In Nederland is er een aardig gemêleerd medialandschap. Meerdere partijen bestieren TV-zenders, meerdere partijen brengen papieren media uit en weer andere partijen doen dingetjes op internet. In gelijke zin is het politieke landschap een lapjesdeken waar iedere groep z’n zegje mag doen.

In de Verenigde Staten van de U Naait Het Steeds van Amerikaas hebben ze dat niet. De politiek is een volstrekt gepolariseerde “rood of blauw” keuze waarbij de meeste staten al tijden één kant op hangen en het van de swing states afhangt wie nu weer met Rusland mag samenspannen de boel “de andere kant” op mag rausen en zoveel mogelijk van z’n voorganger ongedaan mag maken. Als je je TV standaard afstemt op Fox News krijg je alleen maar het Republikeinse nieuws, dus praktisch gezegd ontbreekt iedere Nance.

Waar in Nederland lokale omroepen grossieren in belangwekkend regionaal nieuws (Boer Piet uit Emmer-Compascuum heeft een nieuwe hooivork. Hij is er erg blij mee. Terug naar de studio in Emmen, voor een live optreden van Evert Baptist) hebben ze van tijd tot tijd nog wel eens als eerste lokale nieuwtjes omdat hún verslaggever boven de brand woont en toevallig net al wakker was, of omdat ze iemand in hun netwerk kennen die dichter bij het vuur (/Seth) zit.

In de VS zijn ze echter, voor veel mensen, de meest betrouwbare bron van nieuws. Waar het misgaat is dat één bedrijf (Sinclair Broadcast Group) zender voor zender aan het opkopen is, maar nog veel erger, alle zenders verplicht een conservatieve Republikeinse signatuur aan te nemen. John Oliver, u wel bekend, trekt fel ten strijde!

Reaguur dan!

1 reaguursel op "Waarom heel veel lokale tv-stations samenvoegen geen tof idee is in de VS"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Roel Zwaar

Ik denk toch dat de meerderheid schouderophalend zapt naar de volgende pulpzender.