More

  RECENTE POSTS

  Het Mysterie van de Verboden Consultants

  Joh. Overheid en ICT. Wat kan er misgaan? Wacht nou even met uw hoofd op het toetsenbord rammen, ik was nog niet klaar. Wat zeg ik? Ik was nog niet eens begonnen. U heeft geen idee wat ik u wil gaan vertellen! Wie weet is dit wel goed nieuws! Tenslotte zijn we hier bij de Retecools ontzettend fan van Ton “wat is een IP-adres” Elias en zijn commissie die de eindeloze reeks van falen, prutsen, ploeteren, blunderen, en lalalageld overmaken bij de combinatie Overheid en ICT ten einde hebben gebracht. Want, oh boy, hebben die een paar denderend zware adviezen gegeven. Maar dan ook echt.

  Want we gaan ICT-projecten toetsen, mensen – en niet met een lullige pokkecommissie die onderdeel is van de banencaroussel voor beroepspolitici… neehee, een heus Bureau! Nou, dan weet je het wel! Met Bureaus ga je het gevecht niet aan. Dat zijn zuivere vaklieden, en om te voorkomen dat er geen belangenverstrengeling ontstaat mag dit bureau niet gevuld worden met consultants, want anders komen die nog van dezelfde bedrijven die ook de overheidsopdrachten aannemen en is het alsnog de slager die z’n eigen vlees keurt.

  Wat zeg je me nou, Robin? Is dat bureau tóch gevuld met boevenconsultants?! Allememachies! Okay, nu mag u headdesken.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  22/07/2015 - 11:08 11:08

  Hel lijkt erop dat de consultants die het bureau moesten controleren hebben zitten slapen.
  Als we nu eens een commissie in het leven roepen die dat gaat natrekken….

  Flappie
  22/07/2015 - 11:26 11:26

  Vooral dit briljantje: “Deze consultant van Deloitte is ingehuurd via een zogenaamde mantelovereenkomst. Daarmee trekt de overheid allerlei ICT-deskundigen aan”.

  rubbw, professionele onruststokert
  Antwoord aan  Flappie
  22/07/2015 - 12:29 12:29

  Bijna alle externe consultants bij de overheid worden tegenwoordig via mantelovereenkomsten ingehuurd. Je bent als zzp’er verplicht om zaken met zo’n partij te doen en de standaard fee voor ‘bemiddeling’ te dokken. Uiteraard zijn er redenen om met externen te werken, meestal is het een kwestie van een gebrek aan competenties en skills bij ambtenaren vaak in combinatie met het geen vuile handen willen maken en je niet met de (interne) politiek te hoeven bemoeien. Als er dan onverhoopt een project mislukt, dan stuur je de externe(n) weg.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Flappie
  22/07/2015 - 13:11 13:11

  Als je “even snel” mensen in wilt huren moet je eigenlijk een tender-procedure starten. Daar kan iedereen op inschrijven en na het doorspitten van alle offertes en het houden van interviews kun je dan de beste/goedkoopste/bekendste inhuren. Dat kost zeeën van tijd en het is een “berg werk” voor de ambtenaren. Dus publiceert men eenmalig een tender voor een raamovereenkomst. Tig manjaar voor X eur per uur. Uiteraard wordt zo’n tender alleen door een grote jongen gewonnen. Vervolgens levert die dan “een mannetje” wanneer daar om gevraagd wordt. Officieel eentje uit het aantal CVs dat bij de tender meegestuurd was, maar dat zijn vaak hun toplui en die zijn al aan het werk. Dus wordt er snel iemand ingehuurd. De grote consultancy firma gooit 80% op zijn uurtarief en de deal is rond.
  Geweldige marktwerking….tuurlijk.

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  22/07/2015 - 14:24 14:24

  Die berg werk valt op zich ook wel mee en is geen excuus voor een mantelovereenkomst. Tegenwoordig werken ze bij tenders met software ( jaja) die de goedkoopste aanbieders (die aan alle criteria voldoen) uit de berg offertes filtert. De prijzen zijn daardoor al flink gekelderd. In mijn business zijn daardoor al flink wat bureaus omgevallen. Denk ook aan die oplichters van Boer en Croon bijvoorbeeld.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Hangmat
  22/07/2015 - 15:37 15:37

  Als je het goed wil doen is het best wel werk (maar ook daar kun je iemand voor inhuren haha).
  Probleem is dat feiten niet gechecked worden. Is het aangeboden personeel wel beschikbaar? Arrangeer interviews en stel de juiste vragen.

  Ik heb ook menig opdracht verloren aan Griekse consultancy firms die bv twee part-time professoren aanboden voor een lagere prijs dan onze consultant. Goedkoper en beter; leve de marktwerking. Wat wil je nog meer?
  Uiteindelijk bleken de heren niet beschikbaar (gek he?) en werd de persoon die wij aangeboden hadden achter onze rug om gevraagd of ze het werk wilde gaan doen (voor een prikkie). Hoe ze aan haar email kwamen laat zich raden…
  Zij heeft vriendelijk bedankt en uiteindelijk heeft een gepensioneerde Griekse doctor de klus gedaan. Was volledig ongekwalificeerd en heeft nooit een zinnig resultaat geleverd.
  We hebben geprotesteerd maar nooit antwoord gekregen. Via-via hoorden we dat er simpelweg geen tijd was de procedure te herhalen. Het budget was maar tot eind van dat jaar beschikbaar. Het is om moedeloos van te worden.
  Een officiële klacht resulteert erin dat jouw bedrijf nooit meer ergens voor gekozen wordt (want te lastig) dus je hoopt maar dat het de volgende keer beter gaat.

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  22/07/2015 - 23:48 23:48

  Het blijft een cowboymarkt natuurlijk die inhuurbusiness. Nog niet eens zo lang geleden (toen er nog helemaal geen sprake was van tenders) werd het soort trucs dat je beschrijft ook al uitgehaald. Het bedrijf waar ik toen voor werkte heeft me destijds ook meerdere malen aangeboden wetende dat ik helemaal niet beschikbaar was. Lekker zit je daar dan niet tijdens zo’n interview… Als de klus dan binnen was werd er iemand anders opgezet met een lagere kostprijs.. Jackpot!

  Gelukkig werk ik voor mezelf de laatste jaren en vind tenders over het algemeen een goed middel om de bijna- monopolies van de grote bureau’s te doorbreken. Zelf heb ik geen tijd voor acquisitie terwijl de bureau’s daar standaard mannetjes voor hebben rondrijden. Je moet even wat handigheid hebben om door de selectieprocedure heen te breken, maar ik kan mezelf eigenlijk altijd scherp aanbieden omdat ik geen overhead heb. Als ik eenmaal binnen ben en heb laten zien wat ik waard ben, onderhandel ik mijn uurprijs na een tijdje meestal probleemloos naar boven…

  wout
  wout
  Antwoord aan  Hangmat
  23/07/2015 - 09:50 09:50

  Het is gezellig bij de waterkoeler van Reet, Reet & Reet.

  Poligraf Poligrafovich Sharikov
  22/07/2015 - 13:54 13:54

  En zo creëert Ton “het grote dikke ik” Elias weer een nieuwe taak voor zichzelf.

  Hoofdmeester
  Antwoord aan  Poligraf Poligrafovich Sharikov
  22/07/2015 - 14:34 14:34

  De VVD is voor een kleinere overheid, maar alleen Elias al houdt de plek bezet voor minimaal vier man.

  Møhammed Said al Sahaf
  22/07/2015 - 15:15 15:15

  Je kan het Ton (what’s in a name) niet kwalijk nemen, die had IT even door zijn neefje laten googelen en dacht; Dat doen we wel efkes, lekker tussendoortje.
  http://www.itfoods.co.th/

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN