We gaan het eens uitvoerig hebben over de dwarsfluit, lieve Retecoollezertjes. Mateloos populair in de popmuziek tijdens de nadagen van het hippietijdperk, want enerzijds een zacht en vriendelijk geluid vergeleken met al die militaristisch klinkende elektrische gitaren, maar anderzijds toch ook een beetje rebels, dwars zo u wilt. De dwarsfluit bespelen doe je subtiel met je lippen, als ware het een soort tedere vorm van zoenen, wat natuurlijk helemaal groovy was in de late sixties.

Het legde natuurlijk ook de link met klassieke muziek, en gaf daarmee de nog jonge popmuziek een aureool van tijdloosheid, en legde in één moeite door de basis voor de Progrock. Jethro Tull is zo’n beetje de bedenker van deze cross-over tussen popmuziek en dwarsfluit, onze eigen Golden Earring sprong direct op deze bandwagon, waarbij Barry Hay met die 50 cm lange glimmende staf, stevig in z’n rechterhand geklemd, natuurlijk als geen ander duidelijk weet te maken dat we hier van doen hebben met een fallussymbool van jewelste. En kijk even met bewondering hoe Thijs van Leer trok bij Focus. Een ander mooi voorbeeld is Jacques Dutronc met deze TOP2000 kneitert.
U vraagt zich natuurlijk inmiddels al een regel of twintig verontrustend af waar dit allemaal toe leidt? Welnu, een paar weken geleden verscheen Stad en Land, het vierde album van Rotterdams trots The Kik (als je het project met Armand meetelt). Op dit nieuwe album klinkt The Kik niet meer zo ongecompliceerd vrolijk en up-tempo als u wellicht van ze gewend was, maar juist heel ingetogen, melancholisch, subtiel, contemplatief, kortom: meer volwassen. Zowel muzikaal als in hun teksten heeft de band een enorme groeispurt gemaakt. Het album is dan ook ronduit een juweeltje, en ademt de diversiteit van de late jaren 60 uit, met fijne verwijzingen naar TOP2000-kneitert Boudewijn de Groot. De basis van gitaar-bas-drums is gebleven, maar worden aangevuld met een bonte verzameling instrumenten: orgeltjes, trompet, strijkers. En op het openingsnummer van het album, tevens de RCLNM van vandaag, horen we de haast vergeten -jawel!- dwarsfluit! Die jongens van The Kik doen dat gewoon! Nu had The Kik het maken van vintage muziek al tot ware kunst verheven, maar met deze dwarse dwarsfluit hebben ze mijn 5 sterren dubbel en dwars verdiend. Tekstueel lijkt deze RCLNM bovendien een ode te zijn aan deze evergeen. Stad en Land is het beste wat Rotterdam ons dit jaar te bieden heeft. Na het landskampioenschap van Feyenoord natuurlijk. Ik zie je in de stad: op de Coolsingel!

https://www.youtube.com/watch?v=D7gHlfqnUYQ

1

Reaguur dan!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
cspr Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
cspr

comment image