More

  RECENTE POSTS

  Waarom het niemand boeit dat jij niet gaat stemmen

  Steeds vaker hoor je in discussies over politiek de oproep terugkomen om niet te gaan stemmen. De kiesgerechtigden in kwestie hebben hiervoor allerlei morele en strategische redenen die voorbij gaan aan een cruciaal element. Het interesseert namelijk niemand.

  Dus: je bent het niet eens met de huidige politiek en gaat daarom niet stemmen. Je gelooft de VVD & PvdA niet (terecht), vindt Wilders stemmen een slecht idee (terecht), ziet aan de kant van de SP dat er na de verkiezingen sowieso een Marijnissen-coupe gepleegd wordt, snapt van de 14-jarige Klaver niet waarom hij op de lijst staat, wil niet het risico lopen dat we een premier krijgen die eruit ziet als Droopy en je hebt geen idee waar de rest van de partijen überhaupt het idee vandaan halen dat ze geschikt zijn om het land te regeren.

  Politici boeit het niet dat jij niet stemt

  Alleen dat boeit dus niemand. Ten eerste de politici. De mensen die zichzelf verkiesbaar hebben gesteld vinden het natuurlijk kut dat je niet op ze wilt stemmen. Het is echter een stuk minder kut dat jouw stem ook niet naar een politieke tegenstander gaat. En dus interesseert het ze meer wat de zwevende kiezer gaat doen, die potentieel wel op hen of een tegenstander gaat stemmen.

  Niet stemmen geeft geen signaal

  Maar als je niet stemt geef je een duidelijk signaal af, toch? Nou, nee. Ten eerste moeten er een heleboel mensen niet stemmen voordat zoiets opvalt. Maar als dat gebeurt, en er wordt wat mee gedaan, dan is wat je hebt gestuurd niet zozeer een duidelijk signaal. Het is eerder een flinke hoeveelheid ruis. Vergelijk het met SBS6: als de zender uitzendt, krijg je een lading bagger over je uitgestort en kun je concluderen dat het een lading bagger is. Maar als doet-ie het niet en je moet uitzoeken waarom, dan heb je niet eens de lading bagger als signaal. Enige parallel met het stemrecht in deze analogie anders dan het ontbreken van een duidelijk signaal berust op puur toeval. Hoe dan ook: uit een grote lading niet-stemmers komt geen duidelijk signaal. Je kunt er daarom rustig een kratje bier op zetten dat, indien dit onderzocht wordt, er geen conclusie uitkomt die overeenkomt met het signaal dat jij de politiek wilde geven.

  Het systeem heeft er totaal geen last van dat jij niet stemt

  En dan is er nog het systeem. Het systeem heeft er totaal geen last van dat je niet stemt, maar we willen je ook even uit de droom helpen dat je het systeem ondermijnt dóór niet te gaan stemmen. Je hebt namelijk het recht om te stemmen. Dat is geen plicht om te stemmen en dus voorziet het systeem erin dat je ook de keuze hebt om dat niet te doen. Dat is dus prima en door niet te gaan stemmen ondersteun je het systeem, zoals dat is ingericht, net zo goed als door het wel te gaan doen.

  Blanco stemmen zijn ongeldig en boeien alleen de stemmentellers

  Nu kun je denken dat ‘blanco’ stemmen een goed alternatief is voor niet-stemmen, maar dan heb je het mis. Het enige verschil tussen niets aankruisen en een ongeldig stembiljet inleveren is dat ‘blanco’ apart wordt geregistreerd. Het verschil met niet-stemmen en blanco stemmen is dat degene die stemmen moeten tellen je zullen haten. Je kunt nog beter een rol pleepapier in de stembus deponeren, daarvan hoeven ze hem tenminste niet open te vouwen om te concluderen dat het een nutteloze actie is. Want je blanco stem telt namelijk net zo hard mee als de voorgenoemde rol pleepapier. En om dezelfde redenen als dat het niemand boeit dat je niet stemt, boeit het dus vrijwel niemand dat jij blanco stemt.

  Dus, meenemend dat er bij het systeem rekening is gehouden met mensen die het allemaal wel prima vinden om zaken als politiek aan anderen over te laten, wat denk je dat de meest voor de hand liggende conclusie is over jouw niet-stem?

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Broeder Bolognese
  13/02/2017 - 11:33 11:33

  “It’s not the people who vote that count. It’s the people who count the votes” (Joseph Stalin)

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Broeder Bolognese
  13/02/2017 - 21:28 21:28

  Eindelijk erkenning.

  /ik tel weer mee.

  Paul Veerkamp
  Lid
  13/02/2017 - 11:46 11:46

  Ome mc begint met stemadvies. Geen Wilders en misschien VVD, PvdA… Dan moet je ineens niet gaan stemmen. Eindbaas mc, ik ben al lang tot een conclusie gekomen. Zal ik maar weer gaan vox-poppen? Dan kan oma mc misschien weer rustig slapen. En “bijdeweg” stop met ergernis.

  Monade
  Antwoord aan  Paul Veerkamp
  13/02/2017 - 19:07 19:07

  Eaume MC fakkelt alle gevestigde en een paar niet-gevestigde partijen af, en legt vervolgens geduldig uit dat niet-stemmen ook geen soelaas biedt. En dat noem jij stemadvies?

  Bovendien schreef jij toen je onlangs op je zeepkistje stond: “Ik zie die dingen wel, maar ik voel mij er niet door aangesproken, noch verantwoordelijk voor.” Waarom voel jij je nu dan wèl aangesproken?

  / Mijn advies: ofwel halveer ofwel verdubbel je psychotropische medicatie.

  Weirdoinventor, schaamteloze d66 promoter
  Lid
  13/02/2017 - 14:34 14:34

  Blanco stemmen geeft wel degelijk een signaal af. Namelijk dat je burgerplichtgetrouw genoeg bent om te komen opdagen (op zich een plus, de maatschappij dat ben jij jeweetoch), maar te kieskeurig (hebben we allemaal weleens last van), verward (je zou het van minder worden) of misschien gewoon wel lui (zie kieskeurig) om uit 28 volle lijsten een kandidaat te kunnen halen die je met redelijke zekerheid in de bovenste 50% zou inschalen.

  Als er genoeg blanco stemmen zijn maken ze volgende keer de stemwijzer nog simpeler, om mensen een beetje te helpen. Misschien met de stellingen naar wat alledaagser taalgebruik omgezet en met mooie plaatjes van Jip en Janneke. “Moet Jip de appel delen?” (Artikel 1 boycot de stemwijzer dan overigens, want Jip en Janneke zijn zwart.)

  Wat dat betreft heeft het misschien al wel een gunstigere invloed dan strategisch stemmen. Dat levert meestal het omgekeerde op van waar je naar zocht.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  13/02/2017 - 18:32 18:32

  Je zou geneigd zijn te denken dat wie niet of blanco stemt alle partijen een even groot stukje van z’n stem geeft. Maar dat is niet zo.
  Als er tien miljoen stemgerechtigden zijn en jij stemt niet, dan tellen alle overige stemmen een tienmiljoenste van een tienmiljoenste deel zwaarder mee.
  Partijen die meer stemmen krijgen profiteren dus meer van jouw niet-stem.

  Niet of blanco stemmen is dus verkapte steun voor PVV en VVD.
  Als je dat geen ene fuck interesseert moet je vooral niet gaan stemmen. Maar dan achteraf ook niet zeiken als je straks alleen nog spruitjes met je gulden kunt kopen of door een geprivatiseerde zorginstelling drie dagen in dezelfde luier rond moet huppelen.

  Monade
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  13/02/2017 - 22:18 22:18

  Zeiken geeft niet, want je hebt een luier aan

  / Tjing-boem!

  Bismarck
  Antwoord aan  Monade
  15/02/2017 - 13:55 13:55

  Sterker nog, zeiken kan niet, want je luier is (zeker op die 3e dag) vol.

  Hoofdmeester
  13/02/2017 - 18:40 18:40
  RoHS
  RoHS
  13/02/2017 - 19:20 19:20

  Tja als je niet weet wat je moet stemmen omdat er geen partij is waar je je bij thuis voelt, kan je denk ik het beste gaan afstrepen van de slechtste keuze naar de minst beroerde.
  Geen feest, maar je krijgt wat het minst beroerd is. stem in ieder geval niet op een partij die je niet in een coalitie wil. Vraag maar aan al die mensen die de laatste keer strategisch op de PvdA stemden.

  MadDieu, drukt zijn snor
  13/02/2017 - 21:46 21:46

  Blanco stemmen of ongeldig stemmen het wordt allebei apart geteld.
  Daarbij is blanco stemmen gemakkelijk te tellen.

  Als je de tellers werk wilt bezorgen stem dan zo subtiel mogelijk ongeldig. Als je het formulier niet overduidelijk ongeldig maakt wordt het gewoon geteld.
  Een klein streepje bij de lijsttrekker en een duidelijke voorkeurstem voor de eerste vrouw op de lijst, dat komt heel veel voor. Er blijken veel mensen het potlood op de lijst te zetten en dan de kandidaat te zoeken.
  Vier jaar terug; een formulier waarop een lijsttrekker een doodsverwensing mee kreeg en keurig gestemd was op een partij die het tegengestelde beloofde. Op stembureau was een bezoeker geweest met het syndroom van Gilles de la Tourette. Hij had zich voor zijn doen keurig gedragen. Geldig!

  Semi Sparrow
  Semi Sparrow
  Gast
  17/02/2017 - 01:19 01:19

  Waarschijnlijk ben ik te lui om naar het stemlokaal te gaan. Zeker als het regent

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN