More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 024: Doorpakken met zelfgemaakte croissants

  Vandaag gaan we in onze avondklok-estaffete eens culinair doorpakken met een een recept om zelf croissantjes te maken. Belangrijkste stukje keukengereedschap is de deegroller, en zoals de visionaire Japke-d. Bouma het al zag: uitrollen is het nieuwe doorpakken. Waarmee je dus mijlenver voorligt op Wopke Hoekstra en andere fossiele managertypes die zijn blijven plakken in het doorpakken. Bent u daar nog, lieve Retecoollezertje?

  Croissantjes zijn natuurlijk de kers op de appelmoes van le petit-déjeuner, altijd handig voor de morning after als u weer eens na een premature ejactulatie als een blok in slaap bent gevallen, in plaats van eens goed door te pakken zoals Wobke dat zou doen, en u dus wat goed te maken heeft bij uw liefje. U mixt daarvoor 500 gram gewone supermarkt bloem, 10 gram zout, 50 gram suiker, 20 gram verse gist, 125 gram melk en 125 gram water tot een soepel deeg, niet te kort, gewoon even goed doorpakken. Laat het deeg 1 à 2 uur afgedekt rijzen, en leg het nog eens een uur in de koelkast totdat het deeg goed koud is. Want dat is cruciaal in dit recept: de ingredienten dienen net zo koud te zijn als de reactie van uw liefje na uw faux pas van gisterenavond!

  Wopke Hoekstra doet het effe voor!
  Wopke Hoekstra doet het effe voor!

   

  Rol het deeg uit tot een grote lap van ca 40 bij 40 cm, en teken daar nauwelijks zichtbaar een ruit op, die de middelpunten van alle zijkanten verbindt. U neemt nu een pak roomboter, snijdt daar dunne plakken van waarmee u deze ruit bedekt. Dat hoeft niet extreem netjes of gelijkmatig, dat corrigeert zichzelf verderop in het proces, zoals Wobke dat zou zeggen. In de beter supermarkt of speciaalzaak kunt u pakjes peperdure Franse Beurre AOC verkrijgen, die net iets meer vet en iets minder water bevat dan de doorsnee Hollandse roomboter. Als u deze neemt staat uw liefje u wellicht na het ontbijt nog een herkansing toe zammazegge.

  Dit recept voor een verkiezingsnederlaag bespreken we binnenkort!
  Dit recept voor een verkiezingsnederlaag bespreken we binnenkort!

   

  We pakken nu gelijk door door door de vier punten van het deeg naar het midden toe dicht te slaan. U krijgt dus een soort envelop van deeg met daarin een vulling van roomboter. U vouwt deze in de lengte op, zodat u een strook van ca 10 cm breed overhoudt. Met de deegroller rol u deze uit, en vouwt deze weer terug naar de originele lengte. Leg alles 30-45 afgedekt in de koelkast. We gaan het deeg weer twee keer uitrollen en terugvouwen en stoppen het weer in de koelkast, en dat herhalen we nog een keer. Doe vooral zelf ondesjoek, zou Bange Frans zeggen, op Youtube bijvoorbeeld zijn veel voorbeelden te vinden.

  Vervolgens rol je het deeg uit tot een dunne rechthoeke lap van ongeveer een halve cm dik en nog altijd ca 10 cm breed. Beetje afhankelijk van hoeveel u goed te maken heeft bij uw liefje snijdt u daar 5 of zes rechthoeken uit, 10 cm breed dus en 5-7 cm hoog. Ieder rechthoek snijdt u vervolgens diagonaal door zodat u tamelijk langwerpige driehoeken overhoudt. Rol deze vanaf de brede kant losjes op richting de punt, zoals u wel eens gedaan hebt met die croissants uit blik. Laat alles afgedekt nog 90 minuten rijzen, bestrijk desgewenst licht met een geklopt ei, en bak 15 minuten op 200 graden. Even laten afkoelen voordat u aanvalt. Na het laatste rijsproces kunt u een deel ook op een keukenplankje leggen en invriezen. Wanneer ze net zo ijzig zijn als uw seksleven na gisterenavond kunt u ze in een afsluitbare zak in de vriezer bewaren. Afbakken doe je dan 20 minuten op 200 graden.

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  16/02/2021 - 16:43 16:43

  Hooks! Dat zijn kadetten!

  doorpakke-696x772[1].jpg
  hangmat
  hangmat
  Gast
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  16/02/2021 - 16:52 16:52

  Toch niet met ROOMBOTER?!! Plantaardige Margarine neem ik aan? toch? Lekker tussensmeren en doorpakken!

  hangmat
  hangmat
  Gast
  Antwoord aan  Der Webmeister
  16/02/2021 - 21:54 21:54

  = hetzelfde als sex hebben met een stuk groente. you can’t deny nature!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN