More

  RECENTE POSTS

  Blanke terroristen bestaan niet.

  Zo. Een beetje bijgekomen van het bieren op vrijdagavond? Hopelijk is uw kater niet al te tragisch want dat is het onderwerp van deze pots namelijk wel. Niemand wilde hierover schrijven en als kersvers redactielid, en met enige toespelingen van Meneer de Greef met betrekking tot een ontgroeningsritueel dat ondergetekende anders zou ondergaan, speelde men mij de bal toe.

  Als u een beetje het nieuws gevolgd heeft, dan weet u waarschijnlijk dat in South-Carolina ene Dylann Roof negen negers heeft neergeschoten. Dat deed hij in een kerk. We weten inmiddels dat Dylann voor segregatie was en niet onwelgevallig tegenover de apartheid stond. We weten dat hij een rassenoorlog wilde uitlokken door zijn daden. Maar wat we vooral heel erg zeker weten, is dat hij blank was. Daarom is hij in het ergste geval schuldig aan een terreurdaad – hij is een verdachte, hij is een dader, een schutter, een man, maar hij wordt vrijwel nergens een terrorist genoemd.

  Dat verschil in terminologie met aanslagen van een andere orde is zo schrijnend en opvallend dat de NOS er zelfs een verklaring voor geeft. Helemaal overtuigend is die verklaring niet: in vrijwel elk bericht over Anders Behring Breivik spreekt de NOS nog steeds van een massamoordenaar en niet van een terrorist, en zelfs de nederlandse wikipedia spreekt niet van een terrorist. Op verzoek van dit kersverse redactielid noemt men sinds donderdagavond zijn veroordeling voor terreur pas in de introductie.

  Dit is ook niet beperkt tot slechts een paar voorbeelden. Laten we twee, willekeurige, terroristische organisaties nemen. Ik noem maar wat: Al-Qaida en de IRA. Beide een lange staat van dienst, beide half-religieus en half-politiek gemotiveerd en beide prima in staat om het bloed van onschuldigen te misbruiken om hun eigen punt te maken – ongeacht of je het nou met dat punt eens bent of niet. Ik ben bang dat het niet zal verbazen, maar u mag één keer raden welke Nederlandse wikipedia-pagina het woord terrorisme op het moment van schrijven niet bevat.

  Rest mij dit topic af te sluiten met een wellicht nog droeviger gestemde Jon Stewart, die het dit keer niet over z’n hart kan verkrijgen om grappen te maken.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  30 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  30 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  xaderp.
  Redacteur
  20/06/2015 - 11:00 11:00
  wout
  wout
  Antwoord aan  xaderp.
  21/06/2015 - 23:33 23:33

  Hij is dan ook veroordeeld als terrorist…

  wout
  wout
  Antwoord aan  Ome Mc
  22/06/2015 - 00:52 00:52

  Volgens de BBC: ‘Breivik was convicted of terrorism and premeditated murder, and given the maximum sentence of 21 years’ imprisonment. ‘

  Wikipedia is wikipedia. Er zit mogelijk één of andere nazi zijn pagina te editten.

  Overigens, de engelse wiki:
  ‘Anders Behring Breivik (Norwegian pronunciation: [ˈɑnːəʂ ˈbeːrɪŋ ˈbrɛiviːk];[4] born 13 February 1979) is a Norwegian far-right terrorist’

  (of heb je die er net ingezet?)

  behanger
  Beheerder
  20/06/2015 - 11:20 11:20
  Alpha Kenny Wun
  20/06/2015 - 13:00 13:00

  Als kind had ik ooit een moppenboekje. Daar stond oa de volgende grap in:
  Amerika en Rusland doen een hardloopwedstrijd.
  De Russische atleet wint.
  In de Pravda verschijnt het volgende bericht: “Russische Kameraad verslaat nietig Amerika in spannende hardloopwedstrijd.”
  De NY Times schreef: “Amerikaanse hardloper haalt zilver tijdens internationale hardloopwedstrijd; Rusland eindigt als één-na-laatste.”

  Klinkt dit bekend?

  cspr
  Lid
  20/06/2015 - 13:53 13:53

  “ene Dylann Roof negen negers heeft neergeschoten”

  daar moet natuurlijk staan

  “ene Dylann Roof negen mensen heeft neergeschoten”

  cspr
  Lid
  Antwoord aan  Ome Mc
  20/06/2015 - 15:50 15:50

  Ik bedoel dit niet als een terechtwijzing oid. Meer als aanwijzing waar het werkelijke probleem zit: Diep in onszelf, en het begint bij de woordkeuze. Zolang we spreken over “Blank” en “Zwart” kunnen we dit probleem nooit echt oplossen.

  Dat gezegd hebbenede daaraan toevoegende: Ik heb geen enkele twijfels bij de oprechtheid van McHollander. Desalniettemin toch even duiden.

  cspr
  Lid
  Antwoord aan  Ome Mc
  20/06/2015 - 16:41 16:41

  Ik had juist gezocht naar de de negatie en het negatieve negen negers genegeerd of genegligeerd.

  Jokkebrok
  Antwoord aan  cspr
  20/06/2015 - 14:18 14:18

  Niet zo overgevoelig, cspr. Een beetje alliteratie op z’n tijd moet gewoon kunnen in deze maatschappij.

  xaderp.
  Redacteur
  Antwoord aan  cspr
  20/06/2015 - 14:51 14:51

  Raksist! Dus negers zijn geen mensen volgens jou!

  Illuminatus Magnus
  20/06/2015 - 15:18 15:18

  Onder terrorisme wordt normaal gesproken verstaan geweld plegen met een politiek doel, oftewel het via geweld proberen te veranderen van de samenleving. Dat lijkt me royaal van toepassing als zijn motieven inderdaad racistisch waren.

  xaderp.
  Redacteur
  20/06/2015 - 17:52 17:52

  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-33209654

  “Mr Scriven said Dylann Roof “had no intention of harming those people in that church”. He also said that he had “never said anything racist, never treated me any different”. “

  E.R. Deoz
  20/06/2015 - 19:15 19:15

  The Nightly Show (komt na The Daily Show) had er ook een stuk over met fragmenten van Fox News, daar waren ze er van overtuigd dat het een aanslag op christenen was, niet op negers. De dader zei dat hij zwarte mensen wilde doden, maar dit was toch duidelijk een deel van The War on Christianity. Racisme bestaat immers niet meer sinds ze een moslim uit Kenia als president hebben.

  Helaas doet cc.com aan geoblocking, maar via een torrentside bij u in de buurt is het makkelijk te kijken.

  E.R. Deoz
  Antwoord aan  Ome Mc
  20/06/2015 - 20:18 20:18

  Fragmenten kunnen blijkbaar wel, ik keek naar de volledige aflevering. Om het nog wat vager te maken kan je The Daily Show wel weer als aflevering kijken op comedycentral.nl.

  Hier het eerste deel van The Nightly Show: http://www.cc.com/video-clips/t8adub/the-nightly-show-charleston-church-shooting

  Bert
  Bert
  Lid
  21/06/2015 - 12:23 12:23
  Bert
  Bert
  Lid
  Antwoord aan  Ome Mc
  21/06/2015 - 23:18 23:18

  Nou ja, haat. okay op je maining een beetje. Maar als het om haat gaat ben jij tot nu toe hatelijker tegen mij geweest dan ik tegen jou. Vandaag ben ik in een bui om bij jouw domme Gario stukje te reageren. Maar mij claimen als van jou, daar heb ik in ieder geval meer tijd voor nodig. Tevens heb je gezien wat er op Geenstijl staat. Dat is nou een onderbouwt stuk. Leer van je collega’s (ook al hebben ze een andere menig dan jij. Maar wel tof voor je dat je als vrijwilliger aan de slag mag. Of doe dit betaald? Dat zegt wel iets over de staat van Retecool. Best jammer. Zo nu en dan staat hier best wel eens wat leuks, als dat zo door gaat is retecool een hater armer.

  Bert
  Bert
  Lid
  21/06/2015 - 18:27 18:27
  wout
  wout
  21/06/2015 - 23:28 23:28

  Tsja, ‘terrorisme’ houdt toch in dat niet alleen geweld, maar juist terreur gebruikt wordt om een doel te bereiken. Roof heeft wel geweld gebruikt, maar het is een éénling die is gepakt. De ‘terreur’, de angst voor de herhaling van geweld, blijft daardoor uit.

  “Terrorist” is een term die respect impliceert: het is een vijand waarvoor je bang bent. Roof is in dat aspect een mislukking. De unabomber is ook blank, maar in zijn geweld zat wel het terreur-aspect en men noemt hem dus ook gewoon een terrorist.

  wout
  wout
  Antwoord aan  Ome Mc
  22/06/2015 - 01:21 01:21

  Juist in de zwarte subcultuur is de grens tussen angst en respect vaag, maar goed, boeie.

  De plaatsing van ‘terrorist’ als hekkensluiter bij de karakteristieken van de unabomber is niet om dit te bagatelliseren, maar voor het effect. De FBI omschreef hem als terrorist en de media toentertijd ook.

  Het woord terrorist is bedacht bij white on white violence. Jarenlang waren de blanke IRA en ETA de schoolvoorbeelden van terrorisme. Nu is dat op wikipedia afgezwakt, waarschijnlijk door sympathisanten, of omdat de huidige organisaties minder gebruik maken van terreur. Daarbij is het woord terrorist tegenwoordig steeds meer vereenzelvigd met Midden-Oosten en Islam, omdat, face it, de terroristen daar er gewoon heel erg hun best voor doen.

  Dat is ook echte terreur. Hele organisaties en bevolkingsgroepen die onophoudelijk aanslagen plegen. Daar zit een idee achter, een strategie, daar werkt men hard om een doel te bereiken. Dat is een heel wat betere invulling van de term dan één of andere loser die zonder duidelijk plan mensen van een andere etniciteit afschiet.

  Wat weet jij trouwens van de angsten van de zwarte bevolking in de USA? Ik denk dat de meeste afro-amerikanen helemaal niet zo bang zijn voor etnisch geweld. Niet zolang de blanken geen blauwe pet ophebben in elk geval.

  Bert
  Bert
  Lid
  Antwoord aan  wout
  22/06/2015 - 09:58 09:58

  Juist. En daarbij zeggende dat de blauwe petten daar sowieso harder zijn. Trouwens 2/3 dagen geleden is een ongewapende man in de VS in zijn buik geschoten door de politie en werd al dood bloedend op zijn buik gedraaid en de boeien omgedaan. Die man was blank. Maar misschien was dat een incident…

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN