More

    RECENTE POSTS

    Oekraine Referendum: Wil je nou de plofkip uitbannen of niet?

    Een argument tegen het samenwerkingsverdrag dat op het eerste gezicht hout lijkt te snijden is het diervriendelijkheidsargument. In de EU hebben we een bepaalde mate van agrarische regelgeving bereikt die ervoor moet zorgen dat dieren in de voedselindustrie een bepaalde levensstandaard moeten krijgen.

    Het argument tegen het samenwerkingsverdrag is dat deze regels in Oekraïne niet gelden en het daarom zou kunnen dat er op de Europese markt weer plofkippen en andere, op z’n zachts gezegd, van dieronvriendelijke agrarische processen afkomstige vleeswaren beschikbaar worden.

    Dat lijkt inderdaad een argument, want wellicht zijn de prijzen lager en is de consument er toch weer toe te verleiden een plofkip te kopen. Maar als je er goed over nadenkt doe je daarmee de Oekraïense kippen tekort. Tenslotte is het de bedoeling dat op termijn Oekraïne haar regelgeving met die van de EU gaat harmoniseren. Als het protest tegen de import van de plofkip dus gaat om het welzijn van de dieren dan maak je met een tegenstem de keuze om de plofkippen buiten de EU te laten voor wat ze zijn: plofkippen. Die zonder harmonisering van regels onder druk van het samenwerkingsverdrag nog heel lang in Oekraïne gaan bestaan.

    Alweer een referendumpots? Ja. Want wij zijn voor samenwerken. Dat boekt namelijk resultaten, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten. Maar verder hebben we ook echte argumenten hoor. Zoals Taya. Of Yulia.

    Ons voor oostblokfetishisten uitmaken doet u op Twitter. Als u eerst onze pagina liket, mag u overigens ook nieuwe knuppels suggesties voor onze interne Miss Oekraiene-gevechtdiscussie in het hoenderhok gooien insturen via Facebook.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    3 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    3 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Skyclad
    Skyclad
    31/03/2016 - 11:50 11:50

    Wat is de EU regelgeving wat betreft import van plofkippen en zo? Als ze iets op de interne markt verbieden zijn er meestal ook regels over de import er van. Tenminste, dat hoop ik.

    Dit was Ahmed
    Dit was Ahmed
    Antwoord aan  Skyclad
    31/03/2016 - 13:12 13:12

    Volgens het voormalige VVD-Kamerlid Oplaat zei de Oekraïense minister van Landbouw Pavlenko vorig jaar dat het kippenvlees uit zijn land voorlopig niet aan de EU-eisen kan voldoen. Dat geldt voor zowel de voedselveiligheid als het dierenwelzijn. Intussen mag het ‘risicovolle pluimveevlees’ al wel naar Nederland geëxporteerd worden. Oplaat in het persbericht: ‘Dat mag op grond van het eenzijdig accepteren van het vrijhandelsakkoord door de EU, hetgeen door Nederland is onderschreven’.
    Pavlenko verklaarde in een op 9 maart 2015 gepubliceerd – interview met ‘Boerderij’ – dat EU-eisen omtrent dierenwelzijn “nu niet aan de orde zijn” en dat ze “meer serieuze vraagstukken hebben”.
    Myronivsky Hliboproduct (MHP), slacht jaarlijks zo’n 332 miljoen (plof)kippen. Deze plofkippengigant staat op het punt zijn productie met 70% te verhogen. Dat komt mede door het associatieverdrag met de EU.

    Dit was Ahmed
    Dit was Ahmed
    31/03/2016 - 12:07 12:07

    Als veggie krijg ik met de dag meer zin om nee te gaan stemmen. Zomaar een greep uit de feitenmachine: ‘HandelsNAZI Nederland profiteert ook van de plofkippenhandel. De Oekraïense slachtfabriek Myronivskt Hliboproduct (MHP) is bijvoorbeeld gebouwd met leningen van onder meer ING en Rabobank. Verder gebruikt MHP Nederlandse broedmachines, slachtmachines en verpakkingstechnologie. De helft van de Europese export gaat naar Nederland. En in Veenendaal staat Europa’s grootste afnemer van MHP’.

    Het idee dat een handelsverdrag met Oekraine hierin verbetering gaat brengen grenst wat mij betreft aan een behoorlijke portie naiviteit. Zie de inhoud van het associatieverdrag voor wat betreft dierenwelzijn: ‘In het associatieverdrag staan een paar passages over aanpassingen die Oekraïne moet doen ten aanzien van dierenwelzijn maar er staan geen deadline en sancties bij’.
    Dit wordt helemaal niets dus. Het herinnert me aan de de tekst in de nieuwe grondwet destijds die ons wel eens eventjes door de strot geduwd zou worden, ook daarin waren geen keiharde afspraken omtrend dierenwelzijn opgenomen. Wat we daaruit leren is dat we een hervorming van de biosector naar ethisch verantwoord nooit moeten verwachten uit de hoek van de marketeers (lees politici) maar uit de hoek van de organisaties die dierenwelzijn gewoon op plaats 1 in hun agenda hebben staan en niet ergens ver onderaan.

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN