De senaat heeft zojuist ingestemd met de nieuwe donorwet, met als gevolg dat vanaf nu iedereen automatisch donor is. Je moet het dus nu actief regelen wanneer je niet als donor in aanmerking wilt komen.

En dat is eigenlijk best heel goed nieuws. Het idee van deze nieuwe donorwet is dat het aantal donoren enorm omhoog gaat, want er is immers nog altijd een ernstig tekort aan donoren, waardoor er nog steeds onnodig veel mensen overlijden.

Toch gaat deze wet wat mij betreft niet ver genoeg. Het kan zelfs nog veel makkelijker geregeld worden: Wanneer jij geen donor bent, heb je ook geen recht op donororganen. Heel simpel en effectief. Moet je eens kijken wat dat met wachtlijsten voor donororganen doet. Maar goed, we zijn op de goede weg.

27

Reaguur dan!

Gewoon even inloggen om te reaguren
avatar
Plaatjes
 
 
 
Audio en Video bestanden
 
 
 
12 Reacties
15 Reacties op reacties
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
MonadeSjofels de PofelsRoel ZwaarWeirdoinventorN=1 Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Toxteth O'Grady
Eindbaas!
Eindbaas

Top!
Hoewel, je zou de hersenen van Halbe Zijlstra maar krijgen…

Monade
Eindbaas!
Eindbaas

VVD-hersenen: perfect & brandschoon geweten want nooit gebruikt.

/Tsjing-boem!

Ds. Ploppo
Eindbaas!
Eindbaas
Ds. Ploppo

Gaat nooit gebeuren, want onbetaalbaar. Weet je wel hoeveel VVD-donoren je nodig hebt voor een kilootje hersenen?

Ds. Ploppo
Eindbaas!
Eindbaas
Ds. Ploppo

Jouw voorstel dat je geen organen mag gebruiken als je zelf geen donor bent is zo eenvoudig nog niet.
Hoe lang moet je al donor zijn? Net zoals snel effe een verzekering afsluiten als je wat te claimen hebt niet lukt, zou ook dit geblokkeerd moeten worden. Dat vereist echter een echte registratie; meer dan een briefje in je portemonnee. En juist zo’n actieve registratie is waar veel mensen gewoon te lui voor zijn.

Opvallend bij de eerste kamer stemming was de verdeling in voor en tegen.
Gristelijk is tegen want het lichaam is heilig en de Here beslist of je dood gaat of blijft leven. Totdat het natuurlijk persoonlijk wordt en dan wil zelfs de grootste reli-hypocriet graag een donor-nier van een atheïst.

PVV is tegen want de PVV is overal tegen.

De PvdA is verdeeld want de PvdA is altijd verdeeld.

Weirdoinventor
Uber Heerser

En vergeet niet dat mensen die donor zijn niks opleveren, alleen mensen die als donor sterven. Als ik me op mijn sterfbed bedenk, of mijn familie weigert, dan krijg je helemaal niks, hoeveel organen ik zelf ook gekregen heb. Dus lijkt me niet een heel zinnige toevoeging die wet van Reet.

Hans Olo
Newbie

Dit is minder goed nieuws voor de organische groenteboer.

biermeester
Newbie
biermeester

Voor mij is het echt een principekwestie, dus ik ben sinds een uur geen donor meer. Vraag mensen gewoon wat ze willen wanneer ze op het gemeentehuis een rijbewijs of identiteitskaart komen halen. Koppel dat aan het “nie willen geven is ook nie krijgen” van ome Reet, en je hebt het best mogelijke systeem.

Weirdoinventor
Uber Heerser

Zou wel lekker cru zijn, aan iedereen die zijn eerste rijbewijs komt halen vragen of ze al orgaandonor zijn. Dat moeten we gewoon los van het nieuwe systeem erbij doen.

Verder begrijp ik het idee van principe weigeraars niet zo goed. Je wenste andere mensen een gezond en lang leven toe, maar nu de regering probeert aan te geven dat het normaal is om mensen een lang en gelukkig leven toe te wensen is dat opeens niet meer cool.

De keus blijft hoe dan ook altijd bij de nabestaanden liggen. (Ook in het “systeem van Reet” dus, dus wel krijgen zegt niks over geven, tenzij je de keus hard wil vastleggen en mensen na hun veertigste de keus wilt ontnemen ofzo, Noord-Korea stijl.) Het enige verschil is dat de dokter nu zegt “hij stond niet geregistreerd als [noem eens een mooi woord voor weigeraar]”.

Hans Olo
Newbie

Ik doneer aan Unox!

Wtrdk
Actief baasje
Newbie

Ik doneer ALLESCH, dus weesch gewaarschuwd!

horrorneefje
Eindbaas!
Uber Heerser
horrorneefje

Bij mij staan ze al aan de deur, voor mijn lever. Iets met tuinbonen en een lekkere chianti, als ik het goed versta.

Bismarck
Eindbaas!
Eindbaas
Bismarck

Mijn lever daarentegen wil niemand hebben, ondanks dat ik toch zo mijn best doe om hem constant te preserveren in alcohol.

gelul
Newbie
gelul

Sorry, perongeluk – gestemd maar bedoelde +

Roel Zwaar
Eindbaas!
Eindbaas
Roel Zwaar

Ok, geef toe: sommige reeten zou je maar wat graag over willen nemen…

Marko
Marko

Doneren – het woord geeft het al aan – is de eigen beslissing om iets wat van jou is, weg te geven. Dat wordt nu 180 graden omgedraaid. “Je hebt niet gezegd dat het niet mag, dus…”. Daar ben ik uit principe fel op tegen, alle goede bedoelingen ten spijt. Meer donors kunnen ook op andere manieren geworven worden. Een korting op je ziektekostenverzekering bijvoorbeeld.

Toxteth O'Grady
Eindbaas!
Eindbaas

Snap de relatie ook niet helemaal met korting, waarom dan? Zou het het anders niet doen? Zo, da’s principieel! En je kan zonder moeite andere menen helpen kut, dat is toch onbetaalbaar?

Roel Zwaar
Eindbaas!
Eindbaas
Roel Zwaar

Hey, welke rechtgeaarde Nederlander valt er nou niet voor zo’n stevig argument als “korting”?
En uiteraard werkt dat:
Je wilt niet geplukt worden? Dan krijg je geen korting en wordt je tijdens je leven geplukt.
Je wilt wel korting? Wordt je alsnog geplukt maar dan na je dood.

Toxteth O'Grady
Eindbaas!
Eindbaas

OK dan. Premieverhoging wanneer je je bloedjes niet in laat enten. Of ga ik nu off topic?

Weirdoinventor
Uber Heerser

En zo tegen het nieuwe jaar alle studenten vlug drie keer langs de bloedbank om de nieuwe zorgverzekering te kunnen betalen.

Overigens is dit in Nederland op het moment verboden. Je mag mensen niet betalen voor het doneren van bloed of organen, een kopje koffie mag nog net zeg maar. Dit is zodat niemand zich gedwongen gaat voelen. “Ik ga geen alimentatie betalen, je hebt toch nog twee goede nieren?” De groepsdruk opvoeren mag dan weer wel, want alle coole mensen doneren, jeweetoch?

N=1
Eindbaas!
Eindbaas

Nou, ik ben wel toe aan een nieuwe lever.

Vingers?

Weirdoinventor
Uber Heerser

Wil je nou een lever of vingers?

Roel Zwaar
Eindbaas!
Eindbaas
Roel Zwaar

Ik gok dat Vingers de naam van zijn arts is.

Sjofels de Pofels
Eindbaas!
Heerser
Sjofels de Pofels

Ik geloof niet dat ik na mijn dood nog iets aan mijn karkas heb, maar ik ben het er niet mee eens dat de staat een claim op mij legt zonder dat ik daar expliciet ja op heb gezegd.

Monade
Eindbaas!
Eindbaas

De staat legt geen claim op je kadaver, maar de vleesverwerkende industrie. De gezondheidszorg is geprivatiseerd, weet je nog? Ziekenhuizen zijn tegenwoordig bedrijven.

/ Medisch Spectrum Twente met de Mmm… van Mora!