More

  RECENTE POSTS

  Dood! Wij gaan het! Aan de pokken!

  Ja, dat verwacht je niet hè? Nou ja, wel dat we dood gaan, want dat is nou net één van de zekerheden in het leven. Maar niet dat de pokken hier voor gaan zorgen.

  En wat je ook niet had verwacht is dat de opwarming van de aarde er juist voor zorgt dat we dood gaan aan de pokken. Wat wil het geval? In Rusland, en dan in Siberië om exact te zijn, is er momenteel een uitbraak van antrax, oftewel miltvuur. De reden hiervoor is dat de permafrost aan het ontdooien is en door de opwarming van de aarde gaat dat veel sneller dan gedacht. In die permafrost liggen doden begraven die besmet zijn met miltvuur. Door de ontdooiing van de permafrost ligt dat virus dus nu aan het oppervlak en liggen er inmiddels 24 mensen in het ziekenhuis in Salekhard kapot te gaan aan miltvuur.

  Maar er liggen dus niet alleen miltvuurdoden in de permafrost, maar ook duizenden en duizenden pokkendoden. In de afgelopen 3000 jaar is namelijk één op de tien mensen overleden aan pokken. Dat is nogal wat, dus je kunt er vanuit gaan dat als een paar honderd opborrelende miltvuurdoden al voor een uitbraak kunnen zorgen, duizenden pokkendoden voor een ware tsunami van het pokkenvirus gaat zorgen. Er is namelijk al pokken-DNA gevonden op lijken die in de Russische permafrost liggen begraven.

  Door de opwarming van datzelfde permafrost komen er overigens ook gigantische hoeveelheden methaangas vrij, die weer zorgen voor meer opwarming, waardoor er meer methaangas vrijkomt, waardoor… Nu ja, je begrijpt het vast wel: WE! GAAN! DOOD!

  pokkentournament
  En nee kinderen, pokken heeft niets met Pokémon of Pokkén Tournament te maken.

  Wellicht wordt het tijd om het pokkenvaccin weer in het Rijksvaccinatieprogramma te jassen, want dat is schijnbaar de enige manier om pokken te overleven. Maar goed, bakfietsmoeders en veganisten zullen wel weer tegen zijn, want een pokkenvaccinatie is dan weer geheel geen pretje (toch lijkt mij dit een win-win, want het probleem lost zich dan heel vlot vanzelf op). Neemt niet weg dat die vaccinaties destijds de enige reden zijn dat de ziekte sinds eind vorige eeuw eigenlijk niet meer bestaat.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Weirdoinventor
  Lid
  23/08/2016 - 08:40 08:40

  Hoera, pokken bestaat nog!

  Het is zo’n razend interessant virus jongens, bijna een bacterie. Een heuse missing link misschien wel. Daar heb ik wel 1100 doden voor over.

  *Hoopt dat karma geen ding is.*

  wout
  wout
  Antwoord aan  Reet
  23/08/2016 - 17:10 17:10

  Miltvuur is veel interessanter. Uit de wiki:

  Also during December 2009, the New Hampshire Department of Health and Human Services confirmed a case of gastrointestinal anthrax in an adult female. The CDC investigated the source and the possibility that it was contracted from an African drum recently used by the woman taking part in a drumming circle.[32] The woman apparently inhaled anthrax [in spore form] from the hide of the drum.

  Eindelijk een reden om die trommelende hippies preventief te ruimen.

  wout
  wout
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  23/08/2016 - 12:01 12:01

  De mens is maar een paar miljoen jaar oud, virussen zijn veel en veel ouder. Hoe zou een relatief modern virus (pokken is beperkt tot mensen) een missing link kunnen zijn? Bedoel je de orthopoxvirussen in het algemeen? Dan kun je beter andere soorten bestuderen dan de meest gevaarlijke.

  Bismarck
  23/08/2016 - 11:38 11:38

  Met dat doodgaan aan de pokken kan het best wel eens meevallen, als je tenminste 42 of ouder bent. Als ik het goed begrijp, is de vaccinatie ertegen namelijk in 1974 gestopt. En als je geen bakfietsmoeder of veganist bent, kun je je kind (en jezelf) ook op vrijwillige basis laten vaccineren, als je er tenminste geld voor over hebt om (nog) niet dood te gaan.

  wout
  wout
  Antwoord aan  Bismarck
  23/08/2016 - 11:59 11:59

  De vaccinatie schijnt niet langer werkzaam te zijn dan 30 jaar.

  wout
  wout
  23/08/2016 - 11:58 11:58

  Miltvuur is geen virus, het is een bacterie, een bacterie die zeer resistente sporen kan vormen om te overleven in bijvoorbeeld de grond. Miltvuur is overdraagbaar van dieren op mensen, bijvoorbeeld van schapen die gegraasd hebben op met miltvuursporen geïnfecteerde grond. Besmetting met miltvuur is zeldzaam in de eerste wereld. Bij smeltende permafrost zou het een (tijdelijk) probleem kunnen vormen door de combinatie van nieuwe graasgrond en de opéénhoping van oude miltvuursporen.

  Pokken is een virus (in het geheel niet lijkend op een bacterie). Het is alleen overdraagbaar van mens op mens, via de luchtwegen, maar alleen op korte afstand. Besmetting met virussen in voorwerpen is eventueel mogelijk, maar het virus blijft niet langer dan 2 jaar besmettelijk onder optimale omstandigheden. Het risico op besmetting vanuit de permafrost is waarschijnlijk dus niet zo groot.

  Geen paniek, valt wel mee.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN