More

  RECENTE POSTS

  Baren en je bek houden

  Voorstelletje van twee gynaecologen en twee rechters vandaag: of vrouwen even gedwongen een keizersnee kunnen krijgen. Op basis van twee tot drie gevallen per jaar in het Erasmus MC (en zonder andere gegevens) vinden de artsen dat de rechter als dat in het belang van het kind is een keizersnee af moet kunnen dwingen.

  Want, zo vinden ze, “de foetus heeft niets in te brengen”. Check. Misschien kunnen ze er ook even een medium bijhalen om de mening van de baby te raadplegen. Of menen de artsen zelf dat zij wel, en de moeder niet, voor de foetus kunnen spreken? Wordt trouwens gezellig in de verloskamer, met ter plekke even een rechtszaak. Lig je dan. Arts erbij. Advocaat van de arts erbij. Rechter erbij. Jouw advocaat erbij. Niet vergeten te puffen, he?

  Mocht de rechter trouwens gek genoeg geen tijd hebben voor een noodproces als jij om 2 uur ‘s nachts na 14 uur weeën ‘nee’ zegt tegen een keizersnee, dan moet de arts maar gewoon vast zonder toestemming tegen jouw wil de boel open snijden. Regelen we die toestemming achteraf wel even. Is verder ook helemaal geen probleem, want wat kan er in spaghettinaam misgaan? Ow. Wacht.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  13/01/2016 - 11:47 11:47

  In de links die je erbij sleept staat dat de kans op overlijden van mams bij een keizersnede 3 tot 5 keer zo hoog is dan bij een normale bevalling.
  Die redenatie is ongeveer hetzelfde als stellen dat de kans om met je gordels om te overlijden als je met de auto uit de bocht vliegt 10000 keer zo groot is als wanneer je zonder gordels om door diezelfde bocht rijdt.

  Beetje kort door de bocht dus…

  Je moet gevallen met ernstige complicaties vergelijken. Daarbij is een keizersnede een bewezen methode om het leven van moeder en kind te redden.
  Als er vrouwen zijn die (om wat voor reden dan ook; antroposofie, religie, angst) hardnekkig een noodzakelijke keizersnede weigeren, dan heb je toch echt een probleem. De vrouw heeft dat recht (en maakt kans op een mooie Darwin-award); het kind heeft dat recht nu kennelijk niet.

  Het komt neer op de vraag; van wie is de ongeboren vrucht? Net zo goed als dat je een 8 maanden oude foetus niet mag aborteren, mag je het ook niet niet onnodig blootstellen aan een vaginale bevalling als die een grote kans op ernstige complicaties zou betekenen.

  Billy Bob Trueblood
  Lid
  13/01/2016 - 11:59 11:59

  Je moet je even verder verdiepen in de materie ipv je laten leiden door je boosheid. Er is bijvoorbeeld 24/7/365 een voorzieningen rechter beschikbaar. om maar eens wat te noemen. Verder wat Ploppo zegt. Het gaat om 2 of 3 gevallen per jaar. lees maar: http://www.volkskrant.nl/leven/-gedwongen-keizersnede-moet-mogelijk-zijn~a4223422/

  Der Webmeister
  Beheerder
  13/01/2016 - 12:12 12:12

  overigens mag zo’n rechter van mij in één moeite door de moeder uit de ouderlijke macht zetten.

  Møhammed Said al Sahaf
  13/01/2016 - 13:49 13:49

  Dafuq!? Nee is gewoon nee. En als iemand nee zegt blijf je verder met je klauwen van die persoon af.
  Kun je wel met een baby en weet ik veel wat op de proppen komen maar ik ben die arme kindertjes en trrrrsten als excuus om de grondwet (artikel 11 in dit geval) maar weer eens te gaan schenden ontzettend beu.

  Spuyt12
  Spuyt12
  Gast
  13/01/2016 - 15:13 15:13

  De “mening van het kind” is totaal irrelevant. De arts heeft twee levens die hij net zo belangrijk hoort te vinden.

  En Ploppo zegt het al, het is een beetje suf om de kans te berekenen op basis van risico op complicaties in een normale situatie. In een normale situatie zal een (Nederlandse!) arts nooit een sectio voorstellen.

  Een vlokkentest wordt ook alleen maar aangeboden op het moment dat het risico op een afwijking dermate groot is dat het weten opweegt tegen het risico op een spontane abortus door de naald.

  Als het wordt voorgesteld is het over het algemeen omdat het risico voor het kind onaanvaardbaar groot wordt. En wat nou “met je klauwen van een persoon afblijven”. Het zijn er twee. Je hebt de tijd gehad om een keuze te maken tot week 24.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN