More

    RECENTE POSTS

    RC Late Night Music: Jordi Savall – Gallarda Napolitana

    Over de Italiaanse renaissance componist Antonio Valente is niet veel bekend. Waar hij is geboren weet men niet, wel dat hij geadopteerd was, en blind vanaf zeer jonge leeftijd. Van 1565 tot 1580 werkte als organist in de Chiesa di Sant’Angelo a Nilo (De heilige Angelo van de Nijl) een prachtig barok kerkje in Napels. Daar schreef hij in 1576 één van zijn nog bekende werken: “Intavolatura de cimbalo. In 1580 werd zijn naam bijgeschreven in het overlijdensregister van de kerk waar hij werkzaam was. Dat is zo’n beetje alles wat er van deze man bekend is. Je hoeft dus echt niet onder een steen te hebben gelegen om nooit van hem gehoord te hebben. Maar toch heb je zijn muziek vaker gehoord, en misschien wel gezongen, dan je kunt vermoeden.

    Jordi Savall is een Catalaans muzikant die al vanaf de jaren 70 furore maakt met oude muziek. Dat wil zeggen, een breed genre dat het spectrum bestrijkt van de middeleeuwen tot de barok. Met zijn Ensemble Hesperion XX, bestaande uit topmuzikanten die spelen op authentieke instrumenten. De Viola da Gamba (beenviool); een viool dat gespeeld wordt zoals een Cello, de Theorbo een soort Luit met een enorme hals, een Sackbut; een voorloper van de Trombone, en de Jarana, een klein 8-snarig gitaar. Hesperion XX speelt klassieke muziek die vroeger voornamelijk aan de hoven van de Italiaanse, Spaanse, Engelse en Franse Koningen ten gehore werd gebracht. Heel veel van deze muziek vond zijn oorsprong nog verder terug in de geschiedenis; in de echte volksmuziek. En heel veel van deze muziek werd ook weer overgenomen door het volk, en generatie na generatie overgeleverd. 

    In 1576, toen Antonio Valente de Gallardo Napolitana, het eerste gedeelte van de Intavolatura de cimbalo schreef, stond Napels onder Spaans bestuur. Spanje was op dat moment dé grootmacht op aarde en de Spaanse koning Filips II was druk bezig met het veroveren van het continent dat later bekend zou staan als Amerika. Ik kan me dan ook voorstellen dat het zo gekomen is, dat Spaanse of Napolitaanse zeelieden, in die kleine kerk in Napels ter gebed gingen, daar de muziek van Valente hoorde, en al die muziek al neuriënd meenamen op de boot naar El Nuevo Mundo. 

    En weet je wat ik denk? Ik denk dat het verhaal van kapitein Ortega best wel eens waar zou kunnen zijn.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    4 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    4 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    trekpet
    05/07/2015 - 23:51 23:51

    Hé hallo cspr, leuk allemaal, maar we zijn hier op de retekoels, dus gaarne de laatste link vervangen door deze https://youtu.be/il95jlsPoKo?t=10s

    Notaclue
    Lid
    06/07/2015 - 19:50 19:50

    Meer Jordi Savall, dit duurt 82 minuten, maar probeer het eens het is echt prachtig:
    https://youtu.be/dJDce7wUwDs

    Illuminatus Magnus
    Antwoord aan  Notaclue
    07/07/2015 - 12:41 12:41

    Mijn persoonlijke favoriet: Dowland’s Lachrymae: https://www.youtube.com/watch?v=1eVq5A5tlvk

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN