DELEN HEERST HARD

Het mag inmiddels bekend zijn dat de columns van AD columniste Hanina Ajarai niet het niveau van een gemiddeld Havo 4 opstel ontstijgen, maar vandaag maakt ze het extra bont.

Ongetwijfeld reagerend op de problemen in en om de pittoreske Zaandamse wijk Poelenburg denkt Ajarai DE oplossing voor Nederland te hebben: WE MOETEN ALLEMAAL MOSLIM WORDEN! Want dan verdwijnen alle problemen als sneeuw voor de Islamitische zon. We zijn als Nederland blijkbaar sowieso al behoorlijk op weg om Islamitisch te worden, want we staan op nummertje één in de Islamic Index, die opgesteld is door een tweetal islamitische professoren (wij van WC-eend):

stel je voor dat álle Nederlanders zich zouden gedragen zoals een moslim zich zou moeten gedragen

En daar maakt Ajarai een klassieke denkfout. Ze doelt natuurlijk op de manier zoals zij vindt dat Moslims zich moeten gedragen. En die denkwijze verschilt binnen de moslimwereld nogal. Soennieten haten Sjiieten en Sjiieten haten Soennieten weer. Als het even kan laten ze die haat graag aan elkaar zien, door bijvoorbeeld bomaanslagen te plegen, of flink in het rond te maaien met een AK47. Dus dat is blijkbaar volgens Ajarai de manier om alle problemen uit de weg te helpen. Dat je bepaalde problemen zo uit de weg helpt is zeker, maar ik denk niet dat Ajarai dit serieus bedoelt.

Maar laten we even naar een paar landen kijken die te boek staan als islamitisch. Saoedi-Arabië bijvoorbeeld. Het land kent geen godsdienstvrijheid, het is de Islam, of je rot maar op. Vrouwen kennen overigens ook geen vrijheid daar, net als de meeste buitenlanders. Prima voorbeeld dus voor ons. Indonesië is ook zo’n land. Grootste moslimland ter wereld zelfs. Ook niet echt een voorbeeld van het het zou moeten gaan in een land. Uiteraard kunnen we elk willekeurig land in het Midden-Oosten erbij pakken, net als alle landen in Noord Afrika. Allemaal pais en vree, oh nee, wacht.

Maar blijkbaar zijn alleen moslims fatsoenlijk mensen volgens Hanina:

Een goede moslim streeft naar vooruitgang, naar onderwijs, gezondheid, rechtvaardig bestuur, de vrijheid om te kiezen en heeft een open houding naar iedereen die anders denkt, gelooft of ís. Hij houdt zich bovendien verre van fraude, geweld, verspilling en diefstal

Weet je Hanina, als mensen zich nou gewoon sowieso eens fatsoenlijk zouden gedragen, zonder daar één of ander religieus sausje overheen te plakken. Zou dat geen oplossing zijn? Daar is geen sprookjesboek voor nodig, daar is geen verzonnen religie voor nodig. Daar is gewoon gezond verstand voor nodig.

Reaguur dan!

7 reaguursels op "Hanina! Ajarai! Schrijft! de! domste! column! Ooit!"

Laat weten wanneer
avatar
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Blasfemist

Dus… Fatsoenlijk zijn is een Islamdingetje? Waarom willen religies toch altijd de moraliteit kapen, terwijl het veel meer bijzonder is dat de mens moraliteit zelf bedacht heeft. Dat het blijkbaar in een ieder (of de meesten dan) zit om goed te doen?

maar uhh.. zijn die vomar vechtersbaasjes geen vrome turkse moslims dan? hoezo hebben die dan geen open houding naar anderen en houden ze zich niet verre van geweld?

Bismarck

Ik heb een sterk vermoeden dat ze zeker geen vrome moslims zijn (noch Turks overigens, maar dat is een ander verhaal). En eerlijk is eerlijk, als ze dat wel waren, waren ze nu niet in het nieuws om hun wangedrag (al helpen de media, Retecool incluis, ook wel meer dan een handje mee).

Daar staat tegenover dat je helemaal geen moslim hoeft te zijn om te streven naar vooruitgang, naar onderwijs, gezondheid, rechtvaardig bestuur, de vrijheid om te kiezen en een open houding te hebben naar iedereen die anders denkt, gelooft of ís, of je verre te houden van fraude, geweld, verspilling en diefstal. Als je gewoon eens eerst van die beginselen uitgaat, boeit het verder niet of je daarnaast ook nog wilt geloven in deze of gene denkbeeldige vriend op een wolk. Soms is het eigenlijk best simpel, ik denk dan te simpel, omdat blijkbaar zoveel mensen (zowel moslims als niet-moslims) daar niet beginnen.

Ds. Ploppo

Zelfs al zou de Koran helemaal volstaan met de perfecte normen en waarden (dat is niet zo; je moet wel een heel erge roze bril hebben om dat er in te lezen), dan nog ontneemt het definitieve, onwrikbare, dogmatische karakter ervan iedere gelovige het recht zelf na te denken. Vervolgens kan iedere machtswellusteling z’n eigen interpretatie van de teksten afdwingen zonder dat er ook maar een millimeter discussie mogelijk is. Dat dit altijd resulteert in aan elkaar verwante stromingen die elkaar naar het leven staan moge duidelijk zijn. Immers… iedere afwijking, ieder miniem compromis lijdt tot een hellend vlak en voor je het weet zijn de schapen niet meer volgzaam en klapt de boel in elkaar.
Dus er is geen weg terug. Het is de dood of de gladiolen.

Maar dat ziet Hanina niet zo. Ze mag immers niet zelf nadenken.

Blasfemist

Dit! Wat is beter:
– Iemand die deze waarden aanhoudt omdat het van een denkbeeldige makker moet
of
– Iemand die deze waarden aanhoudt omdat deze persoon denkt dat het het juiste is om te doen

Ds. Ploppo

Dat ook ja.
Hoewel het zelfs de vraag is of humanistische normen en waarden prijzenswaardig zijn. Volgens Sam Harris heeft je bewustzijn zelfs over dat soort beslissingen weinig controle.

wat een knappe vrouw..

wpDiscuz