Na eerdere wetenschappelijke doorbraken waaruit bleek dat water nat is, heeft de Universitijt van Michagen onlangs via emperisch onderzoek aangetoont wat u en ik alang wisten: taalpuristen zijn spellingsnassi’s. Het stond op de side van Linda, dus dan is dat gewoon waar.

Mocht u volgens het wetenschapsfilosofische beokje dit Empirisch-analytisch onderzoekje willen herhalen, dan volgd hier een beknopte handleiding: met neme een representatieve groep die men indeeld op basis van karakter, en laat die een email vol typefouten lezen. Observeer vervolgens wat de opstellers van de mail vinden van de correctoren, en vice versa. Het zal u niet evrwonderen dat het het met name introverte, mislukte Telegraaflezers zijn die, veelal met het schuim op de mondhoeken en trillende gebalde vuisten, het felst van ergerden zich veel leer trekken tegen foute spelling. En dat degene die gecorigeert worden deze taalpuristen op de laagst mogelijke trede van de maatschappelijke ladder indelen, ergens tussen bumperklevers en Blofliefhebbers. Mensen die daarentegen werden gezien als vriendelijk werden over het algemeen gezien als vriendelijke mensen. En andersom natuurlijk. Over het waarom is nog vervolgstudie nodig, volgens de volstrekt objectieve onderzoekers kunnen deze Telegraaflezend betweterige neanderthalers minder taal kunt corrigeren goed met afwijkingen omgaan en staan zij in het dagelijks leven te boek als minder vriendelijk en zelfs een tikkeltje lomp.

3

Reaguur dan!

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BismarckE.R. DeozAlpha Kenny Wun Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Alpha Kenny Wun
Alpha Kenny Wun

Correct. Ik ben geen aangenaam mens.
Persoonlijke ergernis: werken voor een Amerikaans bedrijf waardoor de spellingscontrole op mijn workstation verplicht op US-English staat en dat emails met Yalls en Dawgs acceptabel zijn.

E.R. Deoz
E.R. Deoz

Bij reclamebureaus hebben ze absoluut meer taalpuristen nodig, misschien dat ze dan minder van dit soort slogans produceren:

– Ben jezelf (Ben)
– Find your strong (Saucony)
– The do inside (Lenovo)

En mijn favoriet: “I am train” van Trainline, een Britse side voor treinkaartjes.

Bismarck
Bismarck

Uit het onderzoeksartikel komt vooral naar voren dat blabbermouths/aandachtshoeren minder hard oordelen op spelling- en grammaticafouten. Goh.