More

  RECENTE POSTS

  Als je niets te verbergen hebt… ow, wacht.

  Dat eeuwig terugkomende zinnetje uit de titel geldt namelijk alleen voor u. Burgers. Niet voor statistieken over afluisterpraktijken van de stasi KGB prism Nederlandse Veiligheidsdiensten. Tenminste, als het aan Ronald Tapsterk ligt.

  Die probeert namelijk de statistieken daarover uit 2001 en 2013 verborgen te houden. Dat is zogenaamd “staatsgeheim”.

  De minister heeft in dat antwoord betoogd dat het openbaar maken van het aantal taps door de AIVD over een langere periode inzicht zou bieden in de modus operandi van de dienst en dat dit des te meer geldt indien dergelijke gegevens ook in de toekomst van jaar tot jaar beschikbaar zouden komen. Als deze gegevens worden afgezet tegen de bekende dreigingen of ontwikkelingen en technologische ontwikkelingen, kan volgens de minister door middel van deductie inzicht worden verkregen in de aard en omvang van specifieke werkwijzen van de dienst.

  Vermoedelijk is dat ook precies wat Bits of Freedom wil weten: hoe vaak we nou precies afgeluisterd zijn.

  Met het besluit om die statistieken geheim te houden was BoF het niet eens, en spande een procedure aan. Want Plasterk kan wel vinden dat die data geheim moet zijn, de Commissie Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zegt echter van niet. Dus krijgt Bits of Freedom, die al een tijdje probeert die statistieken te verkrijgen, gelijk. De Raad van State verwees namelijk recentelijk het besluit om de statistieken niet openbaar te maken naar de prullenbak.

  Het resultaat is dat Plasterk het besluit opnieuw moet nemen. We kunnen vast al wel raden dat dat een nieuwe poging wordt die data geheim te houden. Net als dat toch inmiddels het sterke vermoeden bestaat dat in 2013 en 2001 de tapstatistieken de schaal van het bijbehorende grafiekje behoorlijk op gaan rekken. Maar, optimistisch als we zijn, roepen we minister Tapsterk toch even op: Hey, Roon, kom eens met die gegevens? Of heb je soms wat te verbergen?

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN