More

  RECENTE POSTS

  Gaswinning in Groningen: ook een soort terrorisme

  Het is 30 maart 2017 en de Onderzoeksraad rapporteert dat er geen fuck gebeurt om de problemen met de gaswinning in Groningen aan te pakken. Nu ja, ze spreken van “traag en moeizaam”. Alsof we dat nog niet wisten.

  In 2015 concludeerde dezelfde raad dat de risico’s van gaswinning jarenlang genegeerd zijn en deed aanbevelingen. Ruim twee jaar later, of in aardbevingen: MEER DAN TWEEHONDERD AARDBEVINGEN LATER concludeert de raad dat er “een begin” gemaakt is met het volgen van de aanbevelingen.

  Een begin is natuurlijk veel te weinig. De gaskraan weer open draaien terwijl hij van de rechter dichtmoest in Loppersum is overigens het tegensgestelde van “de problemen aanpakken”. Mensen wiens huizen op instorten staan zien dat het geld wat ervoor bedoeld is om ze te helpen aan alles wordt besteed om te voorkomen dat ze geld krijgen.

  Voorbij onacceptabel

  Dit is het punt van onnacceptabel voorbij. Laten we het zo stellen: als een terrorist ook maar een honderdste van de schade in Nederland had aangericht die de gaswinning in Groningen aanricht, hadden we inmiddels ons budget voor de bestrijding ervan verveertienvoudigd. En dat budget is al niet onaanzienlijk. Maar het om politiek-economische motieven slopen van een hele provincie, dat noemen we.. ja, hoe noemen we dat eigenlijk? Als je de rechter negeert, het woongenot van mensen aantast, gebouwen sloopt en mensen in gevaar brengt omdat je er politiek beter van wordt?

  Opzettelijk schade veroorzaken

  Vergis je niet: deze schade is bewust. Al begin jaren 90 stond het onderwerp in Nederland op de politieke agenda, maar werd straal genegeerd. Al in 1976 werd overigens een verband tussen aardschokken en de gaswinning door het KNMI niet uitgesloten.

  Leuk, die wetenschap, maar de strategie van de NAM om met behulp van bureaucratie haar aansprakelijkheid te ontwijken is nog veel ouder. In 1972 zei de NAM hierover het volgende:

  De voorspelde bodemdaling was, volgens ir. H. van Wijngaarden, volledig op te vangen, maar het zou een hoop geld kosten. Als we dat al sinds 1972 weten dan is het bij het criminele af dat dit geld nu nog altijd uitgegeven wordt aan juridisch gesteggel in plaats van het repareren van de schade.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  30/03/2017 - 13:02 13:02

  OK, genoeg. Van nu af aan koop ik alleen nog maar Russisch gas!

  MadDieu, drukt zijn snor
  30/03/2017 - 21:22 21:22

  Stoppen met gaswinning is ook crimineel.

  Als de aardlagen boven het gas vervormen, dan is niet meer uit te sluiten dat het overige gas niet zal ontsnappen. (in het begin langzaam, maar steeds sneller…)
  – Het beven stopt niet als het winnen van gas stopt, maar wordt in het begin zwakker.
  – Milieutechnisch is methaan een groter probleem dan koolzuurgas, dus is verbranden beter (en binden in kunststoffen nog beter.)
  – De opbrengst van de voortgezette gaswinning kan rechtstreeks in het schadefonds. Dat is voor een politicus gemakkelijker te verkopen, dan stortingen uit de algemene middelen.

  PS verhuizen van alle Groningers naar vernieuwde dorpen (met schokbestendige fundamenten) is economisch het aantrekkelijkste. Ook als de monumentale gebouwen allemaal op een nieuwe fundering geplaatst moeten worden.
  PPSS nog gunstiger is een verhuisplicht richting Randstad voor allen die een uitkering krijgen en moeten solliciteren.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN