More

  RECENTE POSTS

  Die OV chip-poortjes zijn er voor de veiligheid… toch?

  Stelt u zich voor: u loopt op Rotterdam Centraal in de spits. U heeft net een kopje koffie gehaald en beweegt zich tussen de duizenden forenzen die dagelijks vergelijkbare rituelen hebben, op weg van of naar het werk en vooral met veel mensen tegelijk.

  Plotseling blijkt, niet voor het eerst, dat het relatief makkelijk is om met een Kalashnikov een station op te komen en beginnen er 3 man een slachtpartij. Het wordt op dat moment wat oncomfortabel, dus dat kopje koffie kan de pleuris krijgen en u bevindt zich, met 1000 man, zo snel mogelijk richting…. de OV-chip poortjes. Omdat niemand op dit moment z’n chipkaart bij de hand heeft om uit te checken en het vast binnen de enkele chaotische seconden nog niet gelukt is om via de praatpaal even de SOS-knop in te drukken en de medewerker van de meldkamer uit te leggen wat er gebeurt, heb je niet een al te grote fantasie nodig om bij het gebrek aan dekking en de algehele paniek een wat bloederige editie van Love Parade voor te stellen. Of, als u wellicht iets meer moeite heeft met het indenken daarvan: weet u nog wat er gebeurde toen er een verwarde man alleen maar iets riep?

  Bij deze stormloop vielen 63 gewonden, en we hebben het nu over een evenement met het beveiligingsniveau voor de aanwezigheid van de koninklijke familie, waarbij het enige gebruikte wapen een stem was. Ok, we geven toe, er zijn prettigere dingen om over na te denken. Zoals Sint Bernhard honden die denken dat ze op schoot passen.

  Maar helaas, dit moet even. Ik vroeg een NS medewerker wat er zou gebeuren in een noodgeval. Die bevestigde mij dat de poortjes wel open kunnen. “Maar dat moet iemand dan doen? Wat als ze het niet zien?” Dan kan je via de SOS-knop op de praatpaal aangeven dat er een noodgeval is.

  Men is in 2014 gestart met het uitvoeren van proeven op treinstations waarbij poortjes permanent dicht waren. Het leek ons dan ook logisch dat we even navraag gingen doen over “wat te doen als?” Nou is een van de meest op preventie gerichte instanties de Brandweer en omdat dit systeem door het hele land wordt ingevoerd vroegen we dat dan ook aan de Brandweer Nederland.

  Van Brandweer Nederland kregen we echter te horen dat er door hun geen landelijke afspraken zijn gemaakt rondom de OV-chip poortjes. Dat doet de gemeente of veiligheidsregio zelf, maar eigenlijk kon men ons niet vertellen welke instantie we het beste konden bevragen. (Toegegeven: dit onderwerp staat wel op het programma voor ‘na de zomer’).

  Van de Landelijke Politie kregen we te horen dat ze er geen uitspraken over doen. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid verwijst juist naar de politie, want het is een “operationele” vraag. En van de vier veiligheidsregio’s die we aangeschreven hebben is er geen enkel antwoord gekomen. Met zoveel instanties die zich bezighouden met uw veiligheid is het, op z’n minst, een beetje vreemd dat er niemand op de hoogte lijkt of van plan is u te informeren wat u moet doen als er straks iemand besluit dat Rotterdam een prima locatie is voor een nieuwe Bataclan, of een flinke bom. Of u denkt dat die poortjes in zo’n geval extra doden of gewonden op gaan leveren, kunt u hier in de comments kwijt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  knipperbol
  knipperbol
  04/07/2016 - 09:55 09:55

  Zwartrijders weten dat een ferme duw tegen een poortje resulteert in wat gesputter uit het toetertje en de deurtjes gaan netjes open. Ik zie dat dagelijks gebeuren. Geen reden tot paniek dus, u kunt gewoon doorlopen…

  Bismarck
  Antwoord aan  knipperbol
  04/07/2016 - 11:16 11:16

  Maar wat is dan nog het doel van die poortjes?

  behanger
  Beheerder
  04/07/2016 - 11:44 11:44

  Noodgeval: “U bent al uitgecheckt.” Oplossing: Poortje open drukken. Dat lukt me in geval van paniek ook. Maar dan nog is het zo dat de rij poortjes de uitgang maar een derde zo breed maakt, dus dat verdrukken gaat ook gebeuren als ze open staan. Het blijft een fuik.

  wildplasser
  wildplasser
  04/07/2016 - 13:28 13:28

  Maar die trristen moeten dus wel eerst inchecken. En dan hebben we hun NAW!
  Snap dat dan.

  Møhammed Said al Sahaf
  04/07/2016 - 16:15 16:15

  Mocht er ooit iets dergelijks gebeuren zal de rekening voor het niet uitchecken feilloos bij de nabestaanden op de mat ploffen. Dus het belangrijkste is gewoon gewaarborgd.

  Johanvb
  Johanvb
  05/07/2016 - 13:16 13:16

  Goed, de hele werking van de poortjes is ruk en ik denk er zelfs over om, als de NS nog een keer het lef heeft om die ‘met de ov-chip ben je sneller bij de trein’ spotjes uit te zenden, een aanklacht bij de reclame code commissie in te dienen. Een ov-chip werkt namelijk niet sneller dan een pre-paid abonnement zonder chip er op.
  Maar dan nog. New York, Japan, Portugal kortom op heel veel plekken ter wereld zijn dit soort systemen actief. Ik kan mij niet voorstellen dat er zich nooit een incident heeft voorgedaan waarbij mensen snel geëvacueerd moesten worden. Er moet dus ervaring voor handen zijn.
  Daarnaast staan er op Rotterdam CS lage poortjes die in tijden van paniek redelijk makkelijk te overklimmen zijn. Daarentegen staan er op datzelfde Rotterdam CS bij de RET weer hoge poortjes.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN