Elke week een stukje tikken over de klachten van lezers over de inhoud van de krant, of over stagiairs als er niet veel over inhoudelijke zaken te melden valt: het is de twijfelachtige eer die de ‘Ombudsvrouw’ bij de Volkskrant ten dele valt. Het zal je werk maar zijn: alle zeikmailtjes in behandeling nemen van verzuurde volkskrantlezers die over de zeik zijn als er een paar naaldhakken bij een artikel over vrouwencarrières afgebeeld zijn.
Het was eerlijk gezegd volledig aan me voorbij gegaan, het bestaan van deze functie. Van de stukjes die een inhoudelijke behandeling moeten gaan vormen voor de plagieerstagiaraffaire, de mooie vrouwenbenen bij een man in smoking en de tweet over Lisitsa (ja, ook geen idee) over MH17. Ik hoop dat de Ombudsvrouw de rest van de week wel leuke dingen met haar tijd mag doen. Wellicht heeft ze wel een mooi stel billen, dan kennen we nog wel een medium dat er helemaal niet moeilijk over doet om die eens zo seksistisch en politiek correct mogelijk in het zonnetje te zetten zo rond een uur of 11 ‘s avonds. Krijgen we nooit zeurmailtjes over, voornamelijk complimenten van man én vrouw gelijk. En terecht: een goed stel billen, dat moet je gewoon willen. Zeker op Retecool.
De Ombudspersoon is in opmars, mensen. Natuurlijk, we hadden er al eentje bij de overheid en blijkbaar heeft de Volkskrant er dus eentje. Nou, dan kan de politiek natuurlijk niet achterblijven om zo’n succesinitiatief (gaan we hier blindelings vanuit) ergens in te voeren. Wat zegt u? In de eigen gelederen.. hahaha! Kom nou! Nee, de publieke omroep. Schijnbaar heeft de NOS van het geld van de compleet wegbezuinigde wetenschapsredactie een ombudsman aangesteld. Zodat u nu in plaats van kwaliteitsjournalistiek in ieder geval kunt klagen over het gebrek eraan. Topidee, vond Ton Elias, dus wordt het tijd dat de rest van de omroepen dat ook gaat doen. Die ombudsman moet dan in uitzonderlijke gevallen het recht hebben om een rectificatie af te dwingen.
Momenteel kan dat namelijk nergens. Nouja, nergens: het kan bij de onafhankelijke Raad voor de Journalistiek, en natuurlijk bij de rechter. Die RvJ behandelde vorig jaar maarliefst 8 klachten die betrekking hadden op NPO-programma’s – waarvan er één deels gegrond was. U ziet: het is goed dat er aan dit gigantische probleem nu EIN-DE-LIJK iets gaat gebeuren. Gered, wat ik u brom, dat is het. Terecht dat Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) ‘heel blij’ was met dit voorstel. De VVD is er namelijk enorm voorstander van dat de publieke omroep het goede voorbeeld geeft.
Wat een goed idee van Elias! Hee, eigenlijk zouden ze zoiets ook met de landelijke overheid moeten doen, dat die kan toezien hoe al dat VVD-beleid in de praktijk uitpakt met de bijstandsboetes en het PGB en zo.
Oh, wacht…
En waar kiezers zich helemaal het leplazerus mogen zeiken omdat verkiezingsbeloftes worden gebroken!
Het is godverdomme ombudsmens! Ton leeft duidelijk nog in de jaren ’50.