More

  RECENTE POSTS

  Geef die wissel gewoon een trap.

  2015. Niet alleen Wim van der Camp heeft dingen te klagen over het OV in Nederland, nee, veel mensen hebben dat. Pier “spring niet tijdens de spits voor de trein” Eringa is het zat. Hij wil af van storende regeltjes. En wij maar denken dat het de wissels, bovenleidingen, seinen en computers waren die storing hadden.

  Een aanzienlijk deel had voorkomen kunnen worden als de machinist net als vroeger uit de trein had gemogen om wat aan de wissel te doen. Uitstappen en die wissel een flinke trap geven. Machinisten mogen nu niet eens de trein uit op het hoofdspoor, omdat het ooit een keer bijna een ongeluk was.

  Nou, dan weet Wim van der Camp dat ook weer als hij weer eens 14 uur te laat bij zijn moeder op de koffie komt: het was de schuld van de regeltjes die ervoor zorgen dat de machinist de wissel geen trap mag geven. Blijkbaar stoppen we, dekselse Nederlandse kwajongens dat we er zijn, massaal pleerolletjes tussen de rails, die de machinist dan niet zelf weg mag halen.

  maar als nu een kwajongen een wc-papierrolletje tussen een wissel stopt, werkt ie niet. Dan moet de machinist bellen en wachten tot de aannemer een monteur stuurt die het rolletje weghaalt.

  Dat duurt blijkbaar lang, en dat is niet zo gek ook. Is dat dan de oorzaak van al onze OV-problemen? Pleerolletjes tussen de fucking rails? Werken daarom wissels om de haverklap niet?

  En hij wil af van de lappendeken aan verschillende wissels en veiligheidssystemen op het spoor. ,,Nu rijden we nog op materieel uit de Marshall-tijd,” spreekt hij over de periode net na de Tweede Wereldoorlog. ,,Maar we gebruiken ook supersonische technieken.”

  Okay, en dan moet je als machinist dus maar een flinke trap tegen de wissel – die niet door je werkgever wordt beheerd – aangeven, die ergens tussen post-WO2 en supersonisch inzit en bovendien onder het fucking pleepapier, dat in ieder geval niet uit de sprinters komt WANT DIE HEBBEN NIET EENS EEN PLEE. Dat mag je dan zeker aan je manager uit gaan leggen als jij degene bent geweest die het verkeerde kastje een trap gaf waardoor het halve spoor het begaf. Ja, dit gaat vast wel heel goed werken!  Lijkt me inderdaad dat je beter kan gaan werken aan standaardisatie en investeren in kwaliteit van het spoor. Nog andere goeie punten, Pier?

  Vanwege de punctualiteit laten we veel te veel treinen uitvallen. Daar is de reiziger niet mee geholpen.

  Ah, ja, de punctualiteitscijfers van de NS. Die was in 2014: 94,9%. Dat stond jubelend in het jaarverslag inderdaad. Het was al te mooi om waar te zijn, en dat is het dus ook: niet waar. Gewoon schijnpunctualiteit, want in 2014 vielen ruim 46% extra treinen uit door storingen aan de infrastructuur ten opzichte van het jaar ervoor. 32.899. Stel dat er voor elke uitgevallen trein 3 treinen geen vertraging boven de 5 minuten hebben (de redenatie is tenslotte dat het laten uitvallen vertraging op de rest van het netwerk voorkomt), dan is dat al gauw bijna 5% van alle ritten. Rechts of linksom is het dus gewoon nog steeds een flink zootje op het spoor, of je de statistieken nu oppoetst of niet. Prima punt om daar mee op te houden, dus.

  Uiteraard ligt de focus op de lekker simpele boerenoplossing. De gewone man die de problemen wel even oplost omdat de bureaucratie in de weg zit: de machinist die de wissel repareert. En dus gaat Sharon Dijksma daar naar kijken, als het aan de kamer ligt. Die laten dan meteen even hun expertise zien. VVD-kamerlid Betty de Boer:

  Eringa is de expert en de baas van zijn personeel. Als hij de veiligheid kan garanderen heb ik daar geen moeite mee.

  Nou, Betty, Eringa is sinds 1 april van dit jaar (2015) (één april twee duizend en vijftien) eindbaas bij Prorail. Dat is dus nog géén jaar. Voor die tijd zat hij bij een ziekenhuis en daarvoor was hij politiebaasje. Dat deed hij overigens wel weer regelmatig per spoor. Om hem nou na nog geen jaar als eindbaas van iets wat al JAREN EN JAREN een groot hoofdpijndossier is ‘de expert’ te noemen gaat wat ver. Maar hij zal in zijn carriere als spoorwegpolitietijger vast wel eens een pleerol tussen een wissel hebben zien liggen, dat geloven we best. Hij is overigens wel de baas van zijn personeel. Maar, één ding he – klein detail met betrekking tot dit voorstel – de machinisten werken voor NS en dus helemaal niet voor PRORAIL! Waarom die opmerking relevant is als onderbouwing voor deze mening is een raadsel.

  Het CDA stelt dat Eringa zich ontpopt als een “Z.O.R.R.O. Zoek Onnodige Regels en Ruim ze Op”

  Dat kan je van het CDA zelf niet zeggen, maar het is wel nieuw dat ze bij het CDA fan zijn van zwaardvechtende, gemaskerde en eigenrichting toepassende regellozen, die paardrijdend en dakenklimmend de zittende macht de loef steken terwijl ze zich enorm populair maken onder de bevolking. Of zouden ze dat akroniem toch niet zo goed hebben doordacht als je zou vermoeden?

  “Ik hou wel van die hands on mentaliteit. Vroeger ging dat ook zo. Machinisten fixen zelf wel kleinigheden.”

  Inderdaad, gezever over mentaliteit en vroegah, dat is meer het CDA dat we kennen. VOC-mentaliteit iemand? Ja, dat is inderdaad zoooo Jan Peter Balkenende MAAR ZO GING HET VROEGER DUS OOK. Nog iemand? Oh, Pier zelf heeft nog een Cruyff-achtige uitsmijter Godwin.

  De volle treinen zijn maar op één manier op te lossen, denkt Eringa. ,,Zo veel mogelijk treinen, álle treinen die je hebt, laten rijden.”

  Iedereen er klaar voor?

  Komt-ie dan he?

  WEET JE WIE OOK TREINEN LIET RIJDEN?!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  E.R. Deoz
  02/12/2015 - 19:17 19:17

  Van pleerollen kom je makkelijk af met een beetje vlammenwerper. Gewoon alle wissels daarmee uitrusten, heb je ook geen gezeik meer met sneeuw of blaadjes. De fik erin en alles kan weer ouderwetsch volgens het boekje rijden.

  Wel uitkijken met machinisten die een trap tegen die wissel geven, die kan je beter niet flamberen. Dan krijg je stakingen en rijdt er evengoed geen trein.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN