meer stukken bijplaatsen heeft geen zin; dat maakt de schade alleen maar groter.
  Als je echt iets wilt doen, moet je gewoon vanaf morgen geen Russisch gas meer kopen.
  Iedereen de thermostaat op 17 graden en een extra trui aan.

  majava, ook hier.
  08/04/2014 - 18:46 18:46

  Dit gaat over de NATO? De NATO is meer dan alleen de VS. En het gaat de Russen juist om de NATO landen in Europa, de VS kennen ze wel. Als we dan naar uitgaven aan militair gedoe kijken van alle landen behalve de VS en die eens neerzetten tegenover die van Rusland. Drie keer raden wat je dan ziet…

  majava, ook hier.
  08/04/2014 - 19:07 19:07

  Maar wat is de trend? Dat is belangrijk om te weten wat de intenties zijn met je schiettuig. Percentages van ?? zeggen me niets. Dus ga eens 5 jaar terug o.i.d. en kijk hoe de budgetten zijn toe of afgenomen. Ik wist dit al, dus zal het maar verklappen: De NATO, exclusief VS geeft steeds minder uit. De VS steeds meer, maar die zit dan ook retediep in oorlogsgedoe. De Russen, zijn als reactie op die heel belangrijke steeds slapper wordende NATO buren, alleen maar meer aan het uitgeven. Er blijft van die gevleugelde zin “gevaarlijke NATO-expansie” gewoon helemaal niks over. Het is omgekeerd; het Europese deel van de NATO mag wel even wat meer uitgeven als antwoord op de Russische agressieve expansie.

  majava, ook hier.
  Antwoord aan  xaderp.
  08/04/2014 - 19:45 19:45

  En xaderp, hoe heb hij die getalletjes opgeschreven?
  Link naar plaatje: http://b-i.forbesimg.com/markadomanis/files/2013/08/Russia-Military-Spending1.png

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  xaderp.
  08/04/2014 - 22:05 22:05

  MINDER! MINDER! MINDER!

  Ome Mc
  Lid
  08/04/2014 - 19:21 19:21

  Plus voor dit schrijfsel. Hoewel de aangehaalde quote van de Generaal natuurlijk een “Wij van WC-eend”-verhaal is. Politieke generaals hebben maar één functie: hun budget waarborgen en waar nodig vergroten. Dan komt een crisis als deze verdomd goed uit, aangezien binnen defensie op alles behalve de JSF (en Cyber) wordt bezuinigd.

  Maar het zal er niet van komen: onderhoudspersoneel ligt er al uit en is nu werkloos en verbitterd, of alleen maar verbitterd (en wordt bovendien vervangen door reservisten waar mogelijk), essentiele onderdelen die zijn wegbezuinigd zijn duurder om terug te halen dan de opbrengsten van de bezuiniging waren, etc.

  Kortom: het is allemaal politiek om de druk om verdere bezuinigingen van de ketel te halen, want de huidige afbraak terugdraaien gaat sowieso niet gebeuren. En waarschijnlijk eerder bedoeld voor de VS, waar komende bezuinigingen op het menu staan, dan voor hier. Wij pikken gewoon wat graantjes mee.

  majava, ook hier.
  08/04/2014 - 19:59 19:59

  Ik ga hier even verder… Dit heb ik van n.b. Russia Today geplukt:
  “Russia’s defense expenditure has more than doubled since 2007, and will be triple by 2016, the study says. The share of military expenditure in the Russian budget will rise from 15.7 percent in 2013 to 20.6 percent in 2015.”
  “Globally, four of the top five fastest growing defence markets in 2013 are in the Middle East, while the majority of NATO member states are cutting their defence budgets, IHS said.”

  Misschien ook een “ik denk dat je daar gelijk in hebt”?

  majava, ook hier.
  08/04/2014 - 20:22 20:22

  Ik vertik het vanaf nu om nested te gaan reageren. Fuck dat. @xaderp: ga eens in op het Europese deel NATO. Het waarom heb ik al uitgelegd. En waarom nu ineens een grafiekje tot 2007? En welke landen zijn er door de VS dan geannexeerd?

  majava, ook hier.
  08/04/2014 - 20:25 20:25

  En verklaar dit nou eens, jouw woorden: Russia 85.3 59.9.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  09/04/2014 - 10:24 10:24

  De landen die het dichtst tegen Rusland aanliggen en het meest recentst nog van hun onderdrukking hebben mogen genieten zijn op dit moment het meest nerveus. En terecht…
  Er is in Rusland niet zo gek veel verandert sinds de val van het ‘communisme’. De maffia heeft het stokje overgenomen, meer niet.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN