More

  RECENTE POSTS

  Gorden Kaye (‘Allo ‘Allo’s René Artois) is overleden

  “You stupid woman!” Zo luidden de woorden van René Artois uit ‘Allo ‘Allo als hij weer eens met zijn serveerster Yvette in zijn armen werd betrapt. Helaas is René, of Gorden Kaye zoals de Britse acteur heette, vandaag op 75-jarige leeftijd overleden.

  Oooooh, Rrrrrrrené…

  Kaye werd vooral bekend door zijn rol in de eighties comedy ‘Allo ‘Allo!, waarin hij een cafébaas in de Tweede Wereldoorlog speelde. De dikke, kalende Fransman was op onverklaarbare wijze onweerstaanbaar voor de vele vrouwen in zijn café. Tussen alle affaires door moest hij ook nog de Duitsers én het verzet te vriend houden. Op de meest ingewikkelde manieren werden om de haverklap twee Engelse piloten zijn café uit gesmokkeld. Ook moest het schilderij the Fallen Madonna with the Big Boobies worden vervalst om na de oorlog voor grof geld te verkopen en probeerde René zijn slippertjes voor zijn vrouw Edith geheim te houden. De kracht van de serie zat in de herhaling van grapjes. De stokoude vervalser die zichzelf elke keer weer superherkenbaar vermomde, maar dan: “It is I, LeClerc.” fluisterde, bijvoorbeeld. Het mooie van René Artois als personage is natuurlijk het feit dat hij van de ene ingewikkelde scheme naar de andere ging, maar tegelijkertijd vooral zijn eigen hachie probeerde te redden.

  Bonjour

  Gorden Kaye begon in 1967 met acteren en heeft voornamelijk in televisieseries gespeeld. Na ‘Allo ‘Allo heeft hij niet veel meer gedaan qua acteren. In 1989 kwam zijn autobiografie uit: ‘René and me; a sort of autobiography’. In dit boek vertelt Gorden over de ervaringen uit zijn jeugd als homoseksuele jongen met overgewicht. In 1990 was hij bij een auto-ongeluk betrokken toen het stormde en er een reclamebord door de voorruit in zijn voorhoofd kwam. Wonder boven wonder herstelde Kaye volledig, al bleef er een zichtbaar litteken op zijn hoofd achter. Hoewel de serie ‘Allo ‘Allo al in 1992 stopte, is hij ontelbaar vaak herhaald op de Nederlandse televisie. Kaye zal in ons collectieve geheugen achterblijven als de schavuit René Artois. Bonjour, monseigneur.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN