More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 032: Sample Breakdown

  Toen ondergetekende nog een jong menneke was dat met veel plezier naar de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam toog om daar plaatjes te scoren, was Clone één van zijn favoriete zaken (nog steeds trouwens) om luisterplezier aan te schaffen.

  Mijn kasten staan nog steeds vol met bij Clone aangeschaft materiaal. In Sides van Orbital was één van de bij Clone aangeschafte Albums. Na aan de praat geraakt te zijn gekomen met Serge, de oprichter en eigenaar van Clone, kwam dit album ter sprake. Het was op dat moment namelijk met afstand het album dat ik het vaakst draaide en dan vooral The Box I & II.

  Dat was voor Serge het moment om mij te laten horen hoe de muziek van Orbital was opgebouwd en dat het grotendeels uit samples van andere muziekstukken was opgebouwd. Voor mij een openbaring, maar ook een geweldig leermoment (ben het album overigens geen spat minder gaan luisteren daardoor). Tegenwoordig is dat soort informatie heel gemakkelijk online te vinden, maar destijds bestond die mogelijkheid toch aanzienlijk minder.

  Maar dan zijn we er natuurlijk nog niet, want veel samples worden vervolgens door de jatmoos artiest in kwestie ook nog eens volledig omgebouwd tot een nieuw stuk muziek. Tracklib, een soort online plaatjeswinkel maar dan gespecialiseerd in samples, heeft een geweldig youtubekanaal waarop ze populaire nummer ontleden tot op de sample en vervolgens laten zien hoe die sample in het betreffende nieuwe nummer is toegepast.

  Actueel voorbeeld is One More Time van het gisteren helaas gestopte Franse elektro-duo Daft Punk (krast Daft Punk live meemaken door op bucket list, gelukkig hebben we de registratie nog). One More Time is één van Daft punks grootste hits, maar is vooral herkenbaar vanwege de herhalende disco sample. Die sample blijkt opgebouwd te zijn uit onderdelen van het nummer More Spell On You van Eddie Johns uit 1979. Daar zijn drie stukjes uitgeknipt, die vervolgens tot de enorm herkenbare tune van One More Time zijn omgekat:

  Check vooral het youtubekanaal van Tracklib, voor meer Sample Breakdown plezier. Je meest onverwachte Sample Breakdown kunnen jullie kwijt in de reacties.

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 3 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Flepz0r
  Beheerder
  23/02/2021 - 17:23 17:23

  Nou, direct al https://www.youtube.com/watch?v=9uKRqS98kIg, DJ Shadow ft. Run The Jewels – Nobody Speak

  Die al eens op RC terugkwam: https://www.retecool.com/rc-late-night-music-dj-shadow-feat-run-the-jewels-nobody-speak/

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN