DELEN HEERST HARD

We stemmen nu over iets met Oekraïne, terwijl er een feitenvrij debat is over NL in de EU. De aanleiding om nu een referendum te organiseren, is oud zeer over het referendum 2005. En dat terwijl het debat toen niet over de EU ging, maar over achterkamertjespolitiek.

De NRC schreef het beste stuk over dit referendum tot nu toe. Uit hun interview blijkt dat de aanstichters van dit referendum uit waren op een willekeurig Europees onderwerp. Dat is rancune over het feit dat het kabinet de uitslag van het referendum over de Europese grondwet naast zich neerlegde, nadat Nederlanders het EU-referendum hadden aangrepen om een anti-Balkenende geluid te laten horen.

“Gewoon een stukje VOC-mentaliteit naar demense toe! Toch? “

Het Kabinet Balkenende was er in al haar gereformeerde arrogantie vanuit gegaan dat de burger hun stemadvies wel even zou volgen. Zij waren daardoor volledig afwezig in het debat en hebben niets uitgelegd over de redenen of inhoud van die grondwet. Dat wakkerde de onvrede over de kloof tussen burger en politiek verder aan, en daardoor kon het publieke debat over iets anders gaan dan over de inhoud van die (onleesbare) grondwet.

Deze club die nu het referendum aanjaagt, verwijt de EU wat ze het CDA had moeten verwijten: macht nemen over de hoofden van de burger heen. Het was niet de EU die het vorige referendum naast zich neerlegde, dat was het arrogante Kabinet Balkenende, dat begreep dat ze op hun lazer hadden gekregen en dat de inhoud van de grondwet niet aan de orde was geweest. Daarin zagen ze de reden om de uitslag naast zich neer te leggen.

Er werd op geen enkele premier zo neergekeken als op Balkenende. Die was ook eigenlijk onder vreemde omstandigheden groot geworden. Veel mensen hadden CDA gestemd in de hoop dat een grote partij de LPF buiten de regering zou houden, maar dat CDA ging er juist mee in zee, en wist daarna ondanks een dalend aantal kiezers in het zadel te blijven.

Campagnes voeren op basis van sentimenten over andere onderwerpen dan die waarover we gaan stemmen, blokkeren het debat. Als je nu iets over Oekraïne zelf zegt, dan lijkt dat offtopic. En het rare is: in de vluchtelingendeal met Turkije wordt wél gesproken over toetreding, maar daar hoor je de anti-EU’ers dan weer niet over. Daarom denk ik dat het ook nu niet over de EU gaat.

erdogan
Erdogan is blijkbaar wel HE_LE_MAAL te gek! Want daar hoor je het Nee-kamp niet over.

Uiteindelijk is het probleem nog steeds dat de Haagse politiek zo ondoorzichtig is, dat er de behoefte bestaat om ze af te straffen. Rutte is nu al even onzichtbaar, op elk front, niet alleen als het over Europa gaat. Het vertrouwt er op dat Nederland “ja” gaat stemmen. Balkenende all over dus.

In Duitsland gaan dit soort Europese zaken anders. Daar is de grondwet destijds aangenomen nadat politici hartstochtige betogen hielden, waarna het parlement in ruime meerderheid de grondwet aannam. Dat is democratie.

Valse argumenten zijn dat niet.

Alweer een referendumpots?! Ja. Duh. We zijn voor samenwerken! Taya trouwens ook. Verder zijn we uiterst behulpzaam, bijvoorbeeld als u (in de Ikea) op 2e Paasdag uit moet leggen dat Pasen eigenlijk een soort The Walking Dead is, maar dan avant-le-lettre. Ons “Je bent zelf een Billy-kast” toeroepen kan op Twitter, handleidingen van een doe-het-zelf referendum voorstellen mag ook op Facebook, maar dan wel nadat u onze pagina geliked hebt.

Reaguur dan!

6 reaguursels op "Oekraïne Referendum: “Oekraïne kan ons niets schelen”"

Laat weten wanneer
avatar
Plaatjes
 
 
 
Audio en Video bestanden
 
 
 
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
barq

Nog een insteek van Kees van Amstel:

wpDiscuz