More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 010: Vega-worstenbroodjes!

  Worstenbroodjes, lieve Retecoollezertje, zijn natuurlijk een Fallussymbool van jewelste en wellicht daarom ook het ultieme streetfood in onze prachtige provincie Noord-Brabant. Lekker handzaam om mee te nemen als je de stoeptegels uit diezelfde street haalt om te gaan avondklokrellen, je de plaatselijke friettent al gesloopt hebt, en je toch wilt snacken! Want van rellen krijg je natuurlijk honger. Om de autoriteiten op een dwaalspoor te brengen hebben we ze expres vega èn halal gemaakt! Dat verwacht Deep State namelijk niet!

  We gebruiken hiervoor kant-en-klaar vegagehakt. Probleem is dat je niet zomaar een conventioneel worstenbroodje recept kunt gebruiken en het gehakt simpelweg vervangen door vegagehakt. Dat wordt niet gaar in de oven, en als uiteindelijke vulling heb je een soort dunne pudding. Na wat experimenteren in de Redactiekeuken heb ik dat geloof ik wel aardig opgelost.
  Let erop dat je niet van dat kruimelige rul-gehakt koopt, die categorie is nogal ruim vertegenwoordigd. Wat je moet hebben is vega-gehakt dat lijkt op een dikke klodder echt gehakt. Mijn favoriet is Garden Gourmet Sensational Gehakt, maar er zijn ook prima huismerk varianten zoals AH Ruig gehakt, of Jumbo Lekker Veggie Vers Gehakt Vegetarisch. De eerste twee zijn 200 gr verpakkingen en die van de Jumbo is 300 gr. We gaan heel bescheiden 6 worstenbroodjes maken, dus in dit recept gaan we uit van 200 gram vegagehakt.
  We starten met het deeg, dat kinderlijk eenvoudig is, tegen infantiel aan.
  Je kneed 150 gram bloem, 20 gr melk, 60 gr water, 20 gr boter, 3 gr zout, 3 gr suiker en 1 zakje (7 gr) instantgist door elkaar, al dan niet met behulp van een of andere keukenmachine, en al snel heb je een mooi soepel deeg. Leg dit een kwartier afgedekt weg. Vervolgens verdeel je het deeg in 6 gelijke porties en maakt er bollen van. Leg weer afgedekt weg.
  Bak intussen in een scheut olie of boter het gehakt gaar, dat duurt zo’n 10 minuten.
  Terwijl het gehakt bakt gaan we een klein beetje soezendeeg maken. Smelt 25 gr boter in een pannetje, bak daar kort 30 gram bloem in, en blus af met 50 gr water. Laat dit even afkoelen. Klop een ei los in een kopje, en roer de helft door je deegbal totdat je weer een consistent deeg hebt. De andere helft bewaren, want die gebruiken we verderop!
  Intussen zal ook het gehakt klaar zijn. Ik gooi er dan twee flinke eetlepels ordinaire gehaktkruiden uit een zakje doorheen, ongeveer 15 gr, om het voor de gewone hardwerkende Nederlander lekker vertrouwd te laten smaken. Al experimenterend is dat trouwens geevolueerd tot 1 lepel gewone Verstegen gehaktkuiden, en een schep van de pittige versie. Mix tot slot het soezendeeg met het gehakt, ik zet er gewoon een paar minuten flink de mixer op. Verdeel in 6 stukken en rol er worstjes van, van 10-12 cm lengte.

  Wie geen vega of halal lust strooit gewoon een schepje van dit spul erdoor! Doen we niet moeilijk over!

  Om er nu worstenbroodjes van te assembleren geef ik graag het woord aan Robèrt. In dit filmpje doet hij perfect voor hoe dat moet: met de deegroller maak je een ovaal die net iets langer en iets breder is dan je worstjes. Trek het deeg dan om je worstjes, zoals je een hoeslaken om een matras heen trekt, duw de losse uiteinden aan elkaar en rol even alles op. Afijn, Robert doet het beter voor dan ik het kan uitleggen. Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een bakplaat waar je bakpapier op gelegd hebt. Tot slot bestrijk je ze heel licht met het overgebleven ei, en laat alles afgedekt minstens een uur narijzen. Ik zet gewoon een tweede bakplaat ondersteboven op de eerste.
  Verwarm de oven voor op 230 graden en bak een minuut of 10. Even af laten koelen en smullen nondedju!

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Skyclad
  Skyclad
  02/02/2021 - 17:03 17:03

  Waarschuwing: Spul van Garden Gourmet laat me volgens mijn vriendin uit mijn bek meuren. Dus mogelijk toch een ander merk vega spul proberen.

  RRRobert
  Antwoord aan  Skyclad
  02/02/2021 - 17:10 17:10

  Die (nieuwe) vega(n) producten uit de huismerkstal van de AH zijn sowieso prima te nassen. Zeg ik als flexitariër. Die boneless wings bijvoorbeeld, zijn gewoon echt goed.Twee pakjes (= twaalf stuks) kloksgewijs in de koekenpan, bakken in wat olie. Om de minuut ff kantelen en na 4, 5 minuten aanvallen, want ze zijn zo op.

  Laatst bewerkt op 3 jaren geleden door RRRobert
  hangmat
  hangmat
  Gast
  03/02/2021 - 00:19 00:19

  bovenstaand recept lijkt mijn geen cultureel erfgoed. wellicht is het best lekker maar de cultuur moet niets hebben van dit soort receptjes. Een margeaangelegenheid derhalve, maar toch eet smakelijk!

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  hangmat
  03/02/2021 - 09:18 09:18

  Cultuur Marxist! 🙂

  Bobbie Rotkop
  Bobbie Rotkop
  Lid
  03/02/2021 - 08:17 08:17

  De hamvraag is natuurlijk, smaakt het ook een beetje als een echt worstenbroodje? en heeft het ook een beetje hetzelfde mondgevoel? Ik als die hard vleesknager zal er niet zo snel aan gaan hoor, wat een boer niet kent dat vreet ie niet, maar ik juich dit soort initiatieven van harte toe, want hoe meer mensen vegetarisch eten, hoe minder belastend mijn oneindige lust voor vleesch zal worden!

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Bobbie Rotkop
  03/02/2021 - 09:21 09:21

  Dat blijkt het soezendeeg wat er doorheen gaat dus verrassend goed te doen. Zonder is het niet te verwerken ook begreep ik van de maesto.

  Bobbie Rotkop
  Bobbie Rotkop
  Lid
  Antwoord aan  Der Webmeister
  03/02/2021 - 16:41 16:41

  En vega-worstenbroodjes maken onaardig blijkbaar.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN