More

  RECENTE POSTS

  Frankrijk heft de rechtsstaat op

  Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs is de noodtoestand uitgeroepen en hebben veiligheidsdiensten bijzondere bevoegdheden gekregen. Frankrijk wil nu een grondwetswijziging doorvoeren waarmee deze speciale bevoegdheden na het beëindigen van de noodtoestand nog 6 maanden van kracht blijven.

  Tot nu toe zijn er onder het mom van de noodtoestand 2700 huiszoekingen zonder gerechtelijk bevel gedaan. 2700 in minder dan 2 maanden zonder ook maar één keer de rechterlijke toetsing. Dat is dus veel. Van die invallen hebben er 2 als resultaat gehad dat er verder onderzoek werd gedaan naar terrorisme. Dat is een positief resultaat van 0,07%. Tuurlijk, dat is alsnog een betere score dan de kans om de jackpot winnen bij de postcodeloterij, maar verder dan dat kan je nou niet zeggen dat het erop lijkt dat de veiligheidsdiensten ontzettend effectief bezig zijn. Met deze score lijken de huiszoekingen volledig willekeurig. De gemiddelde huisvader heeft meer geluk met het vinden van een pak Nutrilon in de supermarkt dan de veiligheidsdiensten met het vinden van terroristen. Als er nog iemand over twijfelde waarom onafhankelijke gerechtelijke toetsing zo ontzettend belangrijk is: hierom dus.

  Maar dat is nog niet alles: dezelfde dienst die dus deze dramatisch slechte score heeft mag ook beslissen of organisaties terroristisch zijn en ze, wederom zonder rechterlijke toestemming, ontbinden en mensen huisarrest geven. Dat laatste is inmiddels al honderden overkomen. Deze bevoegdheden moeten dus van kracht blijven ná het opheffen van de noodtoestand. Intussen zijn dit jaar al tientallen mensen gearresteerd om hun mening, iets waarvan we een jaar of 2 terug nog schande spraken als het huidige hoofd van de Mensenrechtenraad dat weer eens deed.

  Zo verandert het land van “liberté égalité fraternité” in het land dat met mensenrechten hetzelfde doet als Van Miltenburg met brieven van klokkenluiders. Santé!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  RoHS
  RoHS
  22/12/2015 - 14:02 14:02

  Ah Frankrijk is straks als eerste over de brug met een Europese “patriot act”.
  Het blijft een vreemde reflex, hoe we in blinde paniek al onze vrijheden en rechten weg flikkeren om die zelfde vrijheden en rechten te bescheremen.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  Antwoord aan  RoHS
  22/12/2015 - 18:04 18:04

  Ik voel een Europese Lente aankomen.

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Roel Zwaar
  22/12/2015 - 23:39 23:39

  Het doet allemaal een beetje denken aan industriële revolutie begin vorige eeuw.
  Mechanisatie van de klassieke arbeid, bracht extra arbeiders naar de fabrieken terwijl ook de fabrieken langzaam steeds minder arbeiders nodig hadden voor gelijkblijvende productie. Gelukkig groeide het aantal fabrieken.
  Het is vervolgens aan de angst voor een tweede communistische revolutie (na 1917) te danken dat vakbonden (en arbeiders) rechten kregen.

  Nu zitten we midden in een digitaliseringsrevolutie. En ons sociale model is niet gebouwd om meer uitkeringsgerechtigde te hebben dan werkenden. Maar we loven initiatieven voor zelfstandige systemen, zoals zelfrijdende (vracht)auto’s en willen niet betalen voor de grootste overgebleven en nauwelijks te automatiseren werkgever; de zorg in de breedste zin des woords. Zorg, inclusief poetswerk en beveiligings- en/of politiediensten.
  (Ja, elementair politiewerk, zoals verkeersagenten en beveiliging valt onder zorg voor een gezonde samenleving.)

  Al de bestaande politieke concepten zijn aan vernieuwing toe, de momenteel toegepaste modellen zijn achterhaald door de werkelijkheid en mogen met pensioen. (D’66 mag nog twintig jaar door als karikatuur van zichzelf.)

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN