More

  RECENTE POSTS

  Dreigt er een Asieltsunami?

  Gisteren had schreeuwwitje het tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen over een dreigende islamitische asieltsunami, want dat klinkt gewoon zo lekker. Maar dreigt er werkelijk een asieltsunami? Worden we overspoeld met vluchtelingen en asielzoekers? De Azijnbode Volkskrant ging op onderzoek uit en komt met spijkerharde cijfers.

  Laten we beginnen met de TL;DR versie: Nee, er dreigt geen Asieltsunami en nee, die is ook niet momenteel aan de gang. Wanneer je cijfers verkeerd interpreteert, dan kijkt het inderdaad de spuigaten uit te laten. Geert Wilders doet dat met plezier, cijfers verkeerd interpreteren. Zo zei hij gisteren dat er een half miljoen asielzoekers per jaar binnen komen.

  Dat is pertinent onwaar. Die aanname is gebaseerd op een getal dat de voorzitter asielzaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tevens burgemeester van Katwijk, Jos Wienen noemde. Eergisteren zouden er 700 asielzoekers ons land binnen gekomen zijn. En 365 maal 700 is 255.500 asielzoekers. Volgens Wilders zijn dit blijkbaar alleen mannen en wanneer die hun partner meenemen, zit je dus op een half miljoen. Een simpel rekensommetje is immers zo gemaakt.

  Maar dit soort cijfers kan je sowieso niet op deze manier interpreteren. Ten eerste weet Wilders helemaal niet of het alleen mannen, of vrouwen, of kinderen zijn. Ten tweede is het genoemde cijfer “asielinstroom”. Dat kunnen dus ook herhaalaanvragen zijn, verleende verblijfsvergunningen, noem maar op. Dus niet keihard nieuwe asielzoekers.

  De volgende reden dat de cijfers van Wilders niet kloppen is dat er niet elke week zoveel asielzoekers binnen komen. Momenteel is het erg goed weer, waardoor de oversteek over zee makkelijker te maken is dan bijvoorbeeld in de winter. Daarbij kampen vluchtelingenkampen in Syrië kampen met een voedseltekort, waardoor veel mensen richting Europa vertrekken. Het gerucht dat Europa binnenkort “op slot” gaat, zorgt uiteraard ook voor een verhoogd aantal asielzoekers die de oversteek wagen. Een week eerder was de instroom de helft van afgelopen week.

  Zoals we al eerder hier op Retecool hebben gezegd: Er is uiteraard wel een vluchtelingenprobleem, maar laten we de zaken niet groter maken dan het is. Mocht je het overigens nog niet gedana hebben, check dan ook even de ontkrachting van 3 onzinverhalen over vluchtelingen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  18/09/2015 - 17:09 17:09

  Wat ik pijnlijk gênant vind, is hoe de politiek zich laat kapen door deze waan van de dag en dan nog wel tijdens de Algemene Beschouwingen.

  flimbos
  flimbos
  Gast
  18/09/2015 - 17:16 17:16

  … dan kijkt het inderdaad …
  Gok dat dat lijkt moet zijn . .

  Hangmat
  Lid
  18/09/2015 - 21:53 21:53

  Instroomcijfers van een week doortrekken naar een jaar kan natuurlijk niet. Maar uit de “spijkerharde cijfers link” naar de Volkskrant leid ik af dat er zich in het aanmeldcentrum van Ter Apel vorige week wel degelijk 3100 asielzoekers hebben aangemeld. Ze linken daar zelf naar (http://nos.nl/artikel/2057417-3100-vluchtelingen-in-een-week-naar-nederland.html)

  Ze linken ook naar Flip van Dyke die beweert dat onder die 3100 aanmeldingen ook herhaalaanvragers zitten en gezinsherenigers en dat het werkelijke aantal nieuwe binnenkomers daarom lager zou liggen.. Klinkt zoals gebruikelijk allemaal plausibel, maar over die gezinsherenigers kun je kort zijn: dat zijn nieuwe extra binnenkomers dus dat verhaal gaat denk ik niet op.

  Wat ik zo snel lees over herhaalaanvragers, zijn dit mensen die al in procedure hebben gezeten, zijn afgewezen en opnieuw een aanvraag indienen. Deze mensen hebben alleen nog recht verlengde opvang als ze een verlengde procedure starten. Het lijkt mij (maar wie ben ik) dat deze mensen al in opvang zitten (= de opvang wordt verlengd) en ze zich niet opnieuw in Ter Apel moeten melden. Maar goed.

  De Trouw-link vond ik interessanter en minder cijfergegoochel. leuke achtergrond info

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Hangmat
  19/09/2015 - 08:40 08:40

  Bepaalde groepen alleen op afspraak

  Nareizigers met MVV kunnen voortaan alleen op afspraak langskomen.
  Om een afspraak te maken, kunnen zij bellen met de telefoonnummers 088 04 32129 (mvv-lijn).

  Kennisgeving Tweede of volgende asielaanvraag

  Vanaf 1 januari 2014 moeten asielzoekers die een tweede of volgende asielaanvraag willen indienen, dit eerst schriftelijk melden bij de IND. De asielzoeker ontvangt vervolgens een uitnodiging om zich op een specifieke dag en tijd te melden bij een IND-aanmeldcentrum voor het indienen van de asiel-vervolgaanvraag.

  http://ind.nl/organisatie/ketenpartners/aanmeldprocedure-ter-apel

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN