More

  RECENTE POSTS

  De Tupolev TU-95 Is Het Bruutste Vliegtuig Dat Je Vandaag Gaat Zien

  Gisterenmiddag was het weer even komkommertijd bij de Russische luchtmacht, dus wat doen ze dan? Dan vliegen ze snel even richting West-Europa om wat NATO landen te zieken. Die moeten dan weer straaljagers de lucht in sturen om de Russische kisten naar huis te sturen. Uiteindelijk natuurlijk een WIN-WIN situatie: De Russen wat plezier en onze jongens hebben weer eens een keer wat geoefend. Gisteren waren het twee Tupolev TU-95 bommenwerpers en dat is best bijzonder, want deze Russische bommenwerpers zijn al sinds 1952 in dienst en doen het nog steeds prima. Wat vooral bijzonder aan deze kisten is, is dat ze aangedreven worden door vier turbopropmotoren met twee contraroterende propellers per motor. Daarmee behaalt de TU-92 een topsnelheid van bijna 1000 kilometer per uur, maar produceert vooral ook onwaarschijnlijk veel lawaai. De TU-95 is namelijk het meest luidruchtige vliegtuig ter wereld. Veel oudere TU-95 piloten hebben dan ook ernstige gehoorproblemen. Zelfs vanuit onderzeeërs was de Tupolev te horen, waardoor het dan ook een slecht inzetbaar vliegtuig was om onderzeeërs te bestrijden. Neemt niet weg dat het verder wel echt een wonderschoon vliegtuig is. Check hieronder een aantal schitterende foto’s de Tupolev TU-95 en een video waarin ook heel duidelijk de werking van deze bijzondere turboprop te zien is.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  barq
  Lid
  22/08/2014 - 18:38 18:38

  Mooi ja, die Bear. Is het het luidruchtigste vliegtuig of propellorvliegtuig? Voor dewelke duizend km/h overigens echt heel snel is. Maar toch niet meer herrie dan zegge een Saab Draken, die ik eens ademloos op Leeuwarden heb mogen aanhoren.

  Alle moderne jagers die daarvoor met de modernste technieken allerlei vliegtrucjes hadden uitgehaald. Jajaja, dat kon de Draken niet. Die kon alleen een paar keer langsvliegen. Maar dat lage, hoge, holle, schrapende, bulderende geluid….whaaa mijn favoriet van de dag.

  G. de Vader
  Gast
  23/08/2014 - 15:27 15:27

  Eh ja, de Tu95. Hij doet het nog prima, zeg je. Voor een museumstuk wel ja. Ik bedoel, er gaat toch niet echt nog iemand achterin zitten om met die mitrailleurs op vijandelijke straaljagers te mikken? Wat denken ze dat de tegenstander in gaat zetten? JSF’s?

  Hark
  Hark
  23/08/2014 - 21:14 21:14

  Er was ook een net zo brute passagiersversie, de Tupolev TU-114.
  Schaamteloze plug: http://www.scalemodelstore.com/model/2439/Aeroflot-Tupolev_TU-114.html

  Flepz0r
  Beheerder
  23/08/2014 - 22:30 22:30

  Dat contra roterend, heeft dat nog specifiek voordeel?

  Hark
  Hark
  24/08/2014 - 21:08 21:08

  @Flepz0r: Ja
  – Gaat harder (waarom weet ik eigenlijk ook niet)
  – Maakt een meesterlijk hard geluid (of is dat een nadeel?)

  Hark
  Hark
  24/08/2014 - 21:17 21:17

  @Flepz0r: Ik wilde er toch meer van weten, dus even Wikipedia geraadpleegd:

  When airspeed is low, the mass of the air flowing through the propeller disk (thrust) causes a significant amount of tangential or rotational air flow to be created by the spinning blades. The energy of this tangential air flow is wasted in a single-propeller design. To use this wasted effort the placement of a second propeller behind the first takes advantage of the disturbed airflow. The tangential air flow also causes handling problems at low speed as the air strikes the vertical stabilizer, causing the aircraft to yaw left or right, depending of the direction of propeller rotation.

  En meer concluderend:
  Contra-rotating propellers have been found to be between 6% and 16% more efficient than normal propellers.[2]

  However they can be very noisy, …

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN