More

  RECENTE POSTS

  De Staat verneukt de Groningers. Alweer. Deel 141414

  Goed geraden, weer een post over het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De partij die zich in de warme belangstelling van RC Juridisch mag wentelen (verderop in de post een korte update van procedures) en die verantwoordelijk is voor vergoeden van schades ten gevolge van de aardgaswinning.

  Willem Groeneveld op Sikkom verwoordt het hier mooi en emotioneel. Staatssecretaris Vijlbrief vertelde tijdens de verhoren van de Parlementaire Enquetecommissie dat hij wil dat de Staat naast de burger gaat staan, ondersteunen in plaats van bevechten en hij wil een stoppen met de juridificering van het proces. Want dat is het vervelende van de overheveling van de schadeafhandeling naar het bestuursrecht, dat is ooit bedoeld geweest om het voor de burger eenvoudiger te maken, maar dat is het al decennia niet meer. Het bestuursorgaan (het IMG) streeft naar het in stand laten van het originele besluit, niet naar de burger zo goed mogelijk helpen.

  Overzicht tussenstand procedures Retecool Juridisch/IMG:

  • Trillingstool Woo/Who verzoek: Bezwaar deels gegrond, heel veel stukken weer niet verstrekt inclusief broncode van de trillingstool. Beroep ingesteld bij de Rechtbank Noord-Nederland, behandeling gedurende dit jaar. Sinds november 2021 bezig.
  • Ondernemingsraad verzoek: Tweede deelbesluit is in januari binnengekomen, aardig compleet, bezwaar zal nodig zijn. Sinds juli 2022 bezig.

  Dus bij een historische boerderij is sinds Huizinge 2012 de achtergevel 28 centimeter uit het lood komen te staan. Volgens het IMG zijn daar heel veel oorzaken voor (geholpen door een waaier aan “deskundigen”) maar het was en is nooit de gaswinning geweest.

  De rechter heeft daar nu korte metten mee gemaakt. In diverse dossiers wordt vastgesteld door de rechtbank (voorbeeld hier) dat na 2 jaar onderzoek doen, geen eenduidig antwoord volgt, contra-expertises (betaald door de burger) daar haaks op staan, je als IMG gewoon het bewijsvermoeden niet weerlegd hebt en moet betalen. In de voorbeelden bij Sandra Beckerman (hier en hier) worden mensen van achter in de 70 en 80 die na jaren vechten met de overheid (het IMG) in het gelijk worden gesteld simpelweg verteld door het IMG dat hoewel de uitspraak van de rechter glashelder is ze toch in hoger beroep gaan. Weer twee jaar van je leven wachten op herstel van je thuis omdat een of andere jurist vindt dat hoewel je buren wel vergoedingen krijgen, jij daar geen recht op hebt.

  Het is om razend van te worden en Sandra Beckerman is dat ook. Ze eist (volkomen terecht) dat de hoger beroepen ingetrokken worden, de vraag is of Vijlbrief dat kan, door de manier waarop het IMG opgericht is als autonome entiteit (een ZBO, of zelfstandig bestuursorgaan) (de cynicus zal zeggen omdat de regering dan de handen in onschuld kan wassen als er gezeik komt, want niet hun keuzes).

  En dus komt er een derde verzoek aan richting het IMG van Retecool Juridisch. Het instellen van een hoger beroep is namelijk een besluit van het bestuur van het IMG. Die moet een afweging maken op basis van juridische elementen en dan dat wegen tegen andere factoren (media, politiek, menselijke maat, etc). En al die informatie willen we zien. Want we durven er wel 14 euro op te zetten als die laatste factor weinig aandacht heeft gekregen in al die dossiers.

  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Wim Blanken
  Wim Blanken
  Gast
  23/02/2023 - 17:58 17:58

  Bedankt voor uw steun! We hebben het nodig hier. Wanneer kunnen we eindelijk eens onze energie hier inzetten voor positieve zaken in plaats van vechten tegen onze eigen overheid.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN