We kunnen door de handelingen van pannenkoekjes als de haatbaarden van de IS, de Quinsy Gario’s en de gemiddelde minister zo af en toe best wel eens in een soort van depressieve stuip schieten, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Want kijk nou toch eens om je heen, de aarde waar we wonen is onwaarschijnlijk mooi. Ja, je zal zo af en toe best wel eens van achter je computer moeten kruipen om het te zien, maar het is wel echt zo. Om dat te benadrukken hebben we speciaal voor u 14 Foto’s (okay, eigenlijk 15, maar wel 14 onderwerpen) Die Bewijzen Dat De Aarde Heerst op een rijtje gezet (inclusief uitleg hoe wat waar en/of wanneer). U mist een foto? Knal hem in de reacties.
1: Lichtpilaren
Lichtpilaren zijn vooral te zien in gebieden waarin het in de winter zeer koud wordt waardoor de lucht kurkdroog is. De ijskristallen die zich in de lucht bevinden worden door de luchtweerstand horizontaal uitgelijnd en weerkaatsen hierdoor in een pilaar het licht dat zich op de aarde bevindt (van bijvoorbeeld lantarenpalen of huizen), met als resultaat schitterende lichtpilaren.
2: Morning glorywolk
De morning Gorywolk (WTF @ die naam) is een slecht verklaarbaar weerfenomeen van langgerekte wolken en komt vooral voor in de golf van Carpentaria in het noorden van Australië.
3: De Krater van Derweze
Oftewel de poort naar de hel. Deze krater in Turkmenistan ligt in een zeer aardgasrijk gebied. Tijdens het boren in 1971 vonden geologen per ongeluk een ondergrondse grot gevuld met aardgas. De grond onder de boortoren stortte in, waardoor een groot gat met een diameter van ongeveer 70 meter ontstond. Om ontlading van giftig gas te voorkomen, werd besloten het gas af te branden. Geologen hoopten dat het vuur uit zou gaan na een paar dagen, maar sindsdien brandt het gat nog steeds.
4: Pyura chilensis.
Dit organisme (familie van de zakpijpen) ziet er uit al een rots, maar is een dier dat omgeven is door een dikke schil van cellulose.
5: Poollicht
Poollicht, bij ons uiteraard voornamelijk bekend als noorderlicht, ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon door een zonnevlam richting de aarde worden geslingerd. Zodra deze deeltjes in aanraking komen met het magnetische veld van de aarde, buigen ze af en botsen ze tegen zuurstof en stikstofatomen. Hierbij komt energie vrij die zich openbaart als het kleurrijke poollicht.
6: Zeilende stenen
In Death Valley liggen stenen die per jaar soms wel tientallen meters verschuiven. Jaren lang was het een compleet raadsel hoe dit mogelijk was, maar vorige maand lijkt er dan toch eindelijk een verklaring voor gevonden te zijn. De stenen worden door dunne laagjes ijs van hun plek geduwd, soms wel 5 meter per minuut.
7: Regenboog Eucalyptus
En jij maar denken dat James Cameron origineel was met de natuur in zijn blockbuster Avatar. De inspiratie voor de wereld van de maan Pandora haalde Cameron gewoon uit de natuur. En wel bij de Regenboog Eucalyptus. Deze boom wisselt heel vaak van schors en zodra de schors er afvalt, heeft de bast een fel groene kleur, door de buitenlucht verandert dit langzaam in oranje, paars, blauw en uiteindelijk bruintinten.
8: Zhangye Danxiabergen in China
En zo te zien is James Cameron ook in China geweest om inspiratie op te doen voor Avatar. Check de Zhangye Danxia bergen in China maar eens. Deze zandsteen rotsen en bergen hebben de meest bizarre kleuren en vormen en lijken eerder uit een schilderij van Bob Ross te komen dan echt te zijn.
9: Socotra Eiland
Dit eiland voor de kust van Yemen in de Indische Oceaan ligt zo geïsoleerd dat veel planten en dieren alleen op dit eiland voor komen. Sowieso lijkt het landschap van Socrota rechtstreeks uit een sci-fi boekje te komen.
10: Catatumbobliksem
Aan de monding van de rivier de Catatumbo in het meer van Maracaibo in Venezuela onweert het gemiddeld 150 dagen per jaar en dan zo’n 10 uur per dag. Vandaar dat het ook wel de everlasting storm wordt genoemd. Een exacte verklaring voor dit fenomeen is er niet, maar het lijkt te maken te hebben met de hoeveelheid uranium die in de grond aanwezig is en wellicht ook methaan dat opstijgt uit de moerassen rond het meer.
11: The Great Blue Hole
Voor de kust van Belize bevindt zich het Great Blue Hole. Dit blauwe gat van 300 meter in diameter en 100 meter diep is was in de laatste ijstijd een kalksteengrot. Nadat het dak hiervan is ingestort en de zeespiegel na de ijstijd is gestegen is dit gat ontstaan. Inmiddels is het een favoriete duikspot.
12: Blauwe Lava
De Kawah Ijen-vulkaan op Java spuwt blauw vuur en blauwe lava. De reden hiervan is dat er nogal wat zwavel in deze vulkaan zit. Bij contact met lucht ontstaat er blauw vuur en dus ook blauwe lava. Weer een spotje voor James Cameron?
13: Bioluminescente algen
Iedereen die ‘s nachts op vakantie wel eens is wezen skinny dipping kent het fenomeen: Lichtgevende golven. De oorzaak hiervan is zeevonk oftewel bioluminescente algen. Door een nogal ingewikkeld chemisch proces ontstaat er blauw licht zodra je het water waarin de algen zich bevinden in beweging brengt. Hoor ik hier iemand James Cameron noemen?
14: Lake Natron
In het noorden van Tanzania vind je Lake Natron. Dit meer heerst in meerdere opzichten. Door het enorme natriumgehalte krijgt het meer bij laag water een bloedrode gloed door fotosynthese bij microorganismes in het meer. En dat is toepasselijk, want veel grotere dieren die in dit meer terecht komen overleven het niet en “verstenen” vervolgens door het hoge calciumgehalte van het water.
* alsnog reageert op deze prachtige post *