Ja hoor! Voor de tweede maal dit jaar zijn er meerdere grote bedrijven de pineut. Een succesvolle ransomware aanval heeft al een aantal grote bedrijven plat gelegd. En als we tussen de letters lezen vermoeden we dat ook onze eigen politie-apparaat het bokkie is.

Nu zou je zeggen dat grote bedrijven zoals Maersk wel een behoorlijk budget hebben voor hun IT omgeving, maar in het geval van ransomeware is je beveiliging net zo sterk als je zwakste schakel. En die zwakste schakel zijn je werknemers. Een seconde van onoplettendheid en de IT afdeling gaat een lange nacht tegemoet.

Dus hoe kun je je nu het beste wapenen tegen een rasomware aanval?

  1. Train je werknemers. Roep ze allemaal bij elkaar en leg de situatie uit. Laat ze hun emails 14 keer checken voordat ze een attachment openen.
  2. Ga nadenken over de toekomst van Windows binnen je bedrijf. Dit is niet de eerste en zeker niet de laatste aanval. En 99% van virussen zijn bedoeld om Microsoft systemen aan te vallen. Overstappen naar een ander besturingssysteem was nog nooit zo aantrekkelijk. Het is een hele klus, maar op dit soort momenten ga jij in de toekomst heerlijk slapen.
  3. Zet je Linkedin profiel en je Facebook profiel op privé. Cybercriminelen doen steeds vaker aan ‘spear phishing‘ met behulp van de gegevens uit je Linkedin-profiel kunnen ze zich voordoen als je manager of grote klant en je zo een geïnfecteerd attachment laten openen.
  4.  Wees achterdochtig. Als je het niet vertrouwt, gooi de e-mail dan direct in de prullenmand. Als het echt belangrijk is bellen ze er wel achteraan of vragen ze om opvolging.
  5.  Je bank, Apple Itunes, Skype, Whatsapp zullen je nooit, maar dan ook nooit een e-mail sturen die te maken heeft met je account. Gooi die dan ook gelijk weg.
  6. Wissel regelmatig van wachtwoorden en zet het vinkje ‘onthoud mijn rekeningnummer’ never nooit aan. Zelfs al heb je geen Windows systeem. Dat hokje is het stomste idee na het onthouden van je browsergeschiedenis.
  7. Mocht je toch een paar dagen vrij willen, of je vond het bovenstaande te lang om te lezen? Leg dan alsjeblieft aan de IT afdeling precies uit wat je hebt gedaan om het bedrijf plat te leggen. Die informatie is goud waard.
DELEN HEERST HARD
VORIGE HEERSPOSTEen Nederlands stuk water vol regels
VOLGENDE HEERSPOSTVerzin Een Onderschrift 28-06-2017
De LaySlayer des Retecools. Hij is regelmatig ondersteboven in de folterkamer van de bunker te vinden waar hij zweepslagen krijgt van Onze Grote Leider wegens het wederom verneuken van de Frontpage. Grote auto's zijn zijn ding. Want dan galmt die foute kudtmuziek zo lekker.

Reaguur dan!

27 reaguursels op "RC Retehandige Extragratis Anti-Ransomware Tips!"

Laat weten wanneer
avatar
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Trollbuster

Nog een kleine tip. Zorg dat je systemen een beetje up to date zijn. Een ziekenhuis waar ik niet heel lang geleden werkte werkt nu nog met Windoos 98…
Ik wil niet veel zeggen maar dat lijkt me vragen om problemen. Al zijn de computers waarschijnlijk te langzaam voor ransomware…

Putin\'s accountant

En die machines zaten aan het netwerk? Ik heb ook in een zkh gewerkt en zag verouderde OS’en voor specifieke apps, maar die zaten niet aan het nerwerk.

Ketsman
Ketsman

Oh, en er is een patch: https://www.ubuntu.com/

Frodooh

Kets!!!!!

L B

Neen maar! Kets in da House!

MadDieu

Ubuntu is gevoelig voor ransomware. (mits jij stom bent)

Ik draai VM’s van zowel Winddoos als UNIX op mijn systeem.
‘ Ubuntu’ meldde bij een herstart dat er een ‘system error’ was en vroeg toestemming om een analyse te versturen naar zijn makers. Hiervoor was het root-password nodig. (NOPE)

Ketsman

sudo apt remove kerneloops*

Ketsman

Tip 8: Gebruik een fileserver voor je pornos, zodat je met je vieze windowstakken de boel niet verziekt.
Tip/hint 9: In je bios zit vast een (MBR) virus optie.

Ketsman
Bobbie rotkop
Actief baasje

Wissel van OS? Dat is serieus een tip? Ik heb moeite met alles wat daarna komt te lezen, want eigenlijk kan ik je op dit moment niet meer serieus nemen.
Wist je trouwens dat er al een aantal varianten zijn voor IOS?
Oh en ik heb nog meer slecht nieuws voor je, als er een ander OS populair wordt, dan komen daar ook varianten voor, kut hè?

L B

Ik ben het gedeeltelijk met Bobbie eens hier. Ik ben zelf een fervent Mac desktop & mobile gebruiker maar mijn klanten kunnen vaak niet zonder Windows, al was het maar omdat zakelijke applicaties dat nou eenmaal vereisen. Een massale overstap op Mac OSX wordt ook belemmerd doordat de hardware voor velen een te grote investering vergt, ondanks het feit dat de technische levensduur van Macs aanmerkelijk hoger ligt dan bij Windows machines.

Bobbie rotkop
Actief baasje

/sterkt been
Ik kom wel nog uit de “MAC vs PC” flamewars tijd, dus MAC=meuk wat mij betreft! Veel te duur ook trouwens, die technische levensduur weegt in de verste verte niet op tegen de cost effectiveness van de PC met windows.
/ontspant been.
Poeh hey, sommige dingen zitten blijkbaar nog best diep zeg!

Monade

0) Maak offline backups en test het terugzetten van de backups
0.a) Maak offline backups en test het terugzetten van de backups
0.b) Maak offline backups en test het terugzetten van de backups
0.c) Maak offline backups en test het terugzetten van de backups

Roel Zwaar

0.d) Zet shadowcopy aan!!

ThE_ED

Waarom Ransomware gebruik maakt van mijn rekeningnummer…

L B

Wat ik mis is: neem systeembeheer serieus, zorg voor adequate OFFLINE backups, installeer alle belangrijke updates ONMIDDELIJK, gebruik goede, commerciele endpoint protection software.

Dat debacle bij APM Terminals had makkelijk te voorkomen geweest.

En: betaal NOOIT losgeld, je krijgt namelijk toch geen decryptiesleutel.

Roel Zwaar

Shhhht, LB, beroof mij nou niet van mijn inkomsten man!

Ketsman

Wat zei je? Moeten we die nerd van IT opwachten in het fietsenhok?

Ketsman

Dit steent ook het dak af: SecurityOnion.
https://securityonion.net/

Nodig: 2 nics/>3GB mem