Ja, dat verwacht je niet hè? Nou ja, wel dat we dood gaan, want dat is nou net één van de zekerheden in het leven. Maar niet dat de pokken hier voor gaan zorgen.

En wat je ook niet had verwacht is dat de opwarming van de aarde er juist voor zorgt dat we dood gaan aan de pokken. Wat wil het geval? In Rusland, en dan in Siberië om exact te zijn, is er momenteel een uitbraak van antrax, oftewel miltvuur. De reden hiervoor is dat de permafrost aan het ontdooien is en door de opwarming van de aarde gaat dat veel sneller dan gedacht. In die permafrost liggen doden begraven die besmet zijn met miltvuur. Door de ontdooiing van de permafrost ligt dat virus dus nu aan het oppervlak en liggen er inmiddels 24 mensen in het ziekenhuis in Salekhard kapot te gaan aan miltvuur.

Maar er liggen dus niet alleen miltvuurdoden in de permafrost, maar ook duizenden en duizenden pokkendoden. In de afgelopen 3000 jaar is namelijk één op de tien mensen overleden aan pokken. Dat is nogal wat, dus je kunt er vanuit gaan dat als een paar honderd opborrelende miltvuurdoden al voor een uitbraak kunnen zorgen, duizenden pokkendoden voor een ware tsunami van het pokkenvirus gaat zorgen. Er is namelijk al pokken-DNA gevonden op lijken die in de Russische permafrost liggen begraven.

Door de opwarming van datzelfde permafrost komen er overigens ook gigantische hoeveelheden methaangas vrij, die weer zorgen voor meer opwarming, waardoor er meer methaangas vrijkomt, waardoor… Nu ja, je begrijpt het vast wel: WE! GAAN! DOOD!

pokkentournament
En nee kinderen, pokken heeft niets met Pokémon of Pokkén Tournament te maken.

Wellicht wordt het tijd om het pokkenvaccin weer in het Rijksvaccinatieprogramma te jassen, want dat is schijnbaar de enige manier om pokken te overleven. Maar goed, bakfietsmoeders en veganisten zullen wel weer tegen zijn, want een pokkenvaccinatie is dan weer geheel geen pretje (toch lijkt mij dit een win-win, want het probleem lost zich dan heel vlot vanzelf op). Neemt niet weg dat die vaccinaties destijds de enige reden zijn dat de ziekte sinds eind vorige eeuw eigenlijk niet meer bestaat.

9

Reaguur dan!

avatar
3 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
woutReetBismarckWeirdoinventor, slaapmember Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Weirdoinventor

Hoera, pokken bestaat nog!

Het is zo’n razend interessant virus jongens, bijna een bacterie. Een heuse missing link misschien wel. Daar heb ik wel 1100 doden voor over.

*Hoopt dat karma geen ding is.*

wout
wout

De mens is maar een paar miljoen jaar oud, virussen zijn veel en veel ouder. Hoe zou een relatief modern virus (pokken is beperkt tot mensen) een missing link kunnen zijn? Bedoel je de orthopoxvirussen in het algemeen? Dan kun je beter andere soorten bestuderen dan de meest gevaarlijke.

Bismarck
Bismarck

Met dat doodgaan aan de pokken kan het best wel eens meevallen, als je tenminste 42 of ouder bent. Als ik het goed begrijp, is de vaccinatie ertegen namelijk in 1974 gestopt. En als je geen bakfietsmoeder of veganist bent, kun je je kind (en jezelf) ook op vrijwillige basis laten vaccineren, als je er tenminste geld voor over hebt om (nog) niet dood te gaan.

wout
wout

De vaccinatie schijnt niet langer werkzaam te zijn dan 30 jaar.

wout
wout

Miltvuur is geen virus, het is een bacterie, een bacterie die zeer resistente sporen kan vormen om te overleven in bijvoorbeeld de grond. Miltvuur is overdraagbaar van dieren op mensen, bijvoorbeeld van schapen die gegraasd hebben op met miltvuursporen geïnfecteerde grond. Besmetting met miltvuur is zeldzaam in de eerste wereld. Bij smeltende permafrost zou het een (tijdelijk) probleem kunnen vormen door de combinatie van nieuwe graasgrond en de opéénhoping van oude miltvuursporen.

Pokken is een virus (in het geheel niet lijkend op een bacterie). Het is alleen overdraagbaar van mens op mens, via de luchtwegen, maar alleen op korte afstand. Besmetting met virussen in voorwerpen is eventueel mogelijk, maar het virus blijft niet langer dan 2 jaar besmettelijk onder optimale omstandigheden. Het risico op besmetting vanuit de permafrost is waarschijnlijk dus niet zo groot.

Geen paniek, valt wel mee.