More

    RECENTE POSTS

    IS bedreigt onze manier van leven

    Afgelopen vrijdag was er drie keer paniek, uiteindelijk allemaal om niets. We hebben een anti-terrorismebeleid dat ons klauwen vol met geld kost maar als er ergens iemand met een Kalashnikov staat te zwaaien blijkt dat al die verregaande spionagetoestanden zoiets toch niet kunnen voorkomen. Ook al kennen de inlichtingendiensten de dader al. De focus ligt op de extreme versie van een religie en betrekt dat op de gehele islamitische cultuur – maar wat levert die focus ons nu eigenlijk op en moeten we bang zijn voor moslims?

    David Kenning, terrorisme-expert, zegt dat 99,99% van de moslims immuun is voor de ideologie van IS. De meeste jihadisten zijn onder de 24 jaar: in Noorwegen is daarvan 1 op de 3 bekeerd tot de extreme tak van de Islam vanuit een ander geloof (in Nederland is dat 1 op de 6). “Jihadisme is een puberoplossing voor een puberbrein”, stelt hij.

    Psychologische problemen bij jongeren spelen een grote rol in radicalisering: 60% van de jihadisten kampt met psychosociale problemen. Oftewel: IS is letterlijk een verzameling ‘verwarde mannen’, zoals de nieuwste ANP-persterm luidt voor alles waar niet direct een labeltje op te plakken is. Een groep gevaarlijke, gestoorde gekken met wapens die hun eigen regels maken en daar een excuus voor hebben dus.

    Het kalifaat kan ons leven nauwelijks in gevaar brengen. Maar ze brengen onze manier van leven wel degelijk in gevaar.

    En als het aan de bangmakers ligt, krijgen ze daarin nog hun zin ook. Volgens Kenning leidt de huidige aanpak alleen maar tot polarisering en kweekt het terroristen van eigen bodem. De aanpak is volgens hem zonder koerswijziging gedoemd te mislukken.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    6 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    6 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    wout
    wout
    21/09/2015 - 11:45 11:45

    Je moet het maar zijn, degene die de beslissing neemt een trein stil te leggen of een station te ontruimen. Je kunt niet magischerwijs weten of er een bom in een verlaten tas zit, of dat een malloot twee machinegeweren + kogels op de WC heeft liggen. Doe wat, dan gaat iedereen lopen klagen. Doe je niets, dan is het een tijdje stil, totdat er inderdaad een keer 100 doden zijn.

    Bismarck
    Antwoord aan  wout
    21/09/2015 - 13:03 13:03

    Als het een keer raak is, is dat bijzonder waarschijnlijk gebeurd voor een ontruiming afgerond (of zelfs maar in gang gezet) is. Bovendien ga je steeds minder medewerking van de ontruimen mensen krijgen naarmate het aantal valse alarmen zich ophoopt (je kunt maar zo vaak wolf roepen).

    wout
    wout
    Antwoord aan  Bismarck
    21/09/2015 - 13:09 13:09

    Dat zal wel meevallen. Je kunt in elk elk geval binnen een paar minuten een gebied met een straal van 30 meter rond de mogelijke bom vrij krijgen. Zo bang zijn de meeste mensen nog wel aangelegd.

    Ik vraag me eigenlijk af hoeveel opgeruimde ‘verdachte pakketjes’ in de EU eigenlijk echt bommen waren. Heeft iemand daar cijfers van? Is het gewoon 0?

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    21/09/2015 - 13:21 13:21

    De beslissing om wel of niet “full retard” te gaan na het binnenkomen van een melding wordt volgens mij meer genomen met in het achterhoofd de gedachte “Als ik maar niet op m’n flikker krijg” dan dat het boerenverstand gebruikt wordt.
    Dat werkt twee kanten op.
    Meestal doet met niets, want wie niets doet kan ook niets fout doen. Dat zie je vooral bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Tig instanties zien het gebeuren en niemand voelt zicht geroepen in te grijpen. Het zal zo’n vaart wel niet lopen. Achteraf was het dan een kwestie van miscommunicatie en dus gedeelde schuld. Daar kun je mee leven. We waren allemaal fout en gaan er allemaal voor zorgen dat het volgende keer beter gaat. Misschien is een team-building sessie in de bossen bij Apeldoorn een goed idee.

    Tenzij er dus een keer iets keer iets bijna heel erg mis gaat, met veel media aandacht, zoals bij de Thalys in België. Niks doen bij een volgend incident levert dan het verwijt op “Maar je was toch gewaarschuwd, lul !!!” Dus grijp je telkens overdreven nerveus in, totdat iemand van bovenaf zegt dat dat ook niet de bedoeling is. Dat memo bewaar je en je doet vervolgens weer helemaal niets. Gaat het dan mis, dan wapper je met memo. Zie je wel…. niet mijn fout.

    En terwijl iedereen nu angstig de Thalys in de gaten houdt, is de veerpont naar Texel en 1414 andere objecten volkomen weerloos.

    wout
    wout
    Antwoord aan  Ds. Ploppo
    21/09/2015 - 13:35 13:35

    Tsja, dat is dan weer de overdreven cynische kijk op het systeem. Alsof elke ambtenaar/beveiliger zo afgestompt is, dat hij/zij zich geen zorgen maakt over eventuele slachtoffers. Dat is ook een beetje de ‘ontmenselijking’ van de ‘vijand’ bij antiautoritair ingestelde personen.

    Verder klopt het wel hoor, de golf van angst en verhoogde alertheid na een (verijdelde) aanslag. Dat is niet meer dan natuurlijk.

    trackback
    22/09/2015 - 09:50 09:50

    […] IS bedreigt onze manier van leven http://t.co/hQ9GaSCD8e maar voornamelijk via de AIVD, MIVD en andere afkortingen.  […]

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN