More

  RECENTE POSTS

  De nuance die je wist dat ging komen

  Tja, hier kon je natuurlijk op wachten, de nuance bij het meest tragische verhaal van deze week. De hele wereld valt over Aylan, het Syrische jongetje van drie jaar oud, dat deze week is verdronken in de zee tussen Bodrum en het Griekse eiland Kos.

  Aylan’s ouders vluchtten vier jaar geleden vanuit het Syrische Kobani naar Turkije. Daar woonde het gezin al vier jaar in de stad Istanboel, bekostigd door Tima uit Canada, de tante van Aylan. Toch niet echt de meest gruwelijke plek om te leven, half Nederland gaat er immers naartoe voor een stukje gezellige stedentrip naar demense toe. De vader van Aylan wilde echter naar zijn familie in Canada. Maar eerst moest z’n gebit gerenoveerd worden in Zweden. Het waren dus economische vluchtelingen.

  Bij de eerste door mensensmokkelaars geregelde overtocht werd het gezin opgepakt door de Turkse politie. Bij twee andere pogingen kwamen de smokkelaars niet opdagen. Dus hebben ze de vierde poging maar zelf georganiseerd. Er werd een rubber bootje gekocht en de rest is geschiedenis.

  Het blijft nog steeds een onwaarschijnlijk tragisch verhaal, maar Turkije is een relatief veilig land om te wonen. Dat lukte de familie dan ook al vier jaar zonder problemen. Er is nooit een asielaanvraag ingediend voor Canada en Zweden. Waarom riskeerde de vader van Aylan het leven van zijn familie door deze riskante overtocht te ondernemen, terwijl ze in een veilig gebied woonden. Het zal waarschijnlijk altijd wel een vraag blijven. Aylan, zijn broertje en zijn moeder zijn vandaag door de vader in Kobani begraven.

  Update: Verhaal op Elsevier aangepast. Zo is er niet meer te lezen dat ze al vier jaar in Istanboel woonden.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  15 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  15 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Raketman
  04/09/2015 - 16:55 16:55
  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Reet
  04/09/2015 - 18:54 18:54

  Ik lees op joop dat de vader geen tanden meer zou hebben door marteling. Toch een echte vluchteling. Hoe ze dat weten weet ik niet, maar de man heeft het asielaanbod van de Canadezen toch afgewezen.Als ik die man was zou ik me misschien wel verhangen.

  Raketman
  Antwoord aan  Reet
  04/09/2015 - 19:13 19:13

  Da’s uiteraard Joop-gelul Reet. Gaat om het artikel naar de BBC waar ze naar linken (ook @Hangmat). Daarin staat uitgelegd waarom mijnheer wel wat implantaten kan gebruiken. Zoals altijd is het niet zo zwart wit, als je dan toch op zoek bent naar Nance. http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34142695

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Raketman
  04/09/2015 - 19:34 19:34

  @raketman: hadden ik gelezen. Maar hoe weet ik dat tante van de hoed en de rand weet of de waarheid spreekt? Geen goeie tandartsen in Canada?

  Raketman
  Antwoord aan  Hangmat
  04/09/2015 - 19:43 19:43

  Dat weten we inderdaad niet. Denk alleen dat het wat genuanceerder ligt dan een gezin dat al jaren in Istanbul woont op zoek is naar een nieuwe tandarts. De waarheid sneuvelt altijd als eerste.

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Raketman
  04/09/2015 - 20:08 20:08

  Dat denk ik ook. Het verhaal rammelt in ieder geval. * zuigt uit zijn duim * Mijn onderbuik zegt dat als een gezin op de vlucht dat fondsen nodig heeft, bedelbrieven of bedelmailtjes stuurt naar familie, die aan kan dikken.

  Tante in canada is goedgelovig maar niet gek en stuurt geen 14.000 euro voor de uitgetrokken tanden. Het echtpaar is toch op zoek naar een betere toekomst en wil toch naar Zweden. Ze zullen daar (nu tante geen 14.000 euro wil sturen) met een kleiner budget moeten komen.

  Dat betekent meer risico en uiteindelijk besluiten ze zelf een bootje te kopen om over te varen. Vader vergeet zwemvesten te kopen en dan het gaat mis. Moeder en kinderen verdrinken en de foto’s gaan de hele wereld over.

  De pers is er als de kippen bij en zit een dag later bij tante in canada. Die is wat onhandig en vertelt het verhaal van de uitgetrokken tanden. Canada is diep geschokt en biedt de man alsnog asiel aan.

  De man, die zijn tanden nog heeft en in een diep trauma en rouw is weggezakt ziet er geen been in om asiel te krijgen in Canada en daar een bekende tv persoonlijkheid te worden. Zeker niet nu hij al zijn tanden nog heeft. In rouw en vol schaamte vanwege zijn eigen falen trekt hij zich terug in Kobani om daar zijn vrouw en kinderen te begraven.

  Einde verhaal.

  Xloph
  Antwoord aan  Hangmat
  04/09/2015 - 22:29 22:29

  @ hangmat: Ah, u mag graag speculeren. Hoe gaat het met uw aandelen Imtech?

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Xloph
  04/09/2015 - 22:58 22:58

  haha! geen aandelen imtech. nooit gehad ook.. oplichters, dat wist ik tien jaar geleden al. Maar geloof wat je geloven wilt ( if it makes you feel good) Ik hou nog even een slag om de arm. Maar mijn onderbuik zit er zelden naast 😉

  Bismarck
  Antwoord aan  Reet
  11/09/2015 - 14:09 14:09

  En zie de update, Joop had gewoon gelijk. Elsevier loog erop los (zoals gewoonlijk) en zoals de waard ging men er daar maar vanuit dat die vluchtelingen dat ook deden. En als het uitkomt dan maar snel de leugens wissen, terwijl men wel weet dat het effect van de leugens inmiddels toch al bij het lezerspubliek zijn werk gedaan heeft. Rechtse media in optima forma en Retecool trapte er weer eens in.

  cspr
  Lid
  04/09/2015 - 16:56 16:56

  Moraal van het verhaal: altijd een tandverzekering nemen bovenop je basispakket. Die paar tientjes besparen je een hoop leed.

  Broeder Bolognese
  Antwoord aan  cspr
  04/09/2015 - 17:06 17:06

  En ga er niet voor naar Zweden of welk west Europees land dan ook, want te duur. Europeanen gaan voor prijzige gebitsrestauraties ook naar Turkije. Dat scheelt minstens de helft financieel qua geld.
  Dus wat dat betreft begrijp ik ook niet waarom dat gebit juist niet in Turkije is hersteld.

  Vamos
  Antwoord aan  Broeder Bolognese
  04/09/2015 - 17:48 17:48

  In Turkije hebben vluchtelingen geen wettelijke status/rechten.
  Ze worden dan wel opgevangen, maar verder houdt het op. Zodoende hebben ze ook bijna geen kans om een asielaanvraag te laten slagen.

  Hadden ze in Zweden asiel gekregen, dan wordt het betaald d.m.v. verzekering. Wat betreft die 14.000 die ‘ze zo snel niet konden sturen’ in 4 jaar tijd. Het lijkt me eerder het zo snel niet bij elkaar konden verzamelen of dat ze dat niet wilden sturen.

  Poligraf Poligrafovich Sharikov
  04/09/2015 - 17:15 17:15

  Ik kan me zo voorstellen dat het niet heel prettig is om vier jaar lang je handje op te houden terwijl Tima uit Canada je financieel in leven houdt. Dat je uiteindelijk toch ook iets van een toekomst wilt opbouwen. Als het niet voor jezelf is, dan misschien voor je kinderen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN