More

  RECENTE POSTS

  De Event Data Recorder en jouw Privacy (en een stelling van de dag)

  Moderne auto’s zijn tegenwoordig vrijwel zonder uitzondering uitgerust met een zogenaamde Event Data Recorder (EDR), oftewel een zwarte doos, zoals je die al sinds jaar en dag in vliegtuigen vindt.

  Dit apparaat registreert zaken als snelheid, locatie, remgedrag, stand van de pedalen, motordata, etc etc. Het systeem is door autofabrikanten ontwikkeld om onder andere aan te kunnen tonen dat een airbag niet zo maar ontploft, maar getriggerd wordt door een gebeurtenis, zoals een aanrijding. Vooral juridisch gezien is het belangrijk dat een fabrikant kan aantonen dat de airbags correct werken. Verder wordt het systeem ook gebruik om de gebeurtenissen vlak voor een ernstig ongeluk te analyseren en dat is voor handig voor de afdeling Verkeers Ongevallen Analyse van de politie.

  Ongeval-Politieauto
  Snel! Lees de zwarte doos uit!

  In Rotterdam heeft de afgelopen tijd een test gedraaid, waarbij de politie (na toestemming van de eigenaar van de auto), de laatste vijf seconde van deze data mocht uitlezen, om zo het ongeluk te kunnen analyseren en wellicht makkelijker de schuldvraag te kunnen beantwoorden. Die test is zo goed bevallen, dat een aantal andere politieregio’s ook hebben besloten om uitleesapparatuur aan te schaffen.

  koosspee
  André staat op een rode doos

  “Koos, wat vind jij daar nou van?”

  Oud-verkeersofficier van justitie Koos Spee vindt zo’n Event Data Recorder uiteraard een briljant apparaat en zou het liefst zien dat de politie zonder tussenkomst van eigenaar of eventueel een rechter toegang tot deze gegevens krijgt (in geval van een ongeluk uiteraard):

  En dan ook meteen regelen dat de politie gemachtigd wordt om de data te raadplegen. Zodat je niet afhankelijk bent of de automobilist toestemming geeft

  Nota bene: Volgens de politie van Rotterdam heeft tot nu toe iedereen meegewerkt met het toestemming geven om de data uit te lezen.

  Maar goed, dat brengt ons op de stelling van de dag. Want niet alleen de politie heeft dan toegang tot deze gegevens, de autofabrikant heeft dat namelijk nu al (en nog heel veel meer). En er is eigenlijk wettelijk gezien ontzettend weinig geregeld wat de autofabrikant mag of moet doen met die gegevens. De stelling luidt dan ook:

  Wat is enger: de autofabrikant die toegang heeft tot de gegevens uit de EDR of Koos Spee die de politie ook ongelimiteerd toegang wil geven tot deze gegevens

  Bekijk het stemresultaat

  Laden ... Laden ...
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  09/08/2016 - 13:38 13:38

  (in geval van een ongeluk uiteraard)
  Ik zat te denken, waarom alleen dan? Beter continu. Dan hoeven er ook geen radars en andere onzinnige apparatuur meer langs de wegen te hangen. Gewoon elke avond de box uitlezen en automatisch bekeuringen printen bij snelheidsovertredingen op grond van snelheid en GPS-positie.

  Verder: Verzekeraars willen die data vast wel hebben van de autofabrikant. Op grond van de data kunnen ze mooi je verzekeringspremie afstemmen op je rijgedrag. Verder: als de autofabrikant de data krijgt, reken er dan maar op dat de overheid* er puntje bij paaltje ook aan komt, in het kader van de bestrijding van terrorisme en pedofilie (ofzo).

  *Of overheden, want de CIA zal de data sowieso opeisen bij alle autofabrikanten met een filiaal in de VS.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  Antwoord aan  Reet
  09/08/2016 - 17:15 17:15

  Soms zijn keuzes zo ontzettend voor de hand liggend dus.

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Reet
  09/08/2016 - 23:11 23:11

  De EDR data van jouw en mijn auto is vrij standaard en vast nuttig voor de fabrikant. (Categorie oud-vrouwtje, categorie kamikaze met digitaal gaspedaal, … )

  Maar wat bewaart een auto in zelfrijdend-modus aan omgevingsvariabelen? En wanneer verstuurt de auto deze rijgegevens?
  Als de navigatie doorlopend voorzien wordt van updates, dan is er een autonome dataverbinding. Een verbinding die het grootste deel van de tijd vrij is. (zijn de updates push of pull berichten?)

  MadDieu, drukt zijn snor
  09/08/2016 - 22:34 22:34

  Drie jaar geleden stond ik met mijn auto stil om linksaf te slaan, toen een 45 km brommobiel achterop klapte. Dit voertuigje bleek een en al kreukelzone zelfs de achterbumper was kapot gewrongen en de hoogbejaarde chauffeuse werd met spoed in een ambulance weggebracht.
  Door de sleepdienst werd mij aangeraden om de EDR data op te vragen, veilig te stellen en te bewaren. (Daar werkt de garage aan mee.) De schuldvraag was dankzij deze data geen twistpunt. (mijn auto stond 8.3 seconden stil; met actieve voetrem)

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  MadDieu, drukt zijn snor
  09/08/2016 - 22:59 22:59

  A propos mijn vorige auto (Citroen) had een fout bij gebruik van de cruise control; soms sloeg dan de motor af als je de snelheid corrigeerde. (dag rembekrachtiging, dag stuurbekrachtiging, dag airbag, dag snufjes …) Dan mocht je op de snelweg je rijdende auto herstarten.
  Het probleem was onduidelijk en niet te verhelpen, dus kreeg mijn EDR een upgrade. Het werd een logboek waarmee ik meerdere jaren rijden kon zonder data verlies. Daarbij hoort de opmerking dat de doorsnee auto in Nederland geen 30 km/uur rijdt als je middelt over een heel jaar of langer. (Alle gereden kilometers gedeeld door alle uren dat de auto op contact staat.)

  Vera Leimann
  Gast
  09/08/2016 - 11:09 11:09

  Ik denk dat ik maar mijn inmiddels oude Opel blijf rijden. Onder de “radar”.

  Hubert Roth
  Antwoord aan  Vera Leimann
  09/08/2016 - 11:20 11:20

  verstandig 🙂

  Retecool
  Gast
  Antwoord aan  Vera Leimann
  09/08/2016 - 11:30 11:30

  Had ik al gezegd dat het zeewater hier 23 graden is?

  Vera Leimann
  Antwoord aan  Vera Leimann
  09/08/2016 - 11:31 11:31

  Heerlijk lijkt me dat!

  Hubert Roth
  Antwoord aan  Vera Leimann
  09/08/2016 - 11:33 11:33

  Vera Leimann Dat was Bas Taart, die reageert onder het Retecool account 🙂

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN