More

  RECENTE POSTS

  Dat Kan Dan Wel Weer Heel Snel In Griekenland

  Gisteren heeft de behoorlijk linkse partij Syriza, verwacht, de verkiezingen in Griekenland gewonnen. Helaas voor Syriza net niet met een absolute meerderheid, want daar kwamen ze twee zetels te kort voor, dus moeten ze een coalitie vormen met een andere partij. Zo gezegd zo gedaan, want nog geen halve dag later is het zo ver. Syriza gaat samen met de rechtse, populistische partij Onafhankelijke Grieken de boel regelen in Griekenland. Een Grexit zal waarschijnlijk niet zo snel aan de orde zijn wegens verstrekkende consequenties voor beide kampen. Maar dat er wat moet gebeuren in Griekenland lijkt evident: 50% van de werkgevers betaalt het salaris te laat of gewoon niet wegens geen geld, er is vrijwel geen werk, belastingen zijn onder druk van Europa gigantisch verhoogd (zo betaal je zomaar tot 70.000,- euro onroerend zaakbelasting als je een flink en vooral nieuw huis hebt van pakweg 300m2, waardoor dus nu onverkoopbaar) en is de armoede inmiddels enorm in Griekenland (bijna 35% van de gezinnen moet het doen met minder dan 10.000,- per jaar). En dat terwijl de schuldenlast inmiddels ook onhoudbaar is geworden voor de Grieken. Wat te doen? Schulden kwijtschelden en het risico lopen dat andere landen dat ook willen? Of star blijven toekijken hoe Griekenland verder in de shit terecht komt? Zegt u het maar.
  Instant Update: En zie wat er van komt, nu is Demis Roussos ook al dood!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  10 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  10 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  fishbowl
  26/01/2015 - 12:18 12:18

  Ik kan niet zo goed inschatten wat die statistieken waard zijn voor een land waar de economie 25-40% op zwart geld draait.

  Sjofels de Pofels
  26/01/2015 - 12:31 12:31

  Het is een bankencrisis waar het Griekse volk niet zoveel mee te maken heeft maar waar het wel voor moet bloeden.
  Ik snap die grieken wel, de noord Europese burger moet ook bloeden voor de banken, onder het mom van “steun voor de zuid Europese burger” ze hebben ons dus allemaal in gijzeling.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  26/01/2015 - 12:53 12:53

  De politieke top in Griekenland is verrot.
  Iedereen loopt met een zooi IOU briefjes in zijn of haar achterzak.
  Dus hoeven je rijke vriendjes amper belasting te betalen en blijven achterlijke regeltjes bestaan die een bepaalde bevriende groep van dienst zijn maar verder vooruitgang tegenhouden.
  Zolang ND en PASOK aan de macht zijn zal dat moeilijk veranderen, maar er is geen enkele garantie dat een nieuwe club het beter gaat doen.
  Tot die tijd kun je alleen maar van buitenaf druk blijven uitoefenen.
  Die is niet tegen de Griekse bevolking gericht, maar zo wordt het daar door de corrupte politici natuurlijk wel uitgelegd.

  Of er verandert weinig, de bezuinigingen blijven en men kruipt langzaam uit het dal waarbij de bevolking de prijs betaalt.

  Of het wordt een Grexit, die de EU nu wel toe zal laten, want de banken in de EU zijn financieel wel wat gezonder dan een paar jaar terug. Gevolg voor de Griekse bevolking van een Grexit is onvoorspelbaar, maar niet zo desastreus als eerder voorgespiegeld. Waarschijnlijk is het dal dieper, maar komen ze er veel sneller uit.

  MadDieu, drukt zijn snor
  26/01/2015 - 14:04 14:04

  Zo arm zijn die Grieken ook niet.
  Met slechts 10,5 miljoen zielen hebben ze de afgelopen twee maanden ruim 10 miljard euro aan kasgeld opgenomen (ruim 90% rechtstreeks uit de muur)

  De Nederlandse kranten repten van opnemen van spaargelden, de Duitse kranten spraken over 10 miljard euro aan kasopnames. En melden een veelvoud aan verplaatste tegoeden (Zwitserland buiten de EU, voordat Draghi deze tegoeden verplicht terug laat boeken)

  Bismarck
  26/01/2015 - 14:58 14:58

  @Reet: In Griekenland moet de formatie verplicht binnen 3 dagen, anders nieuwe verkiezingen.

  Ome Mc
  Lid
  26/01/2015 - 15:47 15:47

  Inderdaad, Reet, dat moet wel want zo snel nadat ze gisteravond nog lekker feest gevierd hebben… onderhandelen met een ouzo-kater gaat echt niet zo productief hoor.

  Bismarck
  26/01/2015 - 16:46 16:46

  @Reet: Als de opties beperkt zijn, dan hoef je niet lang na te denken. Gouden Dagenraad is geen goed idee, de Communistische Partij wil uit de EU, de traditionele partijen zijn een vieze corrupte bende die bovendien niets wil doen aan de dwangverdragen met IMF/ECB/EU, dus dan hou je weinig over. Kan je gaan zitten dralen of gewoon meteen aan de slag (ze hebben nog maar een maand om te bedenken hoe hard ze de Troika precies gaan aanpakken en hoever ze daarin willen gaan). Ik vind die 3 dagen regel trouwens wel iets waar ze Den Haag wat van kunnen leren.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN