Vandaag is het de dag dat we onze vrijheid vieren. Het officiele thema is ‘geef vrijheid door’. Maar we weten natuurlijk allemaal dat we eigenlijk vieren dat Nederland van de Nazi’s bevrijd werd.

Toevallig bent  u vandaag ook nog eens vrij. Niet omdat we vandaag onze vrijheid vieren, maar omdat het dit keer ook een religieuze feestdag is waarvoor u vaker dan eens in de 5 jaar vrij krijgt. Die vrijheid is namelijk ontzettend leuk, maar er moet natuurlijk wel gewerkt worden: dat begrijpt u. Maar ik dwaal af:

Tegenwoordig zijn we ook dikke vriendjes met onze oosterburen. De treinen rijden weliswaar niet altijd op schema, maar toch met relatieve regelmaat en in vredige omstandigheden naar het oosten. Maar toen we net die vrijheid hadden gekregen was het toch ietsjes anders, en dan vooral als je een vrouw was die het gewaagd had een relatie aan te gaan met een Duitser. Dat werd gezien als een misdaad en het volksgericht had wel een manier om je daarvoor te straffen. Een stukje historie om minder trots op te zijn dus. Maar wie zijn historie niet kent, kan er ook niet van leren. Daarom een stukje beeldvorming voordat u zich naar een bevrijdingsfestival begeeft: 14 moffenhoeren.

Reaguur dan!

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Laat weten wanneer