More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 026: Live Perseverance Mars Rover Landing

  Joe, daar zijn we weer! Want ondanks dat die pannenkoeken van Viruswaanzin een rechter hebben kunnen overtuigen dat de avondklok van tafel moet, heeft het hof besloten dat deze uitspraak opgeschort moet worden tot morgen het hoger beroep dient.

  Mooi, want en die maatregel is er niet voor niets en wij kunnen nog even door met de avondklokestafette. Vanavond belooft het echt smullen te worden, want we gaan naar Mars. Hoewel Elon Musk de laatste tijd de vooral de ruimteshow steelt met proeflanceringen van zijn redelijk hard heersende Star Ships, speelt de NASA gelukkig ook nog steeds behoorlijk mee.

  Vanavond om 21.55 Nederlandse tijd zal namelijk de nieuwe Mars Rover, Perseverance genaamd, landen op de rode planeet. De Perseverance is afgelopen zomer op 30 juli met een Atlas V raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral, om nu zes en een halve maand later in de 49 kilometer grote Jezero-krater te landen op Mars. En dat is behoorlijk spannend, want aangezien Mars zo’n pleuriseind weg is, heeft de communicatie met de Rover ongeveer 11 minuten vertraging. Vooral de laatste zeven minuten van de verder volautomatische landing schijnen erg spannend te zijn. Het landen gebeurt via een soort vliegende kraan, waarbij bepaalde delen (denk aan een parachute en ook het hitteschild) via explosieve bouten op het juiste moment gelost zullen moeten worden.

  En als dat niet goed gaat, ligt er de komende jaren een stuk schroot van 3 miljard dollar in die krater eenzaam te lopen leggen wezen. Dat zou natuurlijk doodzonde zijn, want de voorganger van de Perseverance, de Curiosity Rover, rijdt inmiddels ook al bijna tien jaar rond op Mars. Dus laten we hopen dat Perseverance minimaal tien jaar naar bewijs van leven op Mars kan gaan zoeken.

  Voor vanavond geen ding, maar later tijdens de missie wel: er reist ook een heuse Mars-helikopter, Inguinity genaamd, mee met de Perseverance. Want dat je kunt rondrijden op Mars weten we inmiddels wel, maar is de dunnere atmosfeer ook geschikt om met een helikoptertje rond te vliegen? De komende tijd gaan we er achter komen. Veel meer dan dat zal de Inguinity overigens niet doen. Maar met een beetje mazzel schiet het helikoptertje ook nog wat kick ass luchtfoto’s van Mars.

  Hieronder is vanaf ongeveer 20.15 Nederlandse tijd het evenement te volgen. En hier meer informatie over de huidige missie en andere missies van NASA. Wij hebben alvast plop en nootjes klaar staan.

  En omdat het gewoon snoeihard heerst hieronder (zodra de Perseverance gaat landen) een 360 view in de control room van NASA.

  Update:
  Touchdown!

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  14.1
  Lid
  18/02/2021 - 17:37 17:37

  Ik hoop dat ze nu voorzichtiger zijn, Curiosity had een kat doodgereden.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  18/02/2021 - 18:34 18:34

  Van de Flat Mars Society hoor je ook niet meer zoveel

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  18/02/2021 - 20:09 20:09

  Snel nog even deze kijken
  https://youtu.be/yqqaW8DCc-I

  14.1
  Lid
  18/02/2021 - 21:33 21:33

  Kut.

  marsboete.jpg

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN