More

  RECENTE POSTS

  Asielzoekers en cijfers, dat valt nog niet mee

  Wat een gejank over die AZC’s niet vollopen. Dat was [krachtterm] te verwachten. Van iedereen die zich beleidsmatig bezighoudt met deze kwestie, mag je verwachten dat ie de cijfers bij de bron gaat halen, en NIET bij de media, want die snappen er blijkbaar niets van.

  De rel in Steenbergen over een AZC is al weer bijna een jaar geleden. Die rel viel samen met het moment dat de vluchtelingencrisis een hele heftige piek beleefde. Sindsdien is het aantal vluchtelingen dat via Turkije naar Europa komt, stevig gedaald. Sterker: de grootste daling is gebeurd vóór de Erdogan deal, en sinds die deal is de daling minder scherp.

  Er komen nog wel vluchtelingen. Hun aantal varieert een beetje, maar die variatie is peanuts vergeleken met die piek van vorig jaar oktober. Toch blijven de media bij elk opgaand ribbeltje zeggen dat het aantal asielzoekers aan het stijgen is. Met de beelden van oktober 2015 in je hoofd, klinkt een stijging eng. Je moet er nog altijd beleid op maken want het aantal is niet nul, maar de heftige crisis van toen, ligt al bijna een jaar achter ons.

  Zowel de reguliere nieuwsmedia als politici en andere beleidsmakers, hebben cijfers met elkaar verward. Er is een verschil tussen de komst van mensen waarvan je moet gaan bepalen wie je toelaat met een vluchtelingenstatus en wie je terugstuurt, en de totale instroom van mensen die je daadwerkelijk toelaat in Nederland.

  Mensen waarvan nog niet is bepaald of je ze toelaat, zijn asielzoekers. Asielzoekers moet je tijdelijk huisvesten in een AZC. Er komen minder en minder asielzoekers en dat hadden de beleidsmakers van AZC’s moeten en kunnen weten.

  Instroom bevat ook andere mensen dan asielzoekers. Het is niet alleen de stroom mensen die aan de Nederlandse poort komen rammelen en waarvan de mensen in Steenbergen en Montfoort van in de gordijnen gaan, maar juist de mensen waarvan de IND na screening heeft bepaald dat ze worden toegelaten tot Nederland, en de hun familieleden, de nareizigers. Voor deze mensen heb je dus géén AZC nodig.

  Nadat je een piek van asielzoekers hebt gehad, heb je dus een (flink) aantal maanden voor de screening nodig, waarna er een (afgevlakte) piek van toelatingen èn uitwijzingen volgt. De instroom van mensen die je toelaat, piekt dus maanden nadat de asielaanvragen hun piek hebben gehad.

  Dus als je als beleidsmaker instromers incl nareizigers als asielzoekers gaat zien, dan ga je onnodig grote AZC’s bouwen, en een onnodige strijd aan met de burgers die geen groot AZC in hun wijk willen. En je had het kunnen weten.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN