More

  RECENTE POSTS

  De AOWijzer: wanneer mag jij met pensioen?

  Dikke verbazing bij iedereen en z’n moeder vandaag over de consequentie van een afspraak uit 2012: de pensioenleeftijd stijgt met de levensverwachting mee en dus kon men op verschillende media meegenieten van interviews met relatief jonge mensen en pre-pensionado’s die hun mening erover mogen geven dat in 2022 de pensioenleeftijd iets stijgt.

  Nu kon iedereen dat natuurlijk allang bedenken: de koppeling tussen de levensverwachting en de AOW-leeftijd betekent vrijwel automatisch dat deze gaat stijgen, want sinds de jaren 50 stijgt de levensverwachting al. Overigens daalt sinds die tijd ook het aantal jaren dat mensen die hun pensioen halen langer leven dan de gemiddelde levensverwachting, wat eigenlijk betekent dat de AOW onder andere flink duurder is geworden omdat er steeds meer mensen niet alleen bijdragen maar ook naderhand AOW ontvangen. Lees: ze gaan niet voor hun 65e dood.

  Het gevolg is dus dat de AOW-leeftijd stijgt. Maar wanneer mag je nu als dertiger met pensioen? We zagen vandaag iemand in vermoedelijk die leeftijdscategorie zeggen dat ze 67 toch wel heel erg oud vinden. Voor die mensen hebben we slecht nieuws.

  We hebben de ontwikkeling van de leeftijdsverwachting in de afgelopen 50 jaar er eens bijgepakt, die in onze spreadsheetsoftware geduwd en er een grove berekening op losgelaten als indicator. Gezien dit de eerste correctie is van de levensverwachting gaan we er even simpelweg vanuit dat het de bedoeling is dat we gemiddeld 14,75 jaar leven na het bereiken van de pensioensleeftijd. We rekenen even met deze grove getallen en voor iedereen die vanaf 1970 geboren is: een statistische voorspelling (volgens onze spreadsheet) van de gemiddelde levensverwachting en 14,75 jaar gemiddeld AOW trekken. Uiteraard zijn er hieraan geen rechten te ontlenen, maar dat is ook zo met de schattingstool van het SVB en die is wel heel erg optimistisch.

  Pensioenleeftijd

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  31/10/2016 - 21:23 21:23

  Dju! Geboren voor 19fucking70! Nu weet ik nog niet hoe en wat!

  Bla
  Bla
  Antwoord aan  Roel Zwaar
  01/11/2016 - 21:05 21:05

  Sorry Roel, je valt niet meer onder de RC-doelgroep.. Volgens het spreadsheet dan he..

  Bismarck
  31/10/2016 - 23:23 23:23

  Ik ben wel benieuwd wat als er een oorlogje (of een serieuze epidemie omdat alle bacteriën panresistent zijn geworden) uitbreekt en de levensverwachting keldert onder de 65. Zakt dan de pensioenleeftijd ook naar 50?

  En gvd hoe zit dat met die enorm gestegen arbeidsproductiviteit en die werkweek die maar niet wil verkorten? Straks is half Nederland werkloos omdat seniele 70+ ers alle banen vasthouden.

  TheStef
  02/11/2016 - 10:07 10:07

  Wat deze grafiek aangeeft is, wat overigens al jaren bekend is, dat je enige zelfredzaamheid tentoon moet spreiden, sparen dus. De keuze is voor menigeen simpel ga 1x per jaar op vakantie ipv 2x per jaar of sla een jaartje over, rijd een kleinere auto, koop een woning die vrij is op je gewenste pensioendatum, kortom wees niet zo afhankelijk van instituten en overheden.

  Bismarck
  Antwoord aan  TheStef
  02/11/2016 - 10:43 10:43

  Ja dat is leuk en aardig, maar ik betaal momenteel wel verplicht voor mijn pensioen en AOW. Aangezien ik straks zowel 9 jaar meer AOW betaal (ervan uitgaande dat ik niet eerder ontslagen of te ongezond wordt, geen garantie op natuurlijk voor mensen van boven de 70) én 9 jaar minder ontvang, is het pure diefstal. Om het enigszins eerlijk te maken, moet ik dan al bijna 100 gaan worden. Was ik eigenlijk helemaal niet van plan.

  TheStef
  Antwoord aan  Bismarck
  03/11/2016 - 12:34 12:34

  Het probleem van de AOW is dat je niet voor jezelf spaart, maar voor de oude vellen van nu, en daar komen er steeds meer van. Wil je eerder moet je er zelf voor zorgen, zelfredzaamheid, en dat betekend dat je gedurende je werkzame leven iets moet laten,

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN