More

  RECENTE POSTS

  BREKEND: 7 planeten ontdekt die mogelijk water hebben

  Buiten ons mooie zonnestelsel zijn er zeven nieuwe planeten ontdekt die ruwweg dezelfde afmetingen hebben als onze aarde. Ook is het klimaat op enkele ervan zodanig dat er een mogelijkheid bestaat dat er vloeibaar water gevonden kan worden, iets wat natuurlijk een voorwaarde voor leven is! Dit is vandaag in een persconferentie bekend gemaakt door NASA.

  De zeven planeten zijn ontdekt tijdens hun tripje langs hun moederster, de dwergster TRAPPIST-1. Een paar van de planeten bevinden zich volgens een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature in de zogenaamde leefbare zone van die dwergster. Het zou dus zomaar kunnen dat ze oceanen met water op hun oppervlak hebben. NASA maakte deze ontdekking bekend in een persconferentie, maar de agency vertelde er wel bij dat een onderzoeksgroep uit Luik de ontdekking  gedaan heeft.

  Aarde-achtig

  Al vorig jaar werden er door een internationale groep astronomen drie planeten ontdekt die het formaat van onze aarde hebben. Hierna werden nog vier vergelijkbare planeten ontdekt waarop een klimaat heerst waar in theorie leven mogelijk is. De zeven planeten hebben een erg korte omlooptijd. Op onze aarde duurt een jaar 365 dagen, maar bij de TRAPPIST-1-planeten duren die tussen de anderhalve dag en 13 dagen. De ster waar ze bij horen is een stuk koeler dan onze zon en ze staan er vrij dichtbij. Volgens onderzoekers zijn zes van de zeven planeten daardoor serieuze kanshebbers voor buitenaards leven. Ze liggen echter zo’n 39 lichtjaar van onze planeet af, wat niet te overbruggen valt. We zullen dus voorlopig geen welkomsttaarten hoeven te bakken voor aliens.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  22/02/2017 - 20:03 20:03

  “Ze liggen echter zo’n 39 lichtjaar van onze planeet af, wat niet te overbruggen valt.”
  Toch jammer, die planeet die elke anderhalve dag een gratis rondje Trappist doet (voor niks komt immers de zon op), klinkt me best vriendelijk in de oren.

  Weirdoinventor
  Lid
  22/02/2017 - 22:06 22:06

  Als ze bij zo’n klein sterretje horen zijn degenen in de bewoonbare zone waarschijnlijk tidally locked (een kant altijd licht een kant altijd donker), al is dit stelsel met een half miljard jaar misschien nog wel jong genoeg dat dat nog niet gebeurd is. Maar dat verkleint dan op zichzelf ook wel weer de kans dat daar meer rondzwemt dan een RNA streng die fosfolipiden probeert uit te vinden.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  23/02/2017 - 11:10 11:10

  De kan op leven in een jong stelsel is wellicht ook wat kleiner. Random mutaties hebben tijd en ruimte nodig.
  En over die afstand zou ik me geen zorgen maken. Op 39 lichtjaar heeft een technologisch geavanceerde samenleving ons allang ontdekt. De kans dat zij ons contacten is voorlopig nog stukken groter dan andersom. Dat zoiets nog niet is gebeurd lijkt me eerder een bewuste keuze; geef ze eens ongelijk.

  Bismarck
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  23/02/2017 - 11:52 11:52

  Wat erger is, zo’n dwergster laat nogal eens behoorlijke scheten, die de atmosfeer van die dichtbij gelegen planeten kunnen wegblazen. Het zit er dus dik in dat die planeten geen atmosfeer van betekenis meer hebben en dat is ook niet echt bevorderlijk voor leven.

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Bismarck
  23/02/2017 - 13:37 13:37

  De zonnewind is waarschijnlijk de reden waarom de aarde zoveel lucht en water heeft. De Aarde ligt in de ring waar water- en CO2-kristalletjes terecht komen als een ander object te dicht bij de zon is geweest. Venus heeft haar atmosfeer zien wegwaaien met de zonnewind. De aantrekkingskracht van de Aarde is groot genoeg om te stofzuigen en water en lucht bij zich te houden. (maar bijvoorbeeld Helium ontsnapt)

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  MadDieu, drukt zijn snor
  23/02/2017 - 22:43 22:43

  *Hoog stemmetje* Wat erg jammer is, want er zou een stuk minder oorlog zijn als iedereen continu klonk alsof je niet serieus moet nemen wat ze zeggen.

  Geheel terzijde (en op een normale toon): Venus heeft toch juist enorm veel atmosfeer? Is nog voornamelijk CO2 ook, heeft wel wat weg van de aardse atmosfeer van voor de zuurstofproducenten, maar dan dus meer.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  24/02/2017 - 16:01 16:01

  Had Carl Seagan niet ooit het plan om gemuteerde bacteriën in te zetten om de atmosfeer van Venus voor ons leefbaar te maken?

  Ketsman
  26/02/2017 - 19:33 19:33

  Dat lijkt me best lekker, zo’n natte planeet.

  Ketsman
  26/02/2017 - 19:48 19:48

  [imgcomment image[/img]

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN