More

  RECENTE POSTS

  De Vluchtelingencrisis in een notendop

  Altijd handig om op een verjaardag goed naar ome Henk te luisteren, want ome Henk weet overal wel wat van. Vooral over vluchtelingen. Daar weet ome Henk heel veel van, want hij is er namelijk altijd heel stellig over.

  Mocht je nou toch niet helemaal het fijne weten van de vluchtelingencrisis, maar wel goed beslagen te ijs willen komen in een eventuele discussie bij het koffieapparaat, check dan onderstaande video van “In a nutshell“.

  In deze video wordt in een ruime 6 minuten kraakhelder verteld waarom het vluchtelingenprobleem momenteel zo’n enorm probleem is, waarom het zo lang heeft geduurd voor Europa zich realiseerde wat er precies aan de hand was en welk land wat doet om het probleem aan te pakken.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  wout
  wout
  21/09/2015 - 12:42 12:42

  Laat ik allereerst maar aangeven dat ik vind dat oorlogsvluchtelingen asiel moeten krijgen en dat we daartoe moreel verplicht zijn.

  Maar…

  De drogredenen van de goede kant verdienen ook aandacht.

  1. Het is waar dat 80% van de Syrische asielaanvragen (vooralsnog) van mannen komt (zoek maar na op CBS)
  2. Ook een Syrisch ‘hoger opgeleide’ heeft een lage kans op eerlijk werk in Nederland. En de markt voor kleinschalige zelfstandige ongeschoolde dienstverleners (bakkers, groenteboeren, laagdrempelige horeca etc.) wordt al gevuld, voor een vrij groot deel door Turkse en Chinese ondernemers.
  3. De bevolkingssamenstelling van de EU zal nauwelijks veranderen, maar de ervaring leert dat vreemde culturen zich niet egaal verspreiden. Lokaal (in de grote steden) zijn er wel degelijk meer of minder merkbare etnische conflicten met islamitische culturen.
  4. Als de Syrische 1e en 2e generaties net zulke problemen krijgen op de arbeidsmarkt als die van de gastarbeiders, en dat de 2e generatie ook voor kleine gezinnen kiest, dan helpen ze niet bij het vergrijzingsprobleem, maar stapelen ze er nog een tweede probleem bovenop.

  Het is allemaal leuk en aardig om te wijzen naar het verleden, maar die situaties zijn niet vergelijkbaar. Je hoort wel van de val van Antwerpen, toen de Brabantse en Vlaamse bovenlagen en Portugese joden naar Amsterdam vluchtten. Maar die vluchtelingen waren over het algemeen beter opgeleid en welvarender dan de plaatselijke bevolking, zoiets zie je zelden nog. Een Syrische ‘hoog opgeleide’ heeft hier weinig aan zijn kennis en papieren. Alleen de allerslimsten zullen een succesvolle overstap kunnen maken.

  De VS en New York vingen veel (economische) vluchtelingen op, en groeiden daarvan, maar de vluchtelingen moesten pompen of verzuipen. Veel van hen leefden in absoluut erbarmelijke omstandigheden. Ook was er toen nog behoefte aan ongeschoolde arbeid, dus voor de economie van het gastland waren de zielige paupers geweldig.

  In Nederland en veel andere West-Europese staten is dat tegenwoordig anders. Er is een sociaal systeem, ontwikkeld om een beperkte onderlaag een menswaardig leven te geven. Vluchtelingen uit weinig ontwikkelde landen die in een dergelijke maatschappij terecht komen, komen in het geheel of voor het overgrote deel in die onderlaag terecht. Dat kan en zal het sociale systeem onder druk zetten, zeker omdat ook na Syrië wel weer nieuwe conflicten zullen ontstaan.

  We moeten ze dus wel opvangen, maar het is geen win-win situatie. Het gaat een boel geld kosten, voor een hele lange tijd. Veel blijdschap ga je ook niet krijgen, want sociale wrijving krijg je sowieso. Het is een beetje als een kind adopteren. Een goede daad, maar duur en vaak ondankbaar. Prima dat het gebeurt, maar dat bloemetjes-blij-blij-gedoe mag er wel van af van mij.

  klaas
  klaas
  Antwoord aan  wout
  21/09/2015 - 16:21 16:21

  Dat een fatsoendelijke aanpak geld kost, ja natuurlijk, maar een boel? Relatief bekeken valt dat reuze mee. De aanschaf van het nieuwste modelletje smartfoon een paar weken uitstellen zal ons de kop niet kosten, toch?

  wout
  wout
  Antwoord aan  klaas
  21/09/2015 - 17:17 17:17

  En, heb jij je smartfoon al verkocht en de opbrengst gedoneerd?

  Anyways, relatief bekeken valt het wel mee, of niet, dat hangt af van waarmee je het vergelijkt. Elke twee asielzoekers zouden qua kosten ook een verpleger kunnen zijn in een verzorgingstehuis, bijvoorbeeld. Met de prijs van een enkele smartfoon kom je niet ver in elk geval. De gehele kinderopvangtoeslag komt al dichter in de buurt.

  Het gaat gewoon geld kosten, maar het is goed besteed geld. Die boodschap zou ik liever zien.

  E.R. Deoz
  Antwoord aan  wout
  21/09/2015 - 16:30 16:30

  Het zijn vooral gezonde jonge mannen die hier aankomen, die zouden hier prima werk moeten kunnen vinden. Denk aan al het werk dat we nu Polen en Roemenen laten doen. Waarom zouden Syriërs niet kunnen stuken of schoonmaken?

  Het hangt er erg vanaf hoe de politiek dit aanpakt. Hoe snel krijgen ze een werkvergunning? Kunnen ze zich laten bijscholen? Stoppen we alle Syriërs bij elkaar of verspreiden we dat?

  Zoveel kansen voor de politiek om te falen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN