More

    RECENTE POSTS

    Speedplay Zero test

    Met De Omloop is het Europese wielerseizoen 2015 officieus begonnen, een mooi moment voor een gesprekje over trappers pedalen.
    De meesten sportfietsers hebben ze wel eens gezien, maar toch hoor ik nog al te vaak: wat heb jij nou voor een trappers, die rondjes, wat zijn dat voor lollies, hoe fietst dat nu? Ze wijzen dan naar de Speedplay Zero klikpedalen. Het is inderdaad een kliksysteem maar van een pedaal kan men eigenlijk niet meer spreken. De hele ‘trapper’ (de set met schoenplaten) is verhuisd naar de schoen en vormt er één geheel mee. Aan de crank blijven de trapas en het ronde schijfje over.

    Wat maakt de Speedplay Zero dan zo bijzonder? Allereerste is het pedaal aan beide kanten bruikbaar. Daarnaast beweegt de voet axiaal boven de trapas, heeft meer bewegingsvrijheid en zit dichter bij middelpunt van die trapas. Terwijl door het grote plaatoppervlak de kracht beter verdeeld wordt, kan door de vele afstelmogelijkheden  voor iedereen een passend geheel verkregen worden. Aanpassingen zijn onafhankelijk van elkaar mogelijk op al de drie denkbeeldige assen. Zo biedt het pedaal dus een betere ergonomie en een efficiëntere overbrenging van de arbeid. Ook fijn is de hogere maximale hellingshoek in bochten, je kan dus langer blijven trappen voordat een pedaal de grond raakt (kan net het verschil maken in competitie).

    Dát zijn die lollies dus. Hoe fietsen ze dan?

    Bij het wegrijden wordt het grootse voordeel duidelijk: het dubbelzijdig bruikbare pedaal. Je hoeft dus niet hoeft niet naar beneden te kijken, je pedaal met een tikje in de juiste postitie te brengen. Het inklikken is eenvoudig. Plaats de plaat boven pedaal, duw, klik, vast! Uitklikken gaat door de hiel naar buiten te draaien (vergelijkbaar andere pedalen), bij nieuwe pedalen verloopt het wat stroef maar na een paar keer fietsen is dat weg.
    De beweeglijkheid van de voet, free floating noemt Speedplay dat, is in het begin wel wennen maar de binding zelf is loeivast en betrouwbaar. Erg goed! Met passend schoeisel en een zool met een hoge stijfheidsindex zijn je voeten één met de trapper, de fiets: the man machine. Zo kan je je techniek nog verder aanscherpen.

    De montage van de schoenplaatjes is geen minutenwerk. Eerst wordt de basis gemonteerd, met de meegeleverd set shims kan een perfecte passing verkregen worden met de rondingen van de zool (de basisplaat kan blijven zolang je de schoen gebruikt). Daar bovenop komt het inklikgedeelte en het tenslotte de beschermende metalen plaat. De bijna oneindige afstelmogelijkheden maken het best even passen en meten in het begin, natuurlijk kan je fietsspecialist erbij helpen.

    Tip: is je fiets geheel op maat? Vergeet dan niet om je zadelhoogte aan te passen als je overstapt vanaf een ander merk/model, je voeten zitten nu namelijk dichter op de trapas.
    Oja, voor de Weight Weenies onder ons: een set pedalen weegt 164g (titanium), 206g (RVS) en 210g (CroMo). De schoenplaten wegen 70g per paar.

     

    Conclusie

    Inmiddels heb ik zo’n 6 jaar met deze pedalen gereden, geen defecten, nooit uit het pedaal geschoten, ook niet bij steile hellingen (denk Eyserbosweg ).

    Plus:

    • praktisch: blind inklikken beide zijden
    • natuurlijke bewegingsvrijheid.
    • metalen plaatjes: duurzamer dan de plastic plaatjes van andere systemen

    Min:

    • duur! (€160,- voor de RVS versie ). Ook de schoenplaten zijn duurder (gaan wel langer mee)
    • montage complexer en tijdrovend

    Eindoordeel: 11 van 14 RC-sterren

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    6 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    6 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    De Jesterpiloot waar je moeder je voor waarschuwde.
    06/03/2015 - 13:23 13:23

    Ik heb jarenlang met Speedplay gereden op mijn lage racer. Het rijdt enorm fijn, vooral de freefloat is een zegen voor mijn knieën. Wel vind ik dat het systeem te kwetsbaar is voor vuil en teveel onderhoud vraagt. Het is echt een mooiweersysteem.
    Voor mijn vakantiefiets ben ik daarom overgestapt op Bebop, dat is ditzelfde systeem maar dan lichter, degelijker en minder vuilgevoelig. Echt een grote verbetering, maar door octrooigezeik lastig te krijgen in Europa.
    Na een kleine 50.000 kilometer waren ze helaas versleten, en vanwege de slechte verkrijgbaarheid toch weer overgestapt op Time Atac XC, een mountainbikepedaal dat licht genoeg is voor op de weg, en dus bij uitstek geschikt voor een vakantiefiets. Iets zwaarder, minder float, maar onverwoestbaar, onverslijtbaar en overal verkrijgbaar. En heel goedkoop: de titaan/carbon variant kost slechts 230 euro.
    Maar die 15 graden float van Bebop/Speedplay blijft toch wel erg lekker…

    Bismarck
    06/03/2015 - 14:20 14:20

    Het was wel smullen met de Omloop van zaterdag, dat in tegenstelling tot B-K-B de dag erop. Maar die loopt wel vaker op saaie wedstrijd met peletonspurt uit (de heroïsche editie van 2010 is de spreekwoordelijke uitzondering).

    Bismarck
    06/03/2015 - 14:54 14:54

    Aanvulling op mezelf: Dit moment zal me echt eeuwig bijblijven, zoiets zie je nooit in het wielrennen.

    MadDieu, drukt zijn snor
    06/03/2015 - 15:05 15:05

    Goeie ervaringen met de goedkoopste Eggbeater pedalen.
    Eggbeater is er in 4 varianten, is in 4 richtingen inklikbaar, heeft geen gevoeligheid voor vuil. De float is zelfs 20 graden en als je de portmonnaie trekt zijn het de lichtste (ook de lichtste schoenplaten)

    https://www.crankbrothers.com/category/pedals

    wout
    wout
    06/03/2015 - 18:20 18:20

    Nou, ik zweer dus bij Dreft Ultra. Het kost wat meer, maar alle vlekken wast het er zo uit. Rode wijn, aardbeienjam, bloed, sperma, kots, noem het maar op.

    Sjofels de Pofels
    06/03/2015 - 23:18 23:18

    hier de meest goedkope shimano platen wat mountainbiken kan ik toch voor geen meter..

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN