More

  RECENTE POSTS

  De VS wordt een LARP versie van The Handmaid’s Tale

  Afgelopen week moet u wel meegekregen hebben dat er in de U Naait het Steeds een nogal forse draai gemaakt is door het Hooggerechtshof. Deze SCOTUS is door The Former Guy overladen met rammend conservatieve opperrechters en de verdeling 1914 <-> 2022 is nu 6 tegen 3.

  Gelukkig is er het juridische leerstuk van precedent, waardoor je een eenmaal ingezette lijn hoogstens bijstuurt en niet omgooit:

  Respect for precedent — known by the Latin stare decisis, “to stand by things decided” — had been a centuries-old cornerstone of the rule of law, necessary so “the scale of justice” doesn’t “waver with every new judge’s opinion,” as the 18th-century legal philosopher William Blackstone wrote.

  Dus historische cases worden niet bij een wisseling van de wacht bij het hof omgekenkerd. Of nee, toch wel. Bij de benoeming van de drie Trump genomineerden, Gorsuch, Kavanaugh en ACB werd hen door de Senaat expliciet gevraagd wat hun standpunt was over precedent en of ze bijvoorbeeld Roe v Wade zouden omduwen. Nee, dat kon niet, aldus de drie die hun vingers gekruist hadden, want Roe v Wade is ramhard afgeschoten, met een gruwelijke juridische chaos sindsdien.

  Zo hard zelfs, dat het nu vrezen is dat beslissingen over andere “verworvenheden” zoals same-sex marriage, vrije pers en anticonceptie overgeheveld kunnen worden naar de staten waarbij iedere staat zelf mag beslissen hoe deze (mensen)rechten al dan niet aan de burgers toekomen. Maar niet alleen relistokpaardjes worden bereden. Vorige week kwam er al een volgende schop, waardoor de bescherming van het milieu niet door de federale instantie EPA uitgevoerd mag worden maar enkel door het congres.

  En dan is afgelopen week wel een oude liberaal omgewisseld voor een jonge, maar met het liegende Trumptrio zitten ze daar in de VS nog minstens 30 jaar met een aartsconservatief Hof. Waarvan één QAnon shit gelooft. Oh, en een Hof dat echt totale schijt heeft aan gevestigde rechten. Ze doen lekker waar ze zelf zin in hebben bleek de afgelopen weken.

  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Fierce Gentleman
  03/07/2022 - 11:44 11:44

  We herkennen het patroon: the USA heeft bietje hekel aan Iran maar begint er steeds bietje meer op te lijken. Love your enemies.

  Oh ja: wie weet waarom ome Jezus nooit de moeite heeft genomen om de Verenigde Staten te vereren met ‘n bezoekje ?
  Kleine moeite toch, het is immers God’s own country.

  Apekut
  Apekut
  Gast
  Antwoord aan  Fierce Gentleman
  03/07/2022 - 12:04 12:04

  *boek van mormon er weer eens bijpakt

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  Fierce Gentleman
  03/07/2022 - 13:32 13:32

  Inderdaad.Zegt de ene theocratie tegen de anderen: jullie hebben de foute god

  hangmat
  hangmat
  Gast
  04/07/2022 - 10:57 10:57

  Tsja, gelet op de constitutie van de VS moeten staten blijkbaar zelf kunnen beslissen over dit soort zaken. Als je de constitutie leest met de bedoeling zoals die destijds geschreven is (conservatief dus) lijkt me dat een terecht standpunt.

  In Nederland heb je ongekozen “progressieve” D66 rechters die bijvoorbeeld het EVRM zelfstandig een eigen nieuwe interpretatie geven die destijds met het verdrag nooit beoogd was waardoor klimaatwappies opeens gelijk krijgen als het om CO2 uitstoot gaat.

  Progressieve huilie huilie dus. Doe mij maar de VS wat dat betreft

  Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door hangmat

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN