More

  RECENTE POSTS

  Discriminatie meldpunten spreken elkaar tegen

  Af en toe krijgen wij hier op de redactie wel eens een vraag binnen van jullie, onze bezoekers. Want zoals jullie weten, weten wij alles, echt alles! Ook over discriminatie.

  Zo stuurde ene Pieter Otto Tenrammer ons de volgende vraag op: Beste Retecool redactie, Mag ik op de internets naar eigen believen een beetje homo’s beledigen en voorzien van een vers stukje discriminantie?

  Makkelijk te beantwoorden zou je denken. Maar neen! Dat valt vies tegen. Nu kan je bij de meeste mensen met homo wel een potje breken als het om flauwe nichtengrappen gaat, maar onvervalste diskriminantie is nooit gaaf.

  Waarom valt het beantwoorden van deze legitieme vraag dan vies tegen? Die vraag is dan weer heel eenvoudig te verklaren: Het ligt er maar net aan bij welk meldpunt de klacht over homodiscriminatie wordt neergelegd en uiteraard ook in welk denkbeeldig figuur je gelooft.

  Zo ontvingen wij laatst voor de zoveelste keer weer eens aan brief van het Meldpunt Discriminatie Internet, over een artikel op Wakkerpedia.nl. Zoals iedereen en zijn moeder inmiddels al sinds jaar en dag weet (inclusief de twee rechercheurs die zowel ondergetekende als Monade jaren geleden een dag lang hebben ondervraagd over Wakkerpedia), is Wakkerpedia satire. Ja, SATIRE! S!A!T!I!R!E! Vrijwel iedereen begrijpt dat en ziet dat ook, behalve Meldpunt Discriminatie Internet. We reageren dan ook niet meer op het schrijven van deze klunzenclub. Maar voor ieders vermaak, hier toch nog even de brief die wij mochten ontvangen:

  Geachte heer/mevrouw,

  Gaarne aandacht voor het volgende.

  Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) neemt meldingen over discriminerende uitingen op het Nederlandse deel van internet in behandeling. Het MDI beoordeelt uitingen op strafbaarheid aan de hand van de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht (http://www.meldpunt.nl/). Indien een uiting strafbaar is, wordt een verzoek tot verwijdering naar de eigenaar van een site verstuurd.

  Onlangs heeft het MDI een melding ontvangen aangaande een thread op uw website. Het betreft de URL: http://www.wakkerpedia.nl/index.php/Homo.

  http://www.meldpunt.nl/site/page.php?lang=&pageID=33

  Een van de voorwaarden om tot strafbaarheid te komen is dat het moet gaan om een opzettelijk beledigende uiting gericht tegen een gehele groep mensen wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging, hetero- of homoseksuele gerichtheid of lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Het gaat hierbij om het expliciet beledigen van of aangezet tot haat of discriminatie tegen een bepaalde bevolkingsgroep.

  Enkele voorbeelden van strafbare uitingen op de desbetreffende pagina: “Op ze spugen is in principe OK, (…)”

  “Andere woorden voor mannelijke homoseksuelen in de <http://www.wakkerpedia.nl/index.php/Nederlands>dagelijkse spreektaal zijn aarshaarverzamelaar, aarsridder, anaalvandaal (…)”

  “Nee Homo’s zijn onsmakelijke wezens met grote afwijkingen, ander onderwerp, de Homo is een onderwerp apart. Ik ben niet geindoctrineerd en waarom? Omdat ik ooit Homo’s als normale mensen beschoude, maar daar is verandering in gekomen nadat ik rationeel bewust ben geworden van het wezen genaamd “de homo”. Rokuuu | 04-08-12 | 15:58 ”

  Uitingen op bovenstaande pagina acht het MDI in strijd met de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht. Hierbij dan ook het verzoek om deze pagina van uw website te verwijderen.

  Gaarne van u vernemend.

  Met vriendelijke groet,

  R. Pattipeilohij – Meldingsafhandelaar

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  Meldpunt Discriminatie Internet Complaints Bureau for Discrimination on the Internet Amsterdam – The Netherlands http://www.meldpunt.nl meldingen: meldpunt@meldpunt.nl e-mail buro: buro@meldpunt.nl

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  NB: In het belang van de bescherming van de privacy van melders en plegers van discriminerende uitingen is communicatie tussen u en het Meldpunt vertrouwelijk. Het openbaren van en/of citeren uit deze communicatie is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van het Meldpunt. Bij overtreding behouden wij ons het recht voor uw melding niet in behandeling te nemen of behandeling te staken.

  Meldingsafhandelaar R. Pattipeilohij kan dus wachten tot zij een ons weegt, want wij gaan in ieder geval niet meer reageren op deze knutselaars. Hoewel, wachten tot hij een ons weegt? Dat duurt dan maximaal tot 22 December, want dan stop het Meldpunt ermee. Geen subsidie betekent namelijk ook niet meer melden op het internet bij meldpunt. Alle meldingen worden vanaf dat moment doorgestuurd naar het andere meldpunt: Meldpunt Internet Discriminatie (ja, dat zie je goed, alleen de woorden Discriminatie en Internet zijn omgedraaid). Deze toko heeft in ieder geval een iets professionelere website (maar dat is al gauw), dus dan zullen de meldingen wel goed terecht komen.

  Nou, ook niet helemaal, want via TPO vernemen wij dat een melder van discriminatie op internet een reactie van Meldpunt Internet Discriminatie heeft ontvangen. De gemelde teksten waren inderdaad beledigend en kwetsend, maar gedaan door moslims, dus geen discriminatie:

  De uitingen moeten echter worden gezien in de context van de geloofsovertuiging te noemen de Islam, wat juridisch gezien in veel gevallen het beledigende karakter weg neemt. in de context van de geloofsovertuiging bestaat in Nederland grote mate van vrijheid van meningsuiting. Daarnaast worden de uitingen gebezigd in de context van het maatschappelijk debat (hoe moet je de koran uitleggen), wat eveneens het beledigende karakter weg neemt. Sommige moslims menen uit de Koran te begrijpen dat homo’s gedood moeten worden.

  Wut What? Dus omdat je in een denkbeeldig vriendje gelooft, mag je volgens Meldpunt Internet Discriminatie homo’s tot op het bot beledigen, bedreigen en doodwensen. En niet alleen volgens het Meldpunt Internet Discriminatie, maar ook volgens de overheid. Deze nieuwe toko is immers in 2013 op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgericht.

  Onnodig om te zeggen dat een aantal Kamerleden zich daar niet in kunnen vinden. Het zijn er overigens maar twee, te weten Joram van Klaveren en Louis Bontes van VNL, maar de heren hebben inmiddels al wel kamervragen ingediend.

  Wij zijn uiteraard, net zo als jullie, ontzettend benieuwd naar de antwoorden van minister van Justitie en Veiligheid Ard van der Steur. Wellicht kent hij mensen die zijn gestorven aan het melden van homodiscriminatie op Internet. Wordt in ieder geval vervolgd.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  01/12/2016 - 17:59 17:59

  En jullie kunnen niet zijne noedeligheid met gehaktballen inzetten ihkv de Vrijheid van Belediging?

  Incator
  Incator
  01/12/2016 - 18:14 18:14

  Naast een betere internetsite hebben ze nu ook een vetgaafcoole woordspelingsafko!

  Monade
  01/12/2016 - 20:22 20:22

  Het MDI-tuig houdt maar niet op, hè? Terwijl ze 4 jaar geleden al nat zijn gegaan.

  De homo-pagina is inderdaad één van de meest grievende lemma’s van de hele WakkerPedia. Ik durf tegenover mijn homoseksuele vrienden nog steeds niet uit de kast te komen dat ik de auteur ervan ben geweest. Maar de hele tekst is volledig bij elkaar geknipt en geplakt uit Powned- en Telegraaf-reaguursels, een stukje uit een scheldwoordenboek, en wat Blasfemist’s schoonmoeder van homo’s vindt.

  Elke keer als één of andere eikel(m/v) loopt te leuteren dat we de stem van het volk meer moeten respecteren, denk ik aan het homo-lemma, en zeg: “Dacht zo van niet, vriend.”

  Uiteraard heb ik de originele reaguursels nog in mijn dubbel-gebackupte WakkerPedia-archief. Dus kom maar op met die rechtzaak.

  Monade
  Antwoord aan  Monade
  01/12/2016 - 22:12 22:12
  Weirdoinventor
  Lid
  01/12/2016 - 23:41 23:41

  Mooi einde van die brief zeg:

  “NB: In het belang van de bescherming van de privacy van melders en plegers van discriminerende uitingen is communicatie tussen u en het Meldpunt vertrouwelijk. Het openbaren van en/of citeren uit deze communicatie is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van het Meldpunt. Bij overtreding behouden wij ons het recht voor uw melding niet in behandeling te nemen of behandeling te staken.”

  Gewoon publiceren, gaan ze vanzelf weg.

  Monade
  03/12/2016 - 17:35 17:35

  Mocht iemand trouwens de originele — via Facebook aangestuurde en daarom niet automatisch meeesavede GRR! — commentaren op dit Bladna-artikel hebben: ik zou graag een kopie willen hebben voor mijn WakkerPedia-archief.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN