More

  RECENTE POSTS

  Brekend: Catalonië roept onafhankelijkheid uit

  Het Catalaanse parlement heeft zojuist unaniem ingestemd met de onafhankelijkheid van de Spaanse regio Catalonië. Om er een extra nationalistisch tintje aan te geven werd na de stemming geapplaudisseerd en het Catalaanse volkslied gezongen.

  Met de stemming, die werd geboycot door de oppositie, lopen zowel de Catalaanse president Puigdemont, als de leden van de Catalaanse regering het gevaar om voor 30 jaar opgesloten te worden in een Spaanse kerker.

  Op dit moment werd er in de Spaanse senaat nog vergaderd over het in werking stellen van artikel 155, die er voor zorgt dat de Spaanse regering extra bevoegdheden heeft om in te grijpen in het geval van het onafhankelijk verklaren van de (voorheen) Spaanse regio.

  Bij het referendum, begin deze maand, brak de pleuris al uit na ingrijpen door de Spaanse politie. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van het eenzijdig uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid, maar je kunt er van uit gaan dat men in Madrid hier niet op zit te wachten en er alles aan zal doen om Catalonië bij Spanje te houden.

  Wordt vervolgd

   

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  19 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  19 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  27/10/2017 - 15:52 15:52

  OK, doei!

  Broeder Bolognese
  27/10/2017 - 16:00 16:00

  Nou, jammer dan voor Catalonië. Hoe lang heeft die autonomie geduurd?
  Vanaf morgen weer een provincie van Spanje dus.

  Bismarck
  Antwoord aan  Broeder Bolognese
  27/10/2017 - 16:36 16:36

  De reactie van de corrupte Madrileense Junta zal wel weer “Proporcionalidad y profesionalidad” zijn.

  Weirdoinventor
  Lid
  27/10/2017 - 16:19 16:19

  OORLOG! OORLOG! OORLOG! OORLOG!

  Bismarck
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  27/10/2017 - 23:00 23:00

  WTF is dat toch met oorlog? Ik weet dat zolang die corrupte Rajoy er zit, het niets zal worden, maar stel je voor, er komt eens een Spaanse premier die gewoon eens gaat praten met de Catalanen. Dan houden ze keer een referendum waar ook Madrid aan meewerkt en alle twee de kanten respecteren de uitslag (ongeacht de opkomst! Want anders krijg je weer strategische thuisblijvers). Is dat nou echt een veel gekker idee dan oorlog? Of hebben we in Europa dan toch geen klap geleerd in de afgelopen eeuw?

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Bismarck
  28/10/2017 - 11:44 11:44

  Nope, is al te lang geleden. Bovendien kunnen politici niet bevatten dat het instrument dat ze toen hebben ingezet tegen nieuwe oorlogen, meer Europese samenwerking, nu ervoor zorgt dat mensen minder belang hebben bij sterke grote natiestaten. Het is een bestuurslaag geworden die bestuurstechnisch gewoon kan verdampen, omdat veel van de regelingen die voorheen bij hen lagen al op een breder niveau geregeld zijn. En dat plus het vernieuwde nationalisme sinds ongeveer het jaar 2000 maakt een Europa van regio’s voor veel mensen een niet langer onlogische optie. En als politici daar niet mee om kunnen gaan, ja, dan lopen alle onderhandelingen vast, want ze begrijpen niet waarom of waarover er onderhandeld wordt.

  Bismarck
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  28/10/2017 - 12:02 12:02

  Grote natiestaten is een contradictie. Maar verder, als de keuze (burger)oorlog is of leren begrijpen dat grote eenheidsstaten met de EU overbodig zijn geworden, dan moet het die overbodige bestuurslaag toch bij te brengen zijn dat ze overbodig zijn zonder bloedvergieten?

  Bismarck
  27/10/2017 - 16:26 16:26

  De uitslag van de stemming was wel duidelijk, maar Reet houdt er wel een ander begrip van unaniem op na dan de meeste mensen (ik kan me voorstellen dat een dictator wat moeite heeft met hoe stemmen werkt):
  “Zeventig parlementariërs stemden voor onafhankelijkheid, tien mensen waren tegen, twee mensen stemden blanco.”

  Overigens dom van de oppositie om weg te lopen en niet tegen te stemmen. Er is namelijk een 2/3e meerderheid in het Catalaans parlement benodigd om de verhouding met Spanje te wijzigen. Dankzij het weglopen van (het grootste deel van) de oppositie (ik gok aan de uitslag te zien dat CatSíqueesPot wel is blijven zitten) wordt die supermeerderheid ruimschoots gehaald, waarmee de stemming legitiemer wordt. Het valt me trouwens op dat het anti-onafhankelijkheidskamp diezelfde strategie elke keer weer hanteert (bv. ook bij de referenda) en zichzelf daarmee buitenspel zet.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Bismarck
  27/10/2017 - 18:37 18:37

  Dat dus ja. Madrid loopt telkens te miepen dat de Catalanen onwettig bezig zijn, maar doen er alles aan om het uitroepen van die onafhankelijkheid uit te lokken.
  Het lijkt erop dat ze het vergrijp zo groot mogelijk willen maken, om vervolgens voorgoed met de dissidenten af te kunnen rekenen.
  Dat zoiets extreem gevaarlijk spel is en een burgeroorlog tot gevolg kan hebben dringt niet tot de rechtse Madrileense kliek door. Of ze zitten er stilletjes op te hopen. Geen betere manier om je eigen corruptie en falen op economisch gebied te maskeren dan door het gepeupel een duidelijke vijand aan te wijzen.

  Bismarck
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  27/10/2017 - 22:16 22:16

  Ze kunnen de regering wel gaan opsluiten en het Catalaans Parlement naar huis sturen, maar de volgende verkiezingen gaan zeker geen meerderheid opleveren voor de Pro-Spaanse partijen (tenzij er nog grovere schendingen tegen de democratie gaan volgen, zoals verboden op alle pro-Catalaanse partijen). Het probleem gaat zo alleen maar groter worden.

  Roel Zwaar
  Antwoord aan  Bismarck
  28/10/2017 - 12:10 12:10

  Het is een beetje zoals op een gemiddeld schoolplein. Steeds “kom dan, kom dan, je durft toch niet” roepen en wachten op de eerste bats in je smoel. Waarna je weer miepend naar de juf rent want hij was begonnen, jij niet…

  Roel Zwaar
  Lid
  27/10/2017 - 18:02 18:02

  Heeft Henk Krol Puigdemont al gefeliciteerd met zijn jubileum als president van de onafhankelijke republiek Catalonië?

  Roel Zwaar
  Lid
  27/10/2017 - 18:26 18:26

  Hans Kraai sr trok het niet meer.
  /poging tot nieuwe brekend

  Weirdoinventor
  Lid
  29/10/2017 - 10:28 10:28

  Spanje lijkt voorlopig de nieuwe verkiezingen niet te willen saboteren. De onafhankelijkers mogen gewoon meedoen.

  Daar moet nog een flinke adder bij onder het gras zitten.

  Bismarck
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  30/10/2017 - 15:27 15:27

  Jaja, meedoen aan de verkiezingen. Vanuit de gevangenis dan zeker? Madrid gaat letterlijk de hele Catalaanse politieke leiding (de complete Catalaanse regering en de Kamervoorzitter) vervolgen. Hun hangt 30 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. We gaan het meemaken: Politieke vluchtelingen binnen de EU.

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Bismarck
  30/10/2017 - 17:12 17:12

  Ja precies, dit kwam ik hier zelf ook zeggen ondertussen, adder gevonden.

  Dat had ik even gemist.

  Hij is naar Brussel gevlucht, zoals Bismarck’s link ook zegt, om in Belgie asiel aan te vragen. De onafhankelijkheid is hierbij dus feitelijk gecancelled, en Puigdemont gaat de rest van zijn leven Dalai Lama spelen.

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  30/10/2017 - 17:13 17:13

  Als hij niet gewoon wordt uitgeleverd, dat is.

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  31/10/2017 - 13:35 13:35

  Hij vraagt toch geen asiel aan. Hij is in Brussel om een advocaat in de arm te nemen en om te speechen, en waarschijnlijk zal hij ook wel aan het netwerken zijn.

  Bismarck
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  02/11/2017 - 14:06 14:06

  Maak van dat toch maar nog. Ondertussen blijft iedereen die politiek iets voorstelt in Brussel (op EU, Nationaal of zelfs Gewestelijk niveau) met een zo groot mogelijke boog om Puigdemont heenlopen, terwijl hij en zijn ministers vanmorgen gedaagd waren in Madrid (en of ze ook meteen even €6,2 miljoen wilden meenemen). Bij gevolg is er inmiddels sprake van een arrestatiebevel. Dus tenzij hij graag meteen Brussel (onverrichter zake) wil verlaten, zal die asielaanvraag er toch van moeten komen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN