More

  RECENTE POSTS

  Geenpeil ontbreekt terecht bij de Stemwijzer

  Dat was ons het potje #ophef wel. De politieke tak van TMG had omdat ze niet op hun wenken bediend werden door de onafhankelijke stemwijzerbouwer die stemwijzer gekopieerd en gepresenteerd als zou het de echte zijn. Maar, wat je ook invulde, je moest volgens Geenstijl altijd op Geenstijl stemmen, want die vertegenwoordigen precies wat je wil.

  Behalve dat daar geen ene fuck van klopt. Het idee van “een stemwijzer” is dat je aangeeft hoe je denkt over bepaalde standpunten en op basis van de beloftes van partijen op die standpunten de partij krijgt die het beste bij je past. En bij Geenpeil is daar geen peil op te trekken (/seth). Want stel dat (willekeurig voorbeeld) een stelletje rechtse rancuneuze nazi’s zich en masse aanmelden bij Geenpeil en hun 12 euro lidmaatschap betalen, dan bepalen -DIE- de standpunten die men vanaf het imaginaire zeteltje gaat verkondigen. Nu kan natuurlijk een partij op iedere verziekingsbelofte volledig windvaan gaan, maar buiten de PvdA doen ze dat doorgaans niet op -alle- verkiezingsbeloftes.

  Dus als er in de praktijk ÉÉN partij is waar je niet op kunt rekenen qua enige zekerheid ten aanzien van hun standpunten, dan is het Geenpeil wel. Niemand weet waar ze voor zullen staan en jouw stem op jouw voorkeur via hun systeem is nul waard als jouw mening niet door de meerderheid gedeeld wordt. In die zin is hun systeem zelfs minder democratisch dan de bestaande democratie, want daar kan een klein clubje stemmers (SGP, Griezelunie, PvdD) nog steeds een stem vertegenwoordigen, maar als 49% van de GP leden alle moskeën in de fik wil steken hoort niemand daar wat over.

  Sta je dan met je wereldschokkende, unieke, anders-dan-alles-in-de-polletiek blog partij, pas je opeens niet in de gestaalde kaders. JA, GEK HÈ. DAT WAS JUIST JE HELE PUNT. Dus als je dan gaat roepen dat het oneerlijk is dat je niet in het bestaande systeem past, DAN GEDRAAG JE JE WEL HEEL ERG ALS EEN KLEUTER DIE EEN VIERKANT BLOKJE NIET IN EEN ROND GAT GERAMD KRIJGT. DAT. PAST. NIET.

  “Je kunt het toch proberen, maar gok eens?”

  Simpel gezegd, als je het opschudden van de politiek wilt zien gebeuren via Geenpeil, lekker op ze stemmen. Maar als je over allerhande standpunten een mening hebt dan ben je in vrijwel alle gevallen veiliger danwel beter uit bij de bestaande partijen. Die kun je afrekenen op hun beloftes en niet zoals bij Geenpeil op wat er uit de blackbox van de verzamelde mening van hun leden komt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Fredie
  Fredie
  Gast
  07/02/2017 - 13:19 13:19

  Het zijn een stelletje onbetrouwbare jankende kleuters.

  Turbo
  Turbo
  Lid
  07/02/2017 - 13:55 13:55

  Je vergeet de VVD te noemen; geen cent naar Griekenland, HRA, €1000, etc. PvdA bashen is leuk, maar de VVD is even betrouwbaar.

  Bismarck
  Antwoord aan  Turbo
  07/02/2017 - 18:17 18:17

  Nee je snapt dat niet, bij de PvdA heet dat verkiezingsbeloftes breken, bij de VVD heet dat verantwoordelijkheid nemen.

  Olof reedijk
  Olof reedijk
  Gast
  09/02/2017 - 07:55 07:55

  Wat een slecht artikel.
  Totaal nergens op gebaseerd. Het is alleen maar een partij demoniseren.
  Lees eerst eens de opzet van Geenpeil voordat je een stukje schrijft.
  Dan had je geweten dat de stemmen naar ratio worden verdeeld over de zetels.
  Ik heb maar 1 woord voor je over : onbenul.

  Monade
  Antwoord aan  Olof reedijk
  09/02/2017 - 09:07 09:07

  …de zetelS. Optimist.

  Het basismodel van Geenpeil deugt niet en de personen achter de partij, Bart Nijman en Jan Dijkgraaf, deugen al helemaal niet. Dat is geen demonisering door Retecool en de reaguurders, maar jarenlange ervaring in combinatie met gezond verstand. Als Nijman & Dijkgraaf al veertien jaar lang oliedomme, gluiperige ponylullen zijn, dat zijn zij dat het komende jaar ook, en het jaar daarop ook.

  De opzet van de Stemwijzer is dat de stellingen de strategie en de visie van de partijen reflecteren. Ja, het is tegenwoordig verwaterd tot een politieke marketingtool, maar dat komt omdat de Nederlandse politiek, vanwege gebrek aan relevantie, het steeds meer van hype & marketing moet hebben.

  De opzet van Geenpeil is juist het bewust ontbreken van langetermijn-strategie en langetermijn-visie. Het maakt dus ook geen bal uit op welke manier de stemmen van de achterban over de zetelS van Geenpeil worden verdeeld, al dan niet ‘bijgestuurd’ door Nijman & Dijkgraaf. Hieruit volgt onherroepelijk dat Geenpeil niet thuishoort in een stemwijzer, behalve als jokerkaart.

  Persoonlijk vind ik Geenpeil een interessant experiment voor het huidige Nederlandse politieke bestel, maar geen wenselijk model voor het democratische politieke bestel als geheel.

  De enige rol die de landelijke politiek in de EU kan spelen, is als lobbypartij in het Europese Parlement. Daarvoor moeten zij ofwel geheel versplinteren over de politieke stromingen, of samengaan. Meer smaken zijn er niet.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN