Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat het tijdens een test met kernreactor 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl gigantisch mis ging.

Tijdens het testen, waarmee gecontroleerd werd of de koeling wel in orde was, terwijl de noodaggregaten automatisch moesten opstarten, werd onbedoeld de volledige kernreactor stilgelegd. De gevolgen van deze verkeerd verlopen test waren desastreus: bij de explosie en brand kwamen direct 31 mensen om, maar in de nasleep zou het aantal slachtoffers enorm toenemen.

Inmiddels, 30 jaar later, is het stralingsniveau behoorlijk afgenomen en is er zelfs sprake van toerisme naar het “verboden” gebied rondom de kerncentrale. Vice is ter ere van de 30ste verjaardag van de kernramp naar Tsjernobyl afgereisd om onderstaand videoverslag te maken.

1

Reaguur dan!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
prullenbak_nuance Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
prullenbak_nuance
prullenbak_nuance

Ja hoor, het is weer 30 jaar geleden en er zijn weer diverse foto-reportages met een mystiek sausje.

Ik ben een paar jaar geleden ook naar Chernobyl gereisd en het is een min of meer toeristische attractie. We hadden van de voren geboekt via Lupine Travel (prima geregeld), maar in de bus er naar toe kwamen we ook mensen tegen die gewoon in Kiev een kaartje kochten. Je gaat letterlijk met een buslading het gebied in en een geroutineerde gids vertelt zijn verhaaltje. Tussendoor lekker lunchen in de bedrijfskantine van Chernobyl (bij de prijs inbegrepen en prachtig oost-europees ingericht). Verder kun je redelijk vrij rondwandelen in het Pripyat en de geigertellers worden random aan de gasten uitgedeeld. Als je tijdig boekt kun je zelfs in de exclusion zone slapen in een hotel(!).

Heel mooi, maar zeker niet exclusief.

Dat gezegd hebbende, was de trip zeer de moeite waard. Iedereen werd toch wel een beetje stil van het geheel en het was een ‘once in a lifetime’ ervaring!

Voor de liefhebbers, wij boekten hiero: http://www.lupinetravel.co.uk/ maar zoals gezegd, plaatsen genoeg waar je kunt boeken. O, en blijf een dag of twee ook in Kiev, paar aardige dingen te zien.